Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Αντ. Σαμαράς: Θα επιστρέψουμε τα χρήματα στον ισπανικό λαό


  Στις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας καθώς και στην έμπρακτη, όπως είπε, αλληλεγγύη του ισπανικού λαού προς τον ελληνικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του.Εξάλλου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανοησίες» το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι η βοήθεια που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στον ελληνικό διέπεται από κανόνες.

«Οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Οι λαοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τα κύματα της μετανάστευσης. Μοιράζονται την αγωνία για τη θωράκιση της Ευρώπης από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της, έμπρακτα. Συμμετέχει από το 2010, στον μηχανισμό διάσωσης, όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες. Ο ισπανικός λαός έχει δανείσει 26 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα θεσμικό και ηθικό πλαίσιο, δεν ξεχνούμε, το αναγνωρίζουμε και ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι μεταρρυθμίσεις.
«Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα κάθε οικογένειας. Εμείς, όπως και η κυβέρνηση του κ. Ραχόι, κάναμε μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση και για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Το τελευταίο τρίμηνο, Ελλάδα και Ισπανία, εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης ενώ η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί μεν να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί. Συνεργαστήκαμε με τον κ. Ραχόι για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και τώρα συνεργαζόμαστε για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ», πρόσθεσε.
O Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί, σε ένα σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Ραχόι τόνισε:
«Ελλάδα και Ισπανία επλήγησαν από σημαντική κρίση, οι δύο χώρες έκαναν δύσκολες και επίπονες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να χρίσουμε σίγουρες οικονομίες. Οι μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, οι δύο χώρες έχουν το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και στην Ισπανία βλέπουμε ότι κι εμείς θα αναπτυχθούμε. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο καλό δρόμο, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και βεβαιότητα και όχι αστάθεια και χρειαζόμαστε και την Ευρώπη».
Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος που επαγγέλλεται ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν μπορεί κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ευρώπη να αλλάζουν οι συμφωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: