Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Πρόσκληση για εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα!


Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης και χάρη στην οικολογική του αξία έχει περιληφθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000. Παράλληλα, προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα για επαφή με τη φύση και την άγρια ζωή και πλήθος εναλλακτικών διαδρομών για σύντομες αλλά και μεγαλύτερες αποδράσεις από την πόλη. Αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, παραμένει άγνωστο για τους περισσότερους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος, ένας πραγματικός άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της πόλης!
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα σας προσκαλεί να γνωρίσετε το Εθνικό Πάρκο συμμετέχοντας στις δωρεάν μηνιαίες οικοξεναγήσεις που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Δήμο Εχεδώρου, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.
Το ραντεβού για τις ξεναγήσεις, που θα γίνονται με μίνι μπας, θα δίνεται στις 10 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Επειδή θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή μέσω του site του Φορέα (www.axiosdelta.gr) ή στο 2310 794811.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ 2010
-         Κυριακή 31 Οκτωβρίου
-         Κυριακή 28 Νοεμβρίου
-         Κυριακή 19 Δεκεμβρίου
Πληροφορίες για την περιοχή
Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τα Δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους.
Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σύστημα ποτάμιων δέλτα και εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών συνολικής επιφάνειας περίπου 388 τ.χλμ. που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη άγριων ζώων και πουλιών. Ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000 και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους
Στον υγρότοπο βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα,η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η περιοχή βρίσκεται σε έναν από τους βασικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους της Ευρώπης, κι έτσι κατά την περίοδο της μετανάστευσης χιλιάδες παρυδάτια πουλιά σταματούν για λίγες μέρες στον υγρότοπο για να ξεκουραστούν.
Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι πολύτιμος βιότοπος και για πολλά είδη ζώων, κάποια από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο λαγόγυρος και η βίδρα και η μεσογειακή χελώνα. Αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου είναι πια και τα κοπάδια των άγριων αλόγων που ζουν ελεύθερα στα λιβάδια του Αξιού, απόγονοι των οικόσιτων ζώων που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι αγρότες στις εργασίες τους. Στις εκβολές του Γαλλικού θα δει κανείς συνήθως να παίρνουν το μπάνιο τους ένα κοπάδι από εντυπωσιακούς νεροβούβαλους.
Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αλλάζουν χρώματα στη διάρκεια του έτους, προσφέροντας κάθε εποχή ένα διαφορετικό τοπίο. Ορισμένα είδη ξεχωρίζουν για την σπανιότητά τους, όπως ο κρίνος της θάλασσας, ενώ άλλα είναι πολύ κοινά, όπως οι αρμυρήθρες, που το φθινόπωρο στολίζουν τους αρμυρόβαλτους της παράκτιας ζώνης με το κόκκινο χρώμα τους.
Η ποικιλομορφία του τοπίου και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής φτιάχνουν ένα σύνθετο παζλ εμπειριών στη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: