Ζώντας στο "Ελλάντα" της οικονομικής ύφεσης
Ο ποδοσφαιριστής Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο προπονητής Γιάτσεκ Γκμοχ, η μοδίστρα Μάγδα Ρατζίβον, η δασκάλα χορού Αν Μαρί Μαρίνος, ο χορευτής Ιάκωβος Gogua, η δημοσιογράφος Ανχο Ζαμακακασβίλι και η μουσικός Marieke Meijer μιλούν στην «Espresso της Κυριακής» για την οικονομική κρίση, που άλλαξε τη ζωή μας αλλά και τη δική τους.
Χουάν Ραμόν Ρότσα: Περιμένει την εξέγερση
«Ηταν η μοίρα μου» μας είπε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα,
ο Αργεντινός που βρίσκεται στην Ελλάδα τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια. Εχει φίλους πλέον εδώ, η ζωή του είναι η ομάδα του Παναθηναϊκού και το δεύτερο σπίτι του. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που ζούμε όλοι τελευταία, τη συνέκρινε με όσα υπέφερε ο λαός της Αργεντινής:
«Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια χώρα που έχει περάσει από πολύ περισσότερες δυσκολίες. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει τίποτε από όσα έχει ζήσει η Αργεντινή. Ο κόσμος άλλαξε την ιστορία της Αργεντινής, όχι οι πολιτικοί. Φοβάμαι ότι όταν ο Ελληνας νιώσει στο πετσί του τα προβλήματα που έχει φέρει και που φέρνει αυτή η οικονομική συρρίκνωση, θα κάνει μια μεγάλη επανάσταση. Μέσα από αυτήν θα δείξει για άλλη μία φορά πόσο δυνατός είναι αυτός ο λαός. Ελπίζω, βέβαια, να μη φτάσουμε έως εκεί».
Γιάτσεκ Γκμοχ: «Εχει αλλάξει η φύση των Ελλήνων»
Ο Πολωνός Γιάτσεκ Γκμοχ βρίσκεται τριάντα δύο χρόνια στο... Ελλάντα. Νιώθει πια να έχει δύο πατρίδες. Ομως τα βάζει με τους Ελληνες και τις νοοτροπίες τους: «Εάν 11 εκατομμύρια πολίτες εργάζονται στο ΔΔημόσιο, δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να προβλέψεις πως η χώρα θα μπλέξει σε περιπέτειες. Η κρίση έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων στους δρόμους. Η χώρα ήταν φτωχή, όμως όλοι κατάφερναν να χαίρονται. Ανεξαρτησία, ούζο, χορός και τραγούδι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των Ελλήνων. Τώρα είναι διαφορετικά. Λύπη και θυμός. Η αβεβαιότητα του αύριο έχει αλλάξει τη φύση των Ελλήνων» μας λέει.
Marieke Meijer: «Η Ελλάδα είχε πάντα ήρωες»
Η Marieke Meijer είναι από τη Σουηδία. Βρέθηκε στην Ελλάδα ερωτευμένη πριν από τρία χρόνια και από τότε απέκτησε οικογένεια. Θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που βρίσκεται στη χώρα μας και συνεργάζεται με τόσο καλούς καλλιτέχνες που θαυμάζει.
Συνεργάζεται με τον «Σταυρό του Νότου» και είναι πολύ ευχαριστημένη από το περιβάλλον και τους ανθρώπους: «Αν ζούσα στη χώρα μου ή κάπου αλλού, θα έβγαζα περισσότερα χρήματα ως καλλιτέχνις, όμως εμένα με γεμίζει η μουσική και δεν σκέφτομαι τα χρήματα» λέει.
«Συμμερίζομαι όλους τους Ελληνες που είναι αγανακτισμένοι και διαμαρτύρονται για όσα τους στερούν. Αισθάνομαι πιο δυνατή όταν μπορώ να τραγουδάω γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Διάβασα ελληνική ιστορία και έμαθα ότι η Ελλάδα είχε πάντα ήρωες. Ο καθένας μας είναι ήρωας. Οι Ελληνες δεν εγκαταλείπουν το γέλιο, το τραγούδι, είναι ενωμένοι στη χαρά αλλά και τη δυστυχία. Αυτό πιστεύω ότι θα τους σώσει από αυτήν την οικονομική κρίση. Είμαι μαζί τους!».
Αν Μαρί Μαρίνος: «Ηρθα για να ζήσω πιο χαλαρά»
Η Αν Μαρί Μαρίνος είναι δασκάλα χορού και χορογράφος από τη Γαλλία. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια. «Ηρθα στην Ελλάδα για να συνδυάσω τη δουλειά μου με άλλες δραστηριότητες και να ζήσω πιο χαλαρά, γιατί στη Γαλλία οι ρυθμοί ήταν τρελοί και η πίεση τρομερή. Εζησα μια ανάλογη εποχή οικονομικής κρίσης στη Γαλλία, αλλά οι πολιτικοί τότε έδωσαν λύσεις. Εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει όλα. Δεν μπορώ πλέον να κάνω όσα έκανα πριν. Η δουλειά έχει πέσει και δυσκολευόμαστε αρκετά, τόσο εμείς ως ιδιοκτήτες της σχολής όσο και οι μαθητές μας. Οι γονείς τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το έξοδο, αφού πλέον δουλεύει μόνον ο ένας. Ζητάνε διευκολύνσεις στα δίδακτρα, στέλνουν μόνο το ένα από τα δύο παιδιά τους ή τα κόβουν τελείως από τη σχολή. Θέλω να αισιοδοξώ ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν, αλλά όλα δείχνουν πως πηγαίνουν προς το χειρότερο. Δεν θέλω να το σκέφτομαι για να μην πάθω κατάθλιψη.
»Δεν σας κρύβω ότι πολλοί από όσους κάνουν μαθήματα στη σχολή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κάποιοι οδηγούνται στον ψυχολόγο. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που περνάμε όλοι μας ανεξαιρέτως, πιστεύω πως εκείνο που χρειάζεται περισσότερο από όλα είναι να είμαστε αλληλέγγυοι, να τείνουμε χέρι βοηθείας σε εκείνον που μας χρειάζεται».
Ανχο Ζαμακακασβίλι: «Να μη φοβόμαστε τη δουλειά»
Η Ανχο Ζαμακακασβίλι είναι 25 χρόνων και πατρίδα της είναι η Γεωργία. Είναι δημοσιογράφος και εργάζεται για την εφημερίδα «Μετανάστρια» ως ανταποκρίτρια. Βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μας πέτυχε πάνω στην κρίση. Διαβάζει και μιλάει καλά τη γλώσσα μας. Τελείωσε τη Νομική στη Γεωργία και μας λέει: «Στη χώρα μου θα ήμουν καλύτερα. Θα μπορούσα να δουλεύω όπου ήθελα, σε εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση και θα έκανα αστυνομικό ρεπορτάζ. Ηρθα στην Ελλάδα για την εμπειρία και για να ζήσω τη ζωή σε μια ξένη χώρα. Για μένα είναι μια δοκιμασία, αλλά είναι καλό να μαθαίνει κανείς στα δύσκολα».
Μας συμβουλεύει να μην πέσουμε και προσθέτει: «Να κάνουμε οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά μας και να μη φοβόμαστε τη δουλειά, όση και αν είναι. Να πιστεύουμε στον Θεό γιατί είναι σίγουρα μαζί μας και θα μας βοηθήσει». Η Ανχο θέλει να γυρίσει στην πατρίδα της, να συνεχίσει να γράφει ποιήματα και να ζωγραφίζει: «Εχω πολλά να κάνω και δεν με σταματάει καμία κρίση και τίποτε!» λέει.
Ιάκωβος Gogua: Το «θηρίο» μπορεί να αντιμετωπιστεί
Ο Ιάκωβος Gogua είναι από τη Γεωργία. Ζει στην Ελλάδα από παιδί και τώρα σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή Πάτρας. «Στην Πάτρα ήρθα ως φοιτητής το 2003. Ηταν η πόλη που με έκανε να αλλάξω. Εδώ βρήκα τον εαυτό μου και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες μου» λέει. Τον γνωρίσαμε μέσα από το «Ελλάδα, έχεις ταλέντο» και από το χορευτικό συγκρότημα Friends του Γιώργου Αλκαίου, μαζί με τον οποίο εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη Εurovision.
Σήμερα ο Ιάκωβος βλέπει την οικονομική κρίση να αλλάζει τη ζωή του: «Εμείς οι καλλιτέχνες δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Μπορούμε όμως να αντιδράσουμε, δίνοντας μηνύματα μέσα από την Τέχνη μας. Το “θηρίο” που σήμερα μας προκαλεί φόβο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εγώ, για παράδειγμα, άλλαξα πολλά από όσα έκανα έως τώρα. Περιορίστηκαν οι έξοδοι και τα έξοδα. Αρκούμαι σε λιγότερα. Προτιμώ να μείνω σπίτι ή να πάω σινεμά από το να κυκλοφορήσω όπως παλιά στη νύχτα. Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει ψυχολογική φθορά στους γύρω μου και αυτό είναι που με στενοχωρεί. Προσπαθώ όμως να μη με επηρεάζει. Βρίσκω νέους δρόμους δημιουργίας, όπως το συγκρότημα Black Jack που έφτιαξα και μαζί τους κάνουμε events ως αντίδραση στο “δεν έχω μία” που ακούγεται συνέχεια πλέον από τους γύρω μου».
Μάγδα Ρατζίβον: Ενας παράδεισος με τα «στραβά» του
Στην Ελλάδα έχουν έρθει και άνθρωποι που έκαναν οικογένεια, εργάστηκαν σκληρά και κατέληξαν έπειτα από χρόνια να γίνουν επιχειρηματίες και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Η Μάγδα Ρατζίβον είναι από την Πολωνία και έχει δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση ειδών μόδας και αξεσουάρ στην Αθήνα. Από μικρή είχε έρωτα με τις ραπτομηχανές, τα υφάσματα, τα σχέδια και τις κλωστές: «Οταν τα άλλα κοριτσάκια κοίταζαν τις κούκλες στις βιτρίνες, εγώ θαύμαζα μια ραπτομηχανή» λέει μιλώντας τέλεια ελληνικά.
«Ηρθα το 1990 για διακοπές. Ημουν τότε 20 ετών. Η Ελλάδα φάνταζε σαν παράδεισος. Ηταν… Δύση. Πολιτισμός, ιστορία, κουλτούρα. Μου άρεσε το κλίμα, οι φυσικές ομορφιές, οι άνθρωποι. Ερωτεύτηκα Ελληνα και έμεινα. Είκοσι χρόνια τώρα, η χώρα σας έγινε για εμένα η δεύτερη πατρίδα μου. Ενα κομμάτι μου είναι βαθιά ριζωμένο εδώ».
Ομως η Μάγδα έχει δει και τα τρωτά σημεία μας: «Η γραφειοκρατία της Ελλάδας συχνά σε αποκαρδιώνει. Είναι ένα τέρας που καταπίνει κάθε επιχείρηση, κάθε φιλοδοξία και όνειρο» λέει με παράπονο και συνεχίζει: «Τα ωράρια των δημοσίων υπηρεσιών επίσης είναι εντελώς ακατανόητα. Θέλεις να διεκπεραιώσεις τα θέματά σου και είσαι υποχρεωμένος να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου τις πρωινές ώρες. Οι Ελληνες λέτε συνέχεια ότι έχετε το καλύτερο κλίμα, όμως αυτό είναι ένας μύθος και το άλλοθι για να ξενυχτάτε και να εργάζεστε λιγότερο. Η οικονομική κρίση ίσως σας κάνει καλό»!
espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου