Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Τα πρώτα στοιχεία για τους δολοφόνους του Μ. Ζαφειρόπουλου

Σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών της χθεσινής εν ψυχρώ δολοφονίας του δικηγόρου, Μιχάλη

Η δικηγορική πορεία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και οι υποθέσεις που χειρίστηκε

image (c) protothema.grΣοκ και αποτροπιασμό στο νομικό κόσμο της χώρας έχει προκαλέσει η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στο γραφείο του επί της οδού Ασκληπιού. Ο γνωστός ποινικολόγος έπεσε νεκρός από την σφαίρα δύο αγνώστων, οι οποίοι εισέβαλαν ως υποψήφιοι πελάτες στο γραφείο του και τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ.
Ο εκλιπών, γεννημένος το 1965 ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του. Δικηγόρος με άψογη νομική κατάρτιση, προσηνής και χαμηλών τόνων αποτελούσε μια από τις πλέον σοβαρές παρουσίες στα ακροατήρια. Η πλούσια συνδικαλιστική του δράση, η ευγένεια και το ήθος του, ήταν από τα στοιχεία εκείνα του, που τον έκαναν να ξεχωρίζει.

Στους Έλληνες τα πανευρωπαϊκά σκήπτρα εργατικότητας


Οι Έλληνες φαίνεται να είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι πανευρωπαϊκά, όπως προκύπτει από την αποτύπωση των τελευταίων στοιχείων του ΟΟΣΑ σε χάρτη, τον οποίο δημιούργησε ο 28χρονος Τσέχος γλωσσολόγος Jakub Marian

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τον σχετικό επίσημο πίνακα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά υψηλά και στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση (με 39 ώρες εργασίας την εβδομάδα ανά εργαζόμενο), μετά το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα και την Κορέα. Στον αντίποδα, τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι Γερμανοί (26 ώρες), οι Δανοί, οι Ολλανδοί και οι Νορβηγοί (από 27 ώρες την εβδομάδα).
Όπως αναφέρει ο Jakub Marian, η μεθοδολογία που ακολούθησε είναι η εξής: στον πίνακα του ΟΟΣΑ οι ώρες εργασίας σε κάθε χώρα για το 2016 είναι διαιρεμένες με τον αριθμό των εργαζομένων στον οποίο περιλαμβάνονται και οι μερικώς απασχολούμενοι (ο πίνακας δείχνει τις ετήσιες ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο), το νούμερο αυτό στη συνέχεια διαιρέθηκε με τον μέσο αριθμό των εβδομάδων που περιλαμβάνει ένα έτος (υπολογίστηκε στις 52,14) και το αποτέλεσμα της διαίρεσης, που δείχνει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, στρογγυλοποιήθηκε.
Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στον παραπάνω χάρτη

Στα 777 ο μέσος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα – 1.075 στο Δημόσιο

Κατά 38% υψηλότεροι είναι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα έναντι του ιδιωτικού με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, όπως φαίνεται, να είναι εκείνοι που πληρώνουν βαριά ακόμη και σήμερα τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα παίρνουν κατά μέσο όρο καθαρό μηνιαίο μισθό 777 ευρώ την ώρα που οι υπάλληλοι του δημοσίου αμείβονται με αρκετά περισσότερα χρήματα, συγκεκριμένα ο μέσος μισθός τους ανέρχεται στα 1.075 ευρώ.