Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Το αφορολόγητο στο τραπέζι της αξιολόγησης

Το αφορολόγητο στο τραπέζι της αξιολόγησηςΕίναι το αγαπημένο μέτρο του ΔΝΤ αλλά και πολλών στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Ετσι, η μείωση του αφορολογήτου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης και περιλαμβάνεται στα πιθανά σενάρια για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία έχει σταματήσει πριν από τα Χριστούγεννα χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, με ή χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να συναινέσει σε μέτρα «τύπου ΔΝΤ».

Απέραντο παγοδρόμιο η Θεσσαλονίκη, απελπισία στα νησιά από τον χιονιά

Απέραντο παγοδρόμιο η Θεσσαλονίκη, απελπισία στα νησιά από τον χιονιά

Παγωμένοι παραμένουν οι δρόμοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης - Σοβαρά προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν Σκόπελος και Αλόννησος - Αποκλεισμένα πολλά χωριά στη Λέσβο - Στους 40 πόντους το χιόνι στα Γιάννενα - Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ στη Λάρισα - Aκινητοποιήθηκαν τα λεωφορεία στη Λαμία - Αποκλεισμένα χωριά στην Κέρκυρα

Η κακοκαιρία που συνεχίζει να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι πρωτόγνωρες χιονοπτώσεις που έφερε η «Αριάδνη» έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλές πόλεις που δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον βαρύ χιονιά και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Στο Δημόσιο το 51% του ΔΕΣΦΑ, προτείνει το υπουργείο Ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε με επιστολή του τους θεσμούς, για ένα νέο σχέδιο πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που προβλέπει την παραμονή στο Δημόσιο ποσοστού 51% κατά τα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ.Τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ξαναγράφει από την αρχή η κυβέρνηση, ανατρέποντας τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς για διαδικασίες fast track με την άμεση επανεκκίνηση του τρέχοντος διαγωνισμού. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε με επιστολή του τους θεσμούς για ένα νέο σχέδιο, που προβλέπει την παραμονή στο Δημόσιο ποσοστού 51% κατά τα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης και ότι δεν δεσμεύεται για τι θα πράξουν τα ΕΛΠΕ σχετικά με τη διάθεση του 35% που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ. Δεδομένου ότι το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου στον ΔΕΣΦΑ ανέρχεται στο 65%, το σχέδιο Σταθάκη προβλέπει πώληση του 14%, ποσοστό που δύσκολα θα προσελκύσει επενδυτή στην περίπτωση που τα ΕΛΠΕ δεν διαθέσουν το δικό τους ποσοστό στο σύνολό του ή και εν μέρει. Πέραν της δυσκολίας προσέλκυσης επενδυτή που θα εισέλθει σε μια εταιρεία με ποσοστό που δεν του διασφαλίζει στρατηγικό ρόλο, το σχέδιο Σταθάκη δεν απαντά και στην εξίσωση της είσπραξης προγραμματισμένων εσόδων ύψους 188 εκατ. ευρώ, που είχαν προβλεφθεί με βάση την πώληση του 66% και την προσφορά της Socar, παράμετροι που προβληματίζουν κεντρικά την κυβέρνηση εν όψει και της κρίσιμης αξιολόγησης και του κυβερνητικού στόχου για άμεση ολοκλήρωση. Τα ΕΛΠΕ δεν έχουν λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσουν στον νέο διαγωνισμό.