Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην τελετή Θεοφανίων στο Λιτόχωρο

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην τελετή Θεοφανίων στο Λιτόχωρο


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΨΩΜΙΑΔΗ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Μ.ΜΙΧΟΥ ΚΑΙ ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ


Με την παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γιώργου Παπαθανασίου, της βουλευτού Μαρίας Μίχου, του προέδρου του επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μ. Λαλούμη, του αντιδημάρχου Γιώργου Φαρμάκη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων, τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης 6/1 Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο ενώ στη συνέχεια έγινε ο αγιασμός των υδάτων στον Λάκκο, δίπλα στα νερά του Ενιπέα ποταμού.



Το έθιμο των σίχνων



Μετά τη Θεία Λειτουργία αναβίωσε, για μια ακόμη φορά, το βυζαντινό έθιμο των Σίχνων και της πορτοκαλιάς. Τα Σίχνα είναι λάβαρα με ψηλούς ιστούς, αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί στους ναούς και τα εξωκλήσια των δύο ενοριών.

Την παραμονή της γιορτής, Τετάρτη 5/1, στα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας «έδεσαν τους σταυρούς», δηλαδή ετοίμασαν τα σίχνα για τη σιχνοφορία, την πομπή προς τους δύο

Θεοφάνια στον ποταμό Βαφύρα στο Δίον

Τελετές με αγιασμό και κατάδυση του σταυρού έγιναν χθες σε όλα τα χωριά της δημοτικής ενότητας Δίου (Δίον, Καρίτσα, Βροντού, Άγιος Σπυρίδωνας, Κονταριώτισσα και Νέα Έφεσος) και συμμετείχαν πάρα πολλοί δημότες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τελετή που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και συγκεκριμένα στον ποταμό Βαφύρα.


Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία της αντιδημάρχου Δίου-Ολύμπου, Μαρίας Τσιμήτρη, του τ. δημάρχου Δίου και νυν περιφερειακού συμβούλου, Γρηγόρη Παπαχρήστου, δημοτικών και τοπικών συμβούλων και πλήθους κόσμου.

Κατά τον αγιασμό των υδάτων στον ποταμό Βαφύρα και στο σημείο όπου εψάλετο το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», όταν ο Εφημέριος του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Δίου, π. Δημήτριος, έφθασε στον στίχο όπου γίνεται λόγος για το Άγιο Πνεύμα («και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς»), αφέθηκαν περιστέρια στον αέρα και συγχρόνως έγινε και η ρίψη του σταυρού στο ποτάμι.

Τέσσερα παιδιά βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού και ένα από αυτά βρήκε το σταυρό, τον παρέδωσε στον Ιερέα και έλαβε την ευλογία του.

Ο ΧΟΡΧΕ ΟΜΑΡ ΜΙΜΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ

Ο ΧΟΡΧΕ ΟΜΑΡ ΜΙΜΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ



Η ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Χόρχε Ομάρ Μίμα. Ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για ενάμιση χρόνο (μέχρι τον Ιούνιο του 2012). Αγωνίζεται στη θέση του αριστερού μέσου και είναι γεννημένος στις 22 Μαρτίου 1988.