Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ο Σάκης Τσιφοδήμος παρουσίασε τον πολυσυλλεκτικό συνδυασμό του


Δήμος Δίου – Ολύμπου
Στην επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού του «Κίνηση Ευθύνης» προχώρησε, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Θανάσης Τσιφοδήμος.
«Επιλέξαμε να μην βάλουμε ούτε τα τρίτα μας ξαδέρφια, ούτε τις κουμπάρες μας στο ψηφοδέλτιο απλά για να σας πούμε σήμερα πως είμαστε 100 υποψήφιοι στην κρίση σας. Δεν είναι η ποσότητα του ζητούμενο αυτής της διαδικασίας. Χρειάζεται η αντιπροσωπευτική και ποιοτική σύνθεση των ανθρώπων που θα είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Αυτό το σχήμα παρουσιάζουμε σήμερα με αίσθηση ευθύνης ενώπιων σας. Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Δεν υπάρχουν περιθώρια «κολοκυθιάς». Η «ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» αντικατοπτρίζει τον δημότη του νέου Δήμου Δίου – Ολύμπου. Η «Κίνηση Ευθύνης» απαρτίζεται από ανθρώπους του αγρού, τουριστικούς επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς. Χωρίς διαχωριστικές γραμμές συνθέσαμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο κατέχουν ισάξια θέση ο γεωργός με τον καθηγητή πανεπιστημίου, ο δάσκαλος με τον κτηνοτρόφο, ο επιστήμονας με τον επιχειρηματία, ο ελεύθερος επαγγελματίας με τον υπάλληλο. Συνθέσαμε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό στην πράξη. Όχι στα λόγια. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν χωρίς παροπίδες. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε ο κ. Τσιφοδήμος.
Σημείωσε δε πως, «Ακούμε πολύ συχνά τελευταία, από διάφορους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους, ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένας θεσμός «κολοβός» από τη στιγμή που δε συνοδεύεται από σημαντικούς πόρους. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτή τη λογική. Πρώτον, διότι είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι θα περάσουν χρόνια προτού το κεντρικό κράτος καταφέρει να χρηματοδοτήσει με παχυλά κονδύλια την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεύτερον, επειδή δεν ήμασταν ποτέ λαϊκιστές, για να δημιουργούμε από σήμερα άλλοθι, στην αυριανή ανικανότητά μας να παράγουμε έργο. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει όλοι ότι αυτά που δεν έγιναν, δεν έγιναν διότι δεν πήραμε χρήματα;
Τρίτον, επειδή εμείς πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και λέμε ότι εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, να δημιουργήσουμε το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα φέρει επενδύσεις, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια στις πράξεις της διοίκησης.
Τέταρτον, επειδή θα διεκδικήσουμε με δυνατή φωνή αυτά που μας αναλογούν από την κεντρική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, συγκροτημένα ρεαλιστικά με ώριμες προτάσεις και όχι στη λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού, που καθόλου δε συμβαδίζει με την έμφυτη υπερηφάνεια και την αυτόφωτη δημιουργικότητα των περήφανων ανθρώπων αυτού του τόπου».
Συμμετοχή απ’ όλους
Ο κ. Τσιφοδήμος μίλησε και για το μέλλον του νέου δήμου: «Η προσωπική ιστορία του καθενός μας είναι γνωστή. Αυτή η ιστορία είναι για εμένα και η μεγάλη μου παρακαταθήκη για το κοινό μας αύριο.
Ένα αύριο, που θα είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη διαφάνεια στο σύνολο των αποφάσεων της διοίκησης, αλλά και προσωπική μου δέσμευση η δυνατότητα ελέγχου και απρόσκοπτης πρόσβασης του κάθε πολίτη, του κάθε ενδιαφερόμενου, του κάθε εμπλεκόμενου φορέα,σε κάθε στάδιο υλοποίησης αυτών των πολιτικών. Διότι επιτέλους κανείς από εμάς δε δικαιούται εν κρυπτώ να διαχειρίζεται τον κόπο και τον πλούτο του συμπολίτη. Πολύ περισσότερο σήμερα που αυτός ο κόπος και αυτός ο πλούτος κατασπαταλήθηκε σε αδιέξοδες υποσχέσεις και καταστροφικές πολιτικές.
Πάντα πίστευα σε μια ισότιμη σχέση με τον Πολίτη. Πάντα πίστευα στην ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια, ως θεμέλιο του ίδιου του δημοκρατικού μας εγχειρήματος. Διαφάνεια στο σχεδιασμό. Διαφάνεια στον έλεγχο. Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Αλλά και αποτελεσματικότητα. Χειροπιαστά αποτελέσματα. Μετρήσιμες πολιτικές. Οι εποχές Μαυρογιαλούρου πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πέρασε ο καιρός για πολιτικές πατρωνίες. Αποδεικνύονται λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με δεκανίκια, επιζητώντας προστάτες και υψηλή κομματική προστασία. Μέχρι και χθες, την ώρα που εξέπνεε η προθεσμία υποβολής των δημοτικών συνδυασμών στο πρωτοδικείο της Κατερίνης, ορισμένα πολιτικά φαντάσματα του παρελθόντος πίεζαν, εκβίαζαν και απειλούσαν. Αυτή είναι η πολιτική τους υπόσταση, αυτή είναι η πολιτική τους ταυτότητα. Αυτό είναι το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους. Ως εδώ! Οι πολίτες έχουν κρίση. Δεν χρειάζονται μεταφραστές, υποκινητές και υποβολείς.
Τα διλήμματα αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και όσοι τα επικαλούνται, ως σωσίβια πρόσκαιρης πολιτικής επιβίωσης, προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια. Για να μην πω, απόπειρα πολιτικής απάτης. Για εμάς το δίλημμα είναι «ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό περιβάλλον»; Ανάπτυξης για όλους ή μπίζνες για τους λίγους; Διαφάνεια παντού ή συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι; «Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση»;«Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς ή ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι που για δεκαετίες μας ζημίωσαν»;«Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον»;
Οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια για τη «Κίνηση Ευθύνης» γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Και θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε. Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε συμμέτοχους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την υποστήριξή σας για να φτιάξουμε το Δήμο Δίου - Ολύμπου, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας.
Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Η αλλαγή είναι πρώτα απ’ όλα η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας κατ’ αρχήν και υπέρβαση του συστήματος με την έννοια της συλλογικότητας δευτερευόντως. Αν η υπέρβαση δεν αποτελεί συνεχή διαδικασία, τότε πολύ εύκολα και ο μεγαλύτερος οραματιστής από εμάς καταλήγει σύντομα ο πιο συμβιβασμένος…
Ωστόσο, η όποια υπέρβαση έχει κόστος. Η όποια αλλαγή έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο. Να αντιληφθούν ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που οφείλουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Και είναι η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας σε έναν κώδικα άλλων πολιτικών αρχών και αξιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: