Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας: Θα αφοπλίσουμε όχι την αστυνομία, αλλά όσους έρχονται σε επαφή με τους διαδηλωτές


Διαδικτυακή συνέντευξη εφ' όλης στην Αυγή έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι δήλωσε για τους φόρους, το δημόσιο τομέα και τις απολύσεις υπαλλήλων, τον αφοπλισμό της αστυνομίας και τα σενάρια κυβέρνησης συνασπισμού; Διαβάστε δείγμα των ερωτήσεων, αλλά και τα τρολ των αναγνωστών


Τις βασικές προτεραιότητες του κόμματός του ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, το βράδυ της Τετάρτης, σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter στην πέμπτη διαδικτυακή του συνέντευξη.

Οι χρήστες μάλιστα έδειξαν μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανεβάζοντας πολύ ψηλά στην κατάταξη των συζητήσεων στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύσωσης το #asktsipras.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν πήγες του ΣΥΡΙΖΑ η ζωντανή και ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση των χρηστών του twitter με τον κ. Τσίπρα έγινε 1ο trending topic στην Ελλάδα πριν ακόμα ξεκινήσει και 3ο trending παγκοσμίως (με περίπου 32.000 tweets), εξαιτίας του διεθνούς ενδιαφέροντος γύρω από τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα κορυφαία στελέχη με την ευκαιρία τονίζουν, πως τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι τον διάλογο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα ερωτήματα πολιτών σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, προβάλλοντας μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας μαζί τους.
Πιο αναλυτικά οι απαντήσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ:
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, είπε "όχι" στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και στην υπερφορολόγηση και υπέρ ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος.
Δεσμεύτηκε ότι "με τον ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει" και, με αφορμή την επίσκεψη του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα, σημείωσε ότι "η Δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας έχει χρεοκοπήσει πολιτικά με τους πλειστηριασμούς".
Ερωτηθείς αν έχει στόχο να καταργήσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι έχει στόχο να τον μειώσει, αλλά δεν μπορεί να τον καταργήσει.
"Είναι λανθασμένο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κόμμα του και ο ίδιος θέλουν αναδιανομή και φορολόγηση του πλούτου.
Με το "δεν πληρώνω καθόλου φόρους" δεν θα μπορεί το κράτος να σταθεί τα πόδια τους, πρόσθεσε. "Χωρίς φόρους δεν χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές", συμπλήρωσε.
 
Για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα τεθούν υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού με κατάλληλη διοικητική δομή εντός της κυβέρνησης. Υποστήριξε δε πώς η κυβέρνηση και η τρόικα δεν είχαν πραγματικά την πρόθεση να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.
Η τιμωρία είναι σημαντική, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι "το θέμα είναι να σταματήσει το "πάρτι"". Ο ίδιος είπε ότι έχει την πολιτική βούληση για τον έλεγχο στις λίστες, καθώς και την πολιτική βούληση να συγκρουστεί.
"Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα", είπε χαρακτηριστικά.
Δεν θα κρατικοποιήσει την Ολυμπιακή
Τι θα γίνει με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα;
Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι χρειάζεται μία ριζική μεταρρύθμιση, όχι όμως όπως έγινε από την τρόικα και τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά.
"Εμείς θέλουμε ένα παραγωγικό δημόσιο τομέα, θέλουμε αλλαγές και τομές που θα κάνουν ανταποδοτικό το ρόλο του δημόσιου τομέα" με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε ισοπεδωτική την αντίληψη του δημόσιου υπαλλήλου που εργάζεται σε ένα προνομιακό εργασιακό καθεστώς.
"Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό κράτος" τόνισε, ενώ σημείωσε ότι "αυτά δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη". Δεν αρκεί το κυβερνητικό σχέδιο - παρατήρησε - απαιτείται να αλλάξει και η νοοτροπία των ανθρώπων. "Γι’ αυτό όμως απαιτείται ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα" όπως συμπλήρωσε.    
Οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας                      
Για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αναγκαίος ο "εξορθολογισμός" των σχέσεών τους. Πιστεύω στον διακριτό ρόλο - πρόσθεσε - και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο.
Σε ό,τι αφορά στα ΑΕΙ, χαρακτήρισε το νόμο Διαμαντοπούλου "εκδικητικό για το ελληνικό πανεπιστήμιο" και δήλωσε ότι έχει στόχο να κάνει αλλαγές με διάλογο. Εμείς - δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - έχουμε στόχο να διευκολύνουμε τα πανεπιστήμια να επιβιώσουν και να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τα κέντρα κράτησης και δίνει ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για κατάργηση των κέντρων κράτησης και δημιουργία κέντρων ανθρώπινης φιλοξενίας, ενώ τάχθηκε υπέρ του να δίνεται η ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρας μας.
Για την αστυνομία, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανάγκη μίας συνολικής μεταρρύθμισης ώστε να εκδημοκρατιστεί και να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στο ρόλο και στο έργο της.
"Όχι" στην αστυνομοκρατία
"Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία" υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και διευκρίνισε ότι πρόθεση του κόμματός του είναι όχι να αφοπλίσει την αστυνομία, αλλά να αφοπλίσει όσους έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μία εξεταστική επιτροπή |για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, χωρίς ρεβανσισμούς|, ενώ αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών τις χαρακτήρισε ξεπούλημα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, που δεν βοήθησαν στη μείωση του χρέους.
Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν εκτροφείο σκανδάλων| είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στο κόμμα του δεν είναι κρατιστές, πιστεύουν όμως ότι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί (νερό, ηλεκτρισμός) καθώς και κερδοφόροι οργανισμοί, όπως ο ΟΠΑΠ, δεν μπορεί να είναι σε ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: