Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012


Πρόταση για παράλληλη κυκλοφορία δραχμής και ευρώ στην Ελλάδα

 
Πρόταση για παράλληλη κυκλοφορία δραχμής και ευρώ στην Ελλάδα : Την παράλληλη κυκλοφορία δραχμής και ευρώ στην Ελλάδα προτείνει  ο οικονομολόγος Όλιβερ Χόλτενμολερ  του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Χάλλε, ο οποίος προειδοποίησε  όμως για τις
Την παράλληλη κυκλοφορία δραχμής και ευρώ στην Ελλάδα προτείνει  ο οικονομολόγος Όλιβερ Χόλτενμολερ  του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Χάλλε, ο οποίος προειδοποίησε  όμως για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Είχε προηγηθεί η πρόταση  Όχοφεν να επανέλθει προσωρινά η κυκλοφορία της δραχμής παράλληλα με το ευρώ ,  προκειμένου  οι Έλληνες να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», δηλαδή να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματα και την ίδια στιγμή να βελτιώσουν τους δείκτες ανάπτυξης, αυξάνοντας παράλληλα και τα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με την πρόταση κάθε είδους πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας (μισθοί,  συντάξεις,  ενοίκια)  θα συνάπτονται σε δραχμές, αλλά οι συναλλαγές με το εξωτερικό θα γίνονται σε ευρώ. Οι καταθέσεις στις τράπεζες πάντως  θα  μπορούν να είναι σε ευρώ, εφόσον έχουν δηλωθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Προτείνεται ακόμα σταθερή  ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων για μία μεταβατική περίοδο δύο μηνών και στη συνέχεια διολίσθηση της δραχμής σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά με υποτίμηση που δεν θα ξεπερνά το 2% κάθε μήνα.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: