Παρασκευή 20 Μαΐου 2011


ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
1.100.000 ευρώ για ανάδειξη ορειβατικής διαδρομής Ολύμπου
* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
* ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ»

Με απόφαση του ειδικού γραμματέα ανταγωνιστικότητας, του υπουργείου οικονομίας,  Εμμανουήλ Πατεράκη, εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» το έργο που αφορά στην «ανάδειξη ορειβατικής διαδρομής Ολύμπου - εγκατάσταση συστημάτων προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας».
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση «η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για 1η εγγραφή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ανέρχεται σε 1,097,851.23 ευρώ».
ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Τα έργα και οι δράσεις που, μεταξύ άλλων, προβλέπεται να γίνουν προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα, έχουν ως εξής:
1. Εγκατάσταση ενός αξιόπιστου συγχρόνου συστήματος αντικεραυνικής προστασίας στα κτίρια των 2 καταφυγίων και συγκεκριμένα στο «Σπ. Αγαπητός» και στο «Χρ. Κάκαλος» τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν της κορυφής «Μύτικας».
2. Εγκατάσταση ενός μικτού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικές πηγές και που θα είναι συνδυασμός αιολικής ενέργειας μέσω

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΠΑΡΤΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/5/2011




«Tension – Energy» Κώστας Βαρώτσος

 
 
 Το μεγαλύτερο έργο τέχνης που έχει τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο στην Ελβετία, δημιουργήθηκε από τον Καθηγητή Εικαστικών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., Κώστα Βαρώτσο και θα σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, στη Λουκέρνη.

Το έργο «Tension – Energy» ξεκίνησε το 2008, όταν ο Καθηγητής του Α.Π.Θ., Κώστας Βαρώτσος κέρδισε, σε κλειστό διεθνή διαγωνισμό, με την πρόταση του να ενώσει μέσω ενός τεραστίων διαστάσεων έργο, δύο κυκλοφοριακούς κόμβους που τους χωρίζουν 140 μέτρα, στο καντόνι της Λουκέρνης.

Ένα συρματόσχοινο, ειδικά κατασκευασμένο για το έργο, φέρει μια τάση 8 τόννων συνδέοντας τους δύο πόλους του. Μια κυρτή βελόνα ύψους 25 μέτρων και βάρους 20 τόννων και ένα ημισφαίριο από μπετόν διαμέτρου 4,5 μέτρων και βάρους 28 τόννων.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κώστα Βαρώτσο, η ένωση μεταξύ της μιας, αιχμηρής και σκληρής πλευράς του έργου και της άλλης στρογγυλής και μαλακής, εκφράζει την ιδέα της επικοινωνίας σε μια χώρα όπως η Ελβετία, που ζει στον πλούτο αλλά και στην απομόνωση.

Πρόκειται για το τρίτο, κατά σειρά, έργο του στην Ελβετία. Το έργο είναι εξ ολοκλήρου χρηματοδοτημένο από το καντόνι της Λουκέρνης, από εταιρίες καθώς και από ιδιώτες χορηγούς.


Επισυνάπτονται φωτογραφίες το έργου «Tension-Energy» στη Λουκέρνη και φωτογραφία του δημιουργού, Κώστα Βαρώτσου.
Επισυνάπτεται σύντομο βιογραφικό του Έλληνα δημιουργού.




ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΠΘ, ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΩΤΣΟΥ

1955
Γεννήθηκε στην Αθήνα
Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα

Σπουδές

1973-76
Ακαδημία Καλών Τεχνών,Ρώμη
Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα, Αρχιτεκτονική

Fulbright Grant 1990-91, Νέα Υόρκη
Εκλέγεται καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
της  Θεσσαλονίκης το 1999,όπου διδάσκει μέχρι σήμερα Εικαστικά
στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων
Μέλος της Ακαδημίας Engelberg της Ελβετίας
Cavaliere dell’ Ordine della  Stella della Solidarieta’ Italiana (2004)

Βραβεία



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜYΛΙΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΟΥ                                                                                            
Ν. Λαγδάρη 28 - Τ.Κ. 600 62 - Τηλ & Fax 2351041277                       E-mail: sark08@otenet.gr - ΚΟΡΙΝΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ



ΕΘΙΜΟ  «ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ»

Το Σάββατο 21 Μαΐου στις 07:30 θα πραγματοποιηθεί όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ευλογία και διανομή του κουρμπανιού στην Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα προς τιμή τον Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 

Στις 20:00 ευχή ενάρξεως εθίμου «Κουρμπάνι 2011» από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη  Βαρνάβα.
Στις  20:15  διανομή Κουρμπανιού στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.
 Στις 20:30  παρουσίαση  παραδοσιακών χορευτικών  τμημάτων από το παιδικό τμήμα του συλλόγου μας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Κορινού και  τον Σύλλογο Καρυωτών Γιαννιτσών «Ανατολική Ρωμυλία»

Στις 21:30  Παραδοσιακό   Γλέντι 

            Την ορχήστρα απαρτίζουν οι μουσικοί :

1.      Ζωγράφου Μαρίνα – Τραγούδι
2.      Μπόζογλου Νίκος – Ακορντεόν
3.      Μαυρίδης Γιάννης – Νταούλι , κρουστά
4.      Δρικούδης Γιώργος – Πλήκτρα
5.      Νταβλιάκος Γιώργος – Γκάϊντα , καβάλι.


ΟΙ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΘΑ  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ  ΣΤΗΝ  ΠΛΑΤΕΙΑ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΡΩΜΥΛΙΑΣ  ΚΟΡΙΝΟΥ



Με τιμή το Δ.Σ. του Συλλόγου.



Ανακοίνωση της Ν.Ε. Πιερίας του Κ.Κ.Ε

Τα μέτρα του μνημονίου βρίσκονται στο πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ
( Με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών και στελέχους του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Γιάννη Μαγκριώτη )


Το ΠΑ.ΣΟΚ. ως κόμμα της αστικής τάξης βρίσκεται μακριά από τις  έγνοιες και τις κοινωνικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Πασχίζει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από το κυριολεκτικό σμπαράλιασμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.
Για να δικαιολογήσει την ανάλγητη, αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική του λέει ψέματα στον λαό. Παρουσιάζει τα μέτρα του μνημονίου, για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση ως επιβαλλόμενα και ως μονόδρομο. Τα μέτρα του μνημονίου βρίσκονται όλα στο πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πεταλωτής.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κρύβει με επιμέλεια το γεγονός πως η οικονομική κρίση είναι κρίση του συστήματος, κρίση καπιταλιστική, που το ίδιο υπηρετεί. Η οικονομική κρίση προκλήθηκε μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και από τη παράλληλη υπονόμευση των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων ( βλ. νόμο Ρέππα για το ασφαλιστικό, αύξηση 0,77 ευρώ την μέρα στο εργατικό μεροκάματο, κατάργηση 8ώρου, ψήφιση των νόμων γιαα τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και άλλα). Ο λαός υπέφερε και στη περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης γιατί στο όνομα των « ρεαλιστικών» πολιτικών, των « εφικτών» στόχων και των «αντοχών» της οικονομίας έβλεπε το εισόδημα του να συρρικνώνεται. Έβλεπε το βιοτικό του επίπεδο να συμπιέζεται και την ανεργία να θεριεύει από την μεγάλη εξαγωγή κεφαλαίων στα Βαλκάνια η οποία οδήγησε στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας μας (βλ. Κόρνταγκ στον Κορινό Πιερίας, Κατερίνα Ε.Π.Ε., την βιομηχανία ιματισμού).
Ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου τα προηγούμενα χρόνια, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ και τη ΚΡΙΣΗ. Το σύνθημα « ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ για τη ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ» πρέπει να μπολιάσει κάθε εργατική λαϊκή συνείδηση. Πρέπει να βρουν απάντηση στον καθημερινό εργατικό, λαϊκό, ταξικό αγώνα τα ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα περί χρεοκοπίας της χώρας αν δεν ακολουθήσουμε το μνημόνιο. Αυτά είναι επιχειρήματα που αποσκοπούν στην υποταγή του λαού, για να περάσουν χωρίς αντίσταση και λαϊκό αγώνα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Αυτός που χρεοκοπεί μόνιμα και σταθερά  τα τελευταία χρόνια ,είτε είναι περίοδος κρίσης είτε περίοδος ανάπτυξης, είναι ο λαός. Το μνημόνιο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για το κεφάλαιο για να επιταχυνθεί η εφαρμογή μέτρων που έχουν συνδιαμορφώσει και συναποφασίσει εδώ και χρόνια όλες οι δυνάμεις  του κεφαλαίου στα όργανα της Ε.Ε. και στη χώρα μας τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η Ν.Δ και το ΛΑ.Ο.Σ όσο και τα κόμματα δορυφόροι τους, θιασώτες του ευρωμονόδρομου (ΣΥΝ/Σύριζα, κόμμα Μπακογιάννη, κόμμα Κουβέλη).Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την αναπαραγωγή του ίδιου του συστήματος. Για να ανοίξει νέος κύκλος κερδοφορίας για το κεφάλαιο με τον λαό πλήρως αφοπλισμένο από δικαιώματα και κατακτήσεις.
Καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός, με κοινωνική συμμαχία λαϊκή οργάνωση και ταξική συσπείρωση να περάσουμε στην αντεπίθεση. Σήμερα η φιλολαϊκή προοπτική περνά μέσα από τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έρχεται σε αντιπαράθεση με τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης που εξυπηρετεί το κέρδος και μόνο αυτό. Είναι ο δρόμος που λέει ότι δεν αρκεί η εναλλαγή κομμάτων στο άρμα της αστικής εξουσίας, αλλά αλλαγή τάξης στην εξουσία και άλλη οργάνωση της οικονομίας και άλλο σκοπό παραγωγής. Ο παραγόμενος πλούτος μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της λαϊκής ευημερίας και της κοινωνικής προκοπής μόνο μέσα από την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό στο επίπεδο του εργατικό κράτους και τον εργατικό λαϊκό έλεγχο. Ο δρόμος της ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και της ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τη φιλολαϊκή προοπτική. Εδώ θα πιάσουν τόπο οι λαϊκές θυσίες και δεν θα μετατραπούν σε καταθέσεις στις Ελβετικές τράπεζες ή οπουδήποτε αλλού.

Ν.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ του Κ.Κ.Ε.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ (Ε.Π.Μ.)
Αυλαία  με θέμα τον εθελοντισμό
Με το μήνυμα ζωτικής σημασίας «Γίνε και Εσύ Εθελοντής δότης-Σώσε μια ζωή» επέλεξε να κλείσει η Εστία Πιερίδων Μουσών τον κύκλο των εαρινών πολιτιστικών της  εκδηλώσεων,  αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά με έργο, ότι πολιτισμός και εθελοντισμός είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Στη διάλεξη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εστίας στο πλαίσιο εγκαινιασμού του νεοσύστατου τμήματος της, –Εφορεία Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με έφορο τον ιατρό κο Αντώνιο Μπίντα, τονίστηκε η μέγιστη σημασία του εθελοντισμού, της αιμοδοσίας-μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
Επίσημοι προσκεκλημένοι και ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Μαργαρίτα Παπαδοπούλου και ο




 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΛΙΟΘΗΚΗ 
ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ;

Στη χώρα μας υπάρχουν σαράντα έξι πόλεις, μικρές και μεγάλες, που διαθέτουν δημόσιες βιβλιοθήκες. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες διαθέτουν προσωπικό που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και παρέχουν σχετικά σύγχρονες υπηρεσίας πληροφόρησης. Δυστυχώς η Κατερίνη δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των 46 αυτών πόλεων.

Για να βρούμε τις αιτίες για τις οποίες η πόλη μας δεν διαθέτει Δημόσια Βιβλιοθήκη πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν. Προφανώς, όσοι όριζαν τις τύχες αυτού του τόπου έχουν μέρος της ευθύνης. Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια, αρκεί να συνυπάρξουν όραμα και στοχευμένες ενέργειες. Το σίγουρο είναι ότι οι Πιερείς στερούνται των υπηρεσιών ενός αξιόλογου θεσμού.

Δεν έχουμε λοιπόν Δημόσια Βιβλιοθήκη στην Κατερίνη˙ έχουμε όμως Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μήπως λοιπόν δεν πρέπει να έχουμε παράπονο; Δυστυχώς για μια ακόμη φορά θα γίνουμε δυσάρεστοι.
Πολλά είναι τα προβλήματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης. Ας μην αναφερθούμε στο κτιριακό γιατί και δύσκολα λύνεται αλλά και γιατί ευελπιστούμε ότι κάποτε θα βρεθεί λύση, δηλαδή η βιβλιοθήκη να αποκτήσει δικό της κατάλληλο κτίριο.