Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Βενιζέλος: Eγγυητικός ο ρόλος του ΠαΣοΚ την επομένη των εκλογών


Βενιζέλος: Eγγυητικός ο ρόλος του ΠαΣοΚ την επομένη των εκλογώνΤον εγγυητικό ρόλο του ΠαΣοΚ - Δημοκρατική Παράταξη την επόμενη ημέρα των εκλογών προέβαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη Χαλκίδα, αφαιρώντας από την εξίσωση τη ΝΔ. «Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να δείχνουν πως πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή ο καθένας δεν καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ένα αντίβαρο κι ένας εγγυητής, που να μπορεί να προστατεύσει την καθαρή ευρωπαϊκή και ασφαλή πορεία του τόπου; Αυτός είναι το ΠαΣοΚ, η Δημοκρατική Παράταξη», επισήμανε.


Όχι, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, γιατί θα κάνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έγινε με τη Νέα Δημοκρατία ή θα ξανακάνουμε με τη Νέα Δημοκρατία αυτό που έγινε το 2012. «Εμείς θέλαμε και το 2012 όλους μέσα στην ευθύνη της κυβέρνησης, επιμείναμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης επιμείναμε να υπάρχει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με την Αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά αρκεί να σκεφθεί κάποιος τι θα συνέβαινε εάν δεν μετείχε το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, αν υπήρχε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τι θα προτιμούσε ο πολίτης; Θα προτιμούσε να έχουν γίνει οι επιλογές οι δικές μας ή οι επιλογές της συντηρητικής παράταξης; 

Τι εισέφερε το ΠαΣοΚ; Εισέφερε τη στρατηγική, εισέφερε το κεκτημένο στο οποίο είχαμε φτάσει μέχρι το Μάιο του 2012. Το 80% της προσπάθειας εξόδου από την κρίση είχε συντελεσθεί μέχρι το Μάιο του 2012. Αλλά είχαν στήσει πάρτι εις βάρος μας, γιατί ήταν αντίθετοι με όλα τα δύσκολα μέτρα, τους λέγαμε μην το κάνετε αυτό, θα πάρετε δυσκολότερα κι έτσι έγινε. Έτσι έγινε, αναγκάστηκαν να πάρουν πολύ δυσκολότερα μέτρα και αυτό υπάρχει δυστυχώς ο κίνδυνος να γίνει και τώρα, γιατί γνωριστήκαμε μια φορά ξανά λόγω της κρίσης το 2010, θα ξαναγνωριστούμε όλοι τώρα εάν φτάσει η στιγμή να δοκιμαστούν οι αλήθειες και τα ψέματα, να δει ο ελληνικός λαός αν οι υποσχέσεις ισχύουν ή δεν ισχύουν. Να δει ο ελληνικός λαός πόσα απίδια έχει ο σάκος πραγματικά. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Το θέμα είναι να μη μάθουμε στου κασίδι το κεφάλι και να μην ατυχήσουμε εθνικά όχι επειδή γίνεται μια κολοτούμπα αλλά επειδή δεν προλαβαίνουμε να την κάνουμε», είπε. 

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λέει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοδυναμία θα εφαρμόσει την πολιτική του, εάν δεν έχει θα δυσκολευτεί να την εφαρμόσει «Και αναρωτιέμαι, αυτό το λέει ως απειλή ή ως διαβεβαίωση; Γιατί κάποιοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αλλά πολύ περισσότεροι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ με την απόλυτη βεβαιότητα πως δεν θα εφαρμοστεί ποτέ ένα τέτοιο πρόγραμμα. (...) Όμως ξέρετε, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, δηλαδή εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, γι΄ αυτό πρέπει να υπάρχει εθνική εγγύηση, εθνική στρατηγική, πρέπει η χώρα να πάει προς τα μπρος να κάνει το ένα βήμα που απομένει προς τα μπρος και όχι πολλά βήματα προς τα πίσω, ανεξέλεγκτα, με κινδύνους. 
Ο κίνδυνος είναι να ζήσουμε αυτά που αποφύγαμε το 2009-2010 και είναι κρίμα και άδικο τώρα που η χώρα έχει κάνει θυσίες κι έχει χάσει το 30% του ΑΕΠ τα τελευταία εφτά χρόνια, από το 2007 υπάρχει κρίση, να αναγκαστούμε να χάσουμε κι αυτό που διατηρήσαμε επειδή θα μπούμε στην περιδίνηση στον στρόβιλο μιας κατάστασης ανεξέλεγκτης, η οποία θα οδηγήσει στην απώλεια εισοδημάτων και περιουσιών. Δεν υπάρχει πραγματική απειλή για κάτι τέτοιο εξωτερική, κανείς δεν μπορεί να μας οδηγήσει από έξω σε λάθος δρόμο, αλλά μπορεί να κάνουμε εμείς λάθη. Λάθη πολιτικά ή λάθη διαχείρισης», σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι η τεχνητή πόλωση δεν οδηγεί πουθενά, ότι η πόλωση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παλιά πόλωση ΠαΣοΚ και Ν.Δ. Δεν είναι τώρα η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, των μεγάλων πλειοψηφιών, των απλών θέσεων, των καθαρών διλημμάτων, πρόσθεσε. Επανέλαβε την πρόταση του για σχηματισμο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή όλων στην ευθύνη, ώστε να μη μοιράζεται άνισα η ευθύνη, «κάποιοι να μετέχουν στην ευθύνη και κάποιοι να πατάνε στις πλάτες μας και να κάνουν τον έξυπνο με ευκολία. Πρέπει όλοι να έρθουν αντιμέτωποι με τα διλήμματα και με τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να μπορούμε να κριθούμε με ίσους όρους. 

Και αν κάποιοι δε θέλουν, κάποιοι δεν μπορούν, εν πάση περιπτώσει όσοι θέλουν όσοι μπορούν όσοι αρκούν κοινοβουλευτικά. Και σίγουρα αυτό δε γίνεται χωρίς το πρώτο κόμμα, που έχει και τις 50 έδρες παραπάνω, αλλά πρέπει να είναι μέσα και το δεύτερο. 

Κι έχει σημασία αυτή την επίζηλη θέση του καταλύτη να την καταλάβουν κάποιοι που ανήκουν στο δημοκρατικό φάσμα, είναι κόμμα συνταγματικό. Να την πάρουν κάποιοι που έχουν δοκιμαστεί, που έχουν καθαρή θέση και που έχουν και την ικανότητα. 
Εάν οι Έλληνες πολίτες θέλουν στην Ευρώπη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη σκληρή διαπραγμάτευση να πάει ο κ. Σαμαράς αν είναι πρώτος με τον κ. Καμμένο ή με τον κ. Θεοδωράκη, μπορεί να κάνουν την επιλογή αυτή; Αν θέλουν να πάει ο κ. Τσίπρας με τους ίδιους μπορεί να κάνουν την επιλογή αυτή; Αν θέλουν τη συμμετοχή μας και την προσωπική μου συμμετοχή, την εμπειρία, τη γνώση, τις επαφές, τη συνέχεια, θα κάνουν μια άλλη επιλογή». 

Επισήμανε τον άγαρμπο εκφοβισμό της Νέας Δημοκρατίας, «εάν ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφεται η χώρα» και τον κουτοπόνηρο εφησυχασμό του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ευρώπη δεν έχει αντιρρήσεις, μας περιμένει». «Μας περιμένει να κάνουμε τι; Μας περιμένει να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, να μη συμμορφωθούμε στα συμφωνημένα, να εκφράσουμε τον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ριζοσπαστισμό και να στείλουμε μηνύματα ανατροπής ακόμη και της ίδιας της κυρίας Μέρκελ. Εγώ πραγματικά ντρέπομαι και ενοχλούμαι όταν διάφοροι ξένοι παράγοντες κουνάνε το χέρι στον ελληνικό λαό και του λένε πρόσεξε μην ψηφίσεις ριζοσπαστικά, γιατί μπορεί να καταστραφείς. Αλλά μας κουνούσε το χέρι χθες ένας κύριος από την Ισπανία, ομοϊδεάτης του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι «το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπούν την κυρία Μέρκελ και τον ελληνικό λαό τον εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας». Όχι τέτοιες προσβολές, ούτε από την ευρωπαϊκή Δεξιά, ούτε από την ευρωπαϊκή Αριστερά. Σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία, το φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. 
Και να σας πω και κάτι; Προτιμώ να μας βρίζει και να μας καταψηφίζει ένας πολίτης κι εμείς να κάνουμε σιωπηλά τη δουλειά μας για να τον βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε τη χώρα, παρά να χαιρόμαστε βλέποντας τη χώρα να καταστρέφεται, επειδή αυτό μας δικαιώνει πολιτικά και ιστορικά».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αναφέθηκε χωρίς να πει ονόματα στον Συμεών Κεδίκογλου και στο Κίνημα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. «Εδώ υπήρχε ένας φίλος και σύντροφος που τον τιμήσατε με την ψήφο σας και τον τίμησα και εγώ κάνοντάς τον μέλος της κυβέρνησης και τώρα κάποιοι υπονομεύουν ανοιχτά την παράταξη και λυπάμαι όταν βλέπω σχόλια ότι μπορεί ο αντικειμενικός σκοπός να είναι να πάρουμε ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθήσουμε τη Ν.Δ. Αυτά δεν αποδεικνύονται στις έρευνες. Η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ είναι εδώ, είστε εσείς, εδώ είναι η κοίτη της παράταξης, η κρίσιμη ψήφος για την πατρίδα και την παράταξη είναι η ψήφος στο ΠαΣοΚ στις 25 Ιανουαρίου. Δεν τους περιμένουμε πίσω μετά τις εκλογές. Τους περιμένουμε μαζί μας στις εκλογές», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: