Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Κατερίνη 2010 νέος δήμος νέες δυνατότητες» ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΙΩΤΗΣ: «Οδικά και Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, πιστοποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα οι προτεραιότητες που θέτουμε για τις ορεινές περιοχές του νέου δήμου Κατερίνης»


Σε χωριά των ορεινών περιοχών του νέου ενιαίου δήμου Κατερίνης πραγματοποίησε τις ομιλίες του τις τελευταίες μέρες ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης κ. Νίκος Μηλιώτης. Σε μέρη όπου γνωρίζει και έχει επισκεφθεί πολλές φορές, ο κ. Μηλιώτης παρουσίασε το πρόγραμμα του συνδυασμού «ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2010 νέος δήμος νέες δυνατότητες» στους συνδημότες του και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα
και τις ανάγκες του τόπου. Παράλληλα με το πρόγραμμά του, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Μητρόπολη το πρωί της Παρασκευής, όπου είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κκ. Αγαθόνικο και άλλους ιερωμένους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μηλιώτης βρέθηκε σε Άγιο Δημήτριο, Φωτεινά, Λόφο, Ράχη, Καρυές, Μεσαία και Κάτω Μηλιά. Χωριά με αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό, περιοχές που στερούνται βασικών υποδομών που θα έκαναν τη ζωή και την εργασία τους πιο εύκολη. Ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία του προγράμματός του, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας γραφείων αγροτικής ανάπτυξης, και την βελτίωση των υποδομών με καλύτερα οδικά, αλλά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
«Ο καπνός τελειώνει και έπρεπε ήδη να ξέρουμε τι άλλες επιλογές έχουμε. Τα γραφεία αγροτικής ανάπτυξης θα πληροφορούν για νέες καλλιέργειες και θα εκπονούν μελέτες τις οποίες μέχρι τώρα οι αγρότες αναγκάζονται να πληρώνουν. Θα πρέπει να υπάρχει ίντερνετ σε κάθε μέρος του νέου δήμου. πρόκειται για δίκτυο που δεν κοστίζει πολύ, αλλά κανείς δεν νοιάστηκε να δημιουργήσει».
Το ίντερνετ, το σήμα της κινητής τηλεφωνίας που σε αρκετά σημεία των ορεινών περιοχών έχει προβλήματα και βεβαίως το οδικό δίκτυο είναι σημεία που όταν βελτιωθούν θα λειτουργήσουν υπέρ της δραστηριοποίησης επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν. Άλλο κομμάτι της περιοχής που έχει μείνει αναξιοποίητο είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως τα Στενά της Πέτρας, αλλά και οι εγκαταστάσεις του πρώην ΨΝΠΟ. «Πρόκειται για μεγάλο πλούτο που διαθέτουμε. Όσον αφορά αυτά, ενώ είμαστε φτωχοί κάνουμε σπατάλες, μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω τη μη αξιοποίησή τους.
Ειδική αναφορά έγινε σε προβλήματα των πιο απομακρυσμένων και μειονεκτικών από αυτά τα χωριά. Σε συζήτηση στις Καρυές υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να δοθούν δυνατότητες παραμονής των κατοίκων στον τόπο και προσέλκυσης νέων. Σημαντικό για αυτό είναι να βελτιωθεί ο δρόμος που συνδέει το χωριό με τη Μεσαία Μηλιά, αλλά και να υπάρχει παροχή ίντερνετ. Ακόμα να υπάρχουν σχολεία στην περιοχή που θα εξυπηρετούν και τους μαθητές των Καρυών, χωρίς να ταλαιπωρούνται με πολύωρες μετακινήσεις.
Στα Φωτεινά σημειώθηκε το πρόβλημα έλλειψης κτημάτων, την ώρα που υπάρχει η τεράστια αναξιοποίητη έκταση του ΨΝΠΟ. «Θεωρώ ότι η πολιτεία δεν σας αγκάλιασε. Κάποιοι που έχουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους δεν έκαναν τίποτα». Αναφορά έγινε βεβαίως και για την 13η εθνική οδό, πρόβλημα που αφορά και τον Άγιο Δημήτριο και έχει καθυστερήσει 40 χρόνια. Είναι ένα σημείο που ο συνδυασμός «ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2010 νέος δήμος νέες δυνατότητες» θα πιέσει ώστε να υλοποιηθεί και να ενώσει τους κατοίκους του νέου Δήμου.
Γενικά για την ανάπτυξη της περιοχής, ο κ. Μηλιώτης έθεσε τους βασικούς άξονες, γεωργία, κτηνοτροφία και τουρισμό σε νέα βάση. «Θα προωθήσουμε πρότυπες μεθόδους και θα αγωνιστούμε ώστε όλα τα προϊόντα αυτού του ευλογημένου τόπου να έχουν πιστοποίηση, να είναι επώνυμα και να αποκτήσουν αξία. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να επισκέπτονται τις παραλίες του νομού μας ένα εκατομμύριο τουρίστες και οι ορεινές περιοχές να μην απολαμβάνουν τίποτα από αυτή την κίνηση. Τα προϊόντα που παράγουμε πρέπει να υπάρχουν σε κάθε παραθαλάσσιο κατάστημα. Πρέπει να υπάρχει ίδια ταχύτητα ανάπτυξης σε όλο το δήμο».
Ο κ. Μηλιώτης χαρακτήρισε τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, τους οποίους γνωρίζει, ως «ανθρώπους που έχουν θέληση. Αυτό που χρειάζεται είναι πρόγραμμα και κανόνες. Διαπιστώνουμε έλλειψη θέλησης από την πολιτεία, αλλά οι δυνατότητες που μας δίνει η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, μας επιτρέπουν να ανατρέψουμε την κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: