"Απευθείας" εμπόριο με τα κατεχόμενα: Ποιός διεκδίκησε τί;
Σθεναρή η στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος
Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, με την ιδιότητα του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Είναι αντικειμενικά καταγεγραμμένο στο εσωτερικό του συστήματος λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πώς η πρόταση Κανονισμού "για τους ειδικούς όρους εμπορικών συναλλαγών με τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο" ήχθη από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τις σύντονες προσπάθειες φωτίζουν δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο κατά την κρίσιμη περίοδο. Είναι επίσης αντικειμενικά καταγεγραμμένο ότι Εισηγητής του θέματος στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων υπήρξε το μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Lechner, ο οποίος υιοθέτησε τη Γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι εσφαλμένα το εμπόριο με τα κατεχόμενα υπάγεται στη νομική βάση των συναλλαγών της ΕΕ με τρίτα κράτη. Είναι επίσης αντικειμενικά καταγεγραμμένο ότι σθεναρά αντίθετος προς την Εισήγηση του κ. Lechner ήταν ο κ. Rapkay, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντικατοπτρίζει τη βαρύτητα της νομικής επιχειρηματολογίας και την στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εναντίον του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, καθώς και τη στάση των Σοσιαλιστών να αναβληθεί η ψηφοφορία. Νωπός είναι άλλωστε ο αντίκτυπος των δηλώσεων του Προέδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών κ. Schulz ότι πρέπει αμέσως να εγκριθεί ο Κανονισμός του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.
Η διαχείριση κορυφαίων προτεραιοτήτων με αυστηρό νομικό υπόβαθρο είναι ζήτημα ουσίας και όχι επικοινωνίας ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου