Αύξηση περιστατικών με ύποπτα συμπτώματα-Ποιες οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ακόμη ένα άτομο προστέθηκε το τελευταίο 24ωρο στη λίστα των θυμάτων από επιπλοκές του ιού της γρίπης, με αποτέλεσμα οι νεκροί να φτάνουν τους έξι.
Από την αρχή της εβδομάδας, οκτώ νέα περιστατικά νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, μετά από σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φτάνει τα 17, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Μεταξύ αυτών, ένα μωρό και ένας 24χρονος με «καθαρό» ιατρικό ιστορικό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Στο μεταξύ, αύξηση των περιστατικών με γριπώδη συνδρομή καταγράφεται σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, έχουν καταφτάσει σε λιγότερο από ένα 24ωρο 85 ασθενείς με «ύποπτα» συμπτώματα. Μετά τις εξελίξεις αυτές, μερίδα γιατρών «ποντάρει» στην άμεση και προληπτική χορήγηση αντι-ιικών, δεδομένης της χαμηλής κάλυψης του εμβολίου.
Παρά ταύτα, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)επιμένουν στην αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι προσφέρει διασταυρωμένη προστασία για τα στελέχη Α(Η1Ν1) αλλά και για τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2).
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Από τις επιπλοκές της γρίπης κινδυνεύουν περισσότερο:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
- Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνια νεφροπάθεια, καρδιακά νοσήματα, νευρομυϊκές παθήσεις, αναιμίες.
- Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή για άλλους λόγους.
- Έγκυες
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
- Άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών
- Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές,τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου