Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Καμπανάκι από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής: Αργεί η άρση των capital controls


Δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα τα επόμενα 2 -3 χρόνια. Χάθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, φόβοι για έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ. Σημαντική για τη χώρα η συμφωνία με τους δανειστές. Τι αναφέρει η νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής 

Ισχυρό σήμα κινδύνου για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τους προσεχείς μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια, στέλνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του (για το διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2015) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
ADVERTISEMENT
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, καθώς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη.

FAZ: Ο Σόιμπλε θέλει να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν


Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών . Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν σε κάποιους τομείς και να αναδιαρθρωθούν ριζικά, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική Frankfurter Allgemeine zeitung. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε θέλει να ανατεθούν κάποιες από τις εξουσίες της Κομισιόν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές- για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς- υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Χιούγκο Ντίξον: Ο Τσίπρας πρέπει να σχηματίσει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι η δημιουργία μιας σταθερής και αξιόπιστης κυβέρνησης, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Bρετανός πολιτικός αναλυτής Χιούγκο Ντίξον. Τρεις επιλογές υπάρχουν , σημειώνει.  «Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχηματίσει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση και διατηρήσει μια εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές, τότε θα μπορεί να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μετά από 6-12 μήνες», εκτιμά ο Bρετανός πολιτικός αναλυτής Χιούγκο Ντίξον σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έλεγχοι για τυχόν παραβιάσεις των Capital Controls με εντολή Μάρδα


Αποκαλυπτική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα σε επίκαιρη ερώτηση των ΑΝΕΛ για τυχόν παραβιάσεις των Capital Control από τραπεζικά στελέχη. Τι σχολίασε για επιχειρηματίες 


Σε ελέγχους, για τυχόν παραβιάσεις των Capital Controls από στελέχη τραπεζών προχωρούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εποπτείας των Τραπεζών, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο κ. Μάρδας προειδοποίησε ότι αν διαπιστωθεί ότι στελέχη τραπεζών έχουν προχωρήσει σε τέτοιες πράξεις θα εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις περί διαθεσιμότητας.

Επείγουσα ανακοίνωση Εξόφληση τελών άρδευσης


Εμφάνιση logo-dimos-diou-final.pngΚαλούνται οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Δίου και της Τοπικής Κοινότητας Σκοτίνας να προβούν σε εξόφληση των τελών άρδευσης το αργότερο μέχρι την 31 Ιουλίου 2015. Δεδομένου ότι τα τέλη άρδευσης είναι ανταποδοτικά, η τιμή μονάδας για την αρδευτική περίοδο 2016 εξαρτάται από τις εισπράξεις του διμήνου Ιουνίου – Ιουλίου 2015. Εάν δε εισπραχθούν τα τέλη άρδευσης της τρέχουσας περιόδου αλλά και των προηγουμένων ετών, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αυξήσουμε εκ νέου την επόμενη αρδευτική περίοδο τα τέλη αυτά.

Παράταση για εισφορές σε ΙΚΑ - ΟΑΕΕ ζητεί η ΕΣΕΕ

  Παράταση ενός μηνός για τις εισφορές των επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει τα capital controls, ζητεί η ΕΣΕΕ, με επιστολές της προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους διοικητές των δύο Ταμείων.

    Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΕΕ σημειώνει πως είναι γνωστά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων. Στην αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη διαχείριση των διαθεσίμων τους στις τράπεζες, έχει έρθει να προστεθεί και η κατ’ ουσία κάθετη πτώση του τζίρου, λόγω της έλλειψης ρευστότητας του καταναλωτικού κοινού και του φόβου που γενικότερα κυριαρχεί στην κοινωνία.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Προκαταρκτική εξέταση για μη πολιτικά πρόσωπα του «σχεδίου Βαρουφάκη»


Eντολή για διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά μη πολιτικά πρόσωπα, έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος. Η έρευνα στρέφεται αποκλειστικά στην ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων που τυχόν ενεπλάκησαν στο αποκαλούμενο "Plan B» που ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι σχεδίαζε για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Τσίπρας: "Μην με ρωτάτε τι έλεγα για το μνημόνιο το 2012"


Τσίπρας: "Μην με ρωτάτε τι έλεγα για το μνημόνιο το 2012"Να ξεχάσει θέλει ο πρωθυπουργός όσα είχε πεί για την κατάργηση του μνημονίου - "Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος"- Οι ισχυροί εφάρμοσαν την ισχύ τους και διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα - "Δεν είχα άλλη επιλογή από το δημοψήφισμα" - Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έκλειναν οι τράπεζες


Την άποψη ότι πολλά πράγματα το τελευταίο εξάμηνο έχουν αποδώσει και ότι πρέπει να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση «χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας» εξέφρασε ο Αλεξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχωρεί «Στο Κόκκινο».

Ανάληψη οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας του ποσού των 420 ευρώ


Ανάληψη οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας του ποσού των 420 ευρώ«Ανάσα» σε καταθέτες και συνταξιούχους δίνει νέα μικρή χαλάρωση στα capital controls, καθώς θα μπορούν να «σηκώσουν» οποιαδήποτε μέρα επιθυμούν τα 420 ευρώ, που είναι το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.    

Συγκεκριμένα από σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα είναι δυνατή οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών -τις εργάσιμες ημέρες-, ή από τα ΑΤΜ (όλο το 24ωρο) ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΡΗΞΗΣ Μοιράζουν τα... ιμάτια του ΣΥΡΙΖΑ


Σε διαφορετικό μήκος κύματος Αλ. Τσίπρας και Π. ΛαφαζάνηςΣε σκηνικό πλήρους ρήξης συγκαλείται την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου και κατά συνέπεια του τελικού ξεκαθαρίσματος στο κόμμα. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία συνήλθε απόντος του πρωθυπουργού, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με μία κίνηση αιφνιδιασμού να «απαντήσει» στις ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και να αντιμετωπίσει το σκηνικό σύγκρουσης που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς άρχισε. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τεχνικά κλιμάκια


Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, άρχισαν από τις περίπου 10 σήμερα το πρωί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών Στο ΓΛΚ μετέβησαν περίπου 12 άτομα από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με βασικό αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα λειτουργούν -καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων- αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.

Χατζηθεοδώρου: Καμία επέμβαση στα πληροφοριακά συστήματα


Διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, Μ. Χατζηθεοδώρου. 


Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, κ. Μ. Χατζηθεοδώρου, δηλώνει κατηγορηματικά ότι όλα τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως ψευδή.
"Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν Γενικός Γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της", αναφέρει.

«Ανοίγουν» οι αγορές μέσω καρτών από το εξωτερικό


ONLINE PURCHASESΓια το νέο πλαίσιο της τελευταίας ΠΝΠ, με το οποίο μπορούν πλέον να γίνουν και συναλλαγές αγορών- πληρωμών στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, χωρίς τη φυσική παρουσία των κατόχων τους μέχρι του ημερήσιου ορίου των 300.000 ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alphabank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική) και των 90.000 ευρώ για την AtticaBank, ενημέρωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο τη Δευτέρα.