Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Παπανδρέου: Θα είχε χρεοκοπήσει η χώρα αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο


Παπανδρέου: Θα είχε χρεοκοπήσει η χώρα αν δεν υπήρχε το ΜνημόνιοΑπαντήσεις σε όσους τον κατηγορούν έδωσε με τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου. 

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το Μνημόνιο ήταν το αναγκαίο «φάρμακο» για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, τονίζοντας πως τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών και οι χειρισμοί της κυβέρνησης Καραμανλή οδήγησαν στην κρίση. «Το μνημόνιο το έφεραν οι πολιτικές και όσα κάναμε ή δεν κάναμε» είπε.


«Το 2009 έβαλα το κεφάλι μου στον ντορβά για τη χώρα [...] Εμείς ήρθαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα, να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα και φορτωθήκαμε μια καυτή πατάτα» είπε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, εξαπολύοντας βέλη κατά της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης: «Η Μέρκελ δεν ήθελε να φτιαχτεί ο μηχανισμός, η Ευρώπη μάς έλεγε να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Μέρκελ επέβαλε να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αστεία» τα όσα λέγονται περί μυστικής συμφωνίας με τον τέως επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, πριν τις εκλογές του 2009, για προσφυγή της χώρας στο Ταμείο. 

«Ζήτησα τεχνική βοήθεια» για θέματα φορολογικά, είπε ο Γ.Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είχε ζητήσει ανάλογη βοήθεια, αλλά δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Επίσης, επανέλαβε ότι πριν τις εκλογές του 2009 δεν γνώριζε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος.

Τα γεγονότα του 2011
Ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι το 2011 προχώρησε σε μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ και πως υπήρξε ευρωπαίος πρωθυπουργός που έλεγε «αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει». 

Όσον αφορά στην πρόταση για δημοψήφισμα, επανέλαβε ότι από το καλοκαίρι του 2011, όταν πέρασε ο εφαρμοστικός νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο τότε υπουργός Εσωτερικών  Χάρης Καστανίδης είχε πει στη Βουλή ότι ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για το πρόγραμμα στήριξης. 

«Είχα ενημερώσει πολλούς ηγέτες, μεταξύ αυτών και την κ. Μέρκελ» είπε ο Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι δεν προχώρησε στο δημοψήφισμα γιατί δεν διέθετε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ

Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι ανατράπηκε από δυνάμεις, εντός και εκτός κόμματος, που δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει.

Ανέφερε, επίσης, ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί «με την πιο σκληρή έκφανση της συντηρητικής και δεξιάς πολιτικής» και πως η πρόσφατη περίοδος της συγκυβέρνησης «μάς απομείωσε από τις βασικές μας αρχές και άξιες».

Σε όσους τον κατηγορούν ότι απείχε συνειδητά τα τελευταία χρόνια από τα κομματικά όργανα, ο Γ.Παπανδρέου απάντησε: «Ποτέ δεν απείχα, ήμουν συνέχεια παρών και στις δύσκολες αποφάσεις».

Στο ερώτημα γιατί επέλεξε το δρόμο της διάσπασης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως είχε προτείνει τη διεξαγωγή «ανοιχτού συμμετοχικού συνεδρίου», όπου θα ετίθετο θέμα αλλαγής ηγεσίας, αλλά η πρότασή του δεν βρήκε ανταπόκριση.

«Με βάσανο πήρα την απόφαση να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο, κάτι από την αρχή, βασισμένο σε αξίες και γερά θεμέλια αρχών. Έκανα και κάνω μια δημιουργική ρήξη. Θεωρώ ότι είναι μια λύτρωση πολλών πολιτών που θέλουν ένα κόμμα δημοκρατικό, σοσιαλιστικό» τόνισε, σημειώνοντας:

«Στήριξα την αναγκαία πορεία για να κλείσουμε το επώδυνο κεφάλαιο του Μνημονίου, αλλά δεν στήριξα πάρα πολλές πολιτικές που μας πήγαιναν πίσω, σε όσα δεινά και κακώς κείμενα υπήρχαν και πριν το 2009». 

Επίθεση σε Σαμαρά


Ο Γ.Παπανδρέου κατηγόρησε τον Αντ.Σαμαρά ότι για δύο χρόνια «πετροβολούσε την προσπάθειά μας, αλλά μετά την υπηρέτησε» και πως «εφάρμοσε το σκληρό πυρήνα της λιτότητας και δεν έκανε άλλες αλλαγές».

«Αυτό δημιουργεί αναξιοπιστία στον κόσμο. Έπαιξε στα ζάρια τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες για προεκλογικούς λόγους και πέταξε την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση» τόνισε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Παπανδρέου δεν το απέκλεισε, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με δεδομένη μία συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους και για σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: