Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Πλήθος κόσμου στην έναρξη των Αικατερινείων στην Αστική Σχολή

«ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΟ… ΟΝΕΙΡΟ» ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ




Δημιουργίες του Χαράλαμπου Τερζόπουλου, παρουσιάζονται από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Αστική Σχολή. Τα εγκαίνια της έκθεσης που φέρει το γενικό τίτλο «Εικαστικοί Διάλογοι», αποτέλεσαν την επίσημη πρεμιέρα των φετινών Αικατερινείων.

Στην εκδήλωση - η έναρξη της οποίας έγινε από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπο Καρατζόγλου - παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικος, ο Βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών- φορέων και πλήθος κόσμου.



Σάββας Χιονίδης: «Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΚΤΑ ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»


Στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «…Είμαι ευτυχής που οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν χρονικά με την ανακοίνωση της ένταξης στο ΕΣΠΑ του Πολιτιστικού Κέντρου. Ήταν ένας αγώνας που δώσαμε με μεγάλη αποφασιστικότητα, για να αποκτήσει η Κατερίνη αυτό που δικαιωματικά της αξίζει: έναν υπερσύγχρονο χώρο πολιτισμού, υψηλών προδιαγραφών.



Σχεδιάσαμε τις φετινές εκδηλώσεις με γνώμονα την ανάδειξη του πλούτου της κοινωνίας της Κατερίνης. Μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, που έχτισε την πορεία της με τα υλικά που έφεραν μαζί τους οι άνθρωποι του χθες, οι πρόσφυγες, συνδιαμορφώνοντας , μαζί με τους ντόπιους, ένα υπέροχο ψηφιδωτό που αποτελεί τη σημερινή μας πολιτιστική ταυτότητα.



Μιας κοινωνίας νέων, αξιόλογων δημιουργών, που χτίζουν το πολιτιστικό της αύριο με έμπνευση, διαρκή πνευματική αναζήτηση, κατάθεση ψυχής.



Όλοι μαζί, η Δημοτική Αρχή, οι ντόπιοι δημιουργοί και κυρίως οι απλοί πολίτες αυτού του Δήμου πετύχαμε να βάλουμε πραγματικά τον πολιτισμό στην καθημερινότητα μας και να λέμε, χωρίς ίχνος υπερβολής, πως «η Κατερίνη είναι η πόλη του Πολιτισμού».



ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΛΕΟΝ Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ




Ο κος Χιονίδης αναφερόμενος στο χώρο της Αστικής Σχολής που φιλοξενεί την έκθεση υπογράμμισε: « …ένα κτίριο ταυτισμένο με την ιστορία και τη ζωή της πόλης, ένας χώρος που έδωσε γνώση σε πολλές γενιές συμπολιτών μας, όπως ο χώρος της Αστικής Σχολής δόθηκε από πέρυσι στους πολίτες και στον πολιτισμό της Κατερίνης. Κάτι ανάλογο έγινε και με την πρώην οικία Τσαλόπουλου, έναν ακόμη χώρο πολιτισμού, ένα μνημείο αρχιτεκτονικής, ένα σημείο αναφοράς στην προσπάθεια ενίσχυσης της πνευματικής ακτινοβολίας της πόλης, όπου προγραμματίζουμε τη δημιουργία ενός μουσείου εντύπων».



ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ο Δήμαρχος Κατερίνης σημείωσε ότι το αύριο χτίζεται με επένδυση στην παιδεία και στον πολιτισμό κατευθύνσεις στις οποίες όπως είπε: « κινείται αυτή η δημοτική διοίκηση, όπως άλλωστε έμπρακτα αποδεικνύεται και από την σύσταση του Πολιτιστικού Οργανισμού, ένα όραμα δεκαετιών που έγινε πραγματικότητα».



Ο κος Χιονίδης συνεχάρη το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, «για το αξιόλογο πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με όλες τις πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου», ενώ αναφερόμενος στα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτήρισε τον Χαράλαμπο Τερζόπουλο «έναν εμπνευσμένο αυτοδίδακτο δημιουργό διεθνούς εμβέλειας που αποτυπώνει στα έργα του με εύγλωττο τρόπο, το κατασκευαστικό ήθος και το συναίσθημα».



Χαράλαμπος Καρατζόγλου: «ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Μια μεγάλη γιορτή της πόλης, μας προσκαλεί και φέτος να ζήσουμε μοναδικές στιγμές και να θαυμάσουμε ό,τι πιο όμορφο δημιουργούν εμπνευσμένοι καλλιτέχνες. Τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», είναι η κορυφαία πνευματική και καλλιτεχνική διοργάνωση της ευρύτερης περιοχής μας, ένας θεσμός που τείνει να δημιουργήσει παράδοση.

Με δεκάδες εκδηλώσεις, με αξιόλογα ονόματα και σχήματα, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, αναδεικνύουμε τον σύγχρονο πολιτισμό, τις νέες ιδέες, τις ενδιαφέρουσες τάσεις σε όλες τις Τέχνες, προβάλλουμε με υπευθυνότητα, απόλυτο σεβασμό και ειλικρινή αγάπη ότι καινούργιο γεννιέται, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε την ευκαιρία σε παλαιούς και νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους και να επικοινωνήσουν με το φιλότεχνο κοινό.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων των φετινών «Αικατερινείων», το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε με σημείο αναφοράς το αφιέρωμα στη γενική θεματική ενότητα: «Η Κατερίνη των προσφύγων».



Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές τέχνες και φωτογραφία, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις επιμέρους θεματικές περιοχές στις οποίες θα κινηθούν τα φετινά δρώμενα. Εκδηλώσεις σημαντικές με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, έτσι ώστε οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν την ομορφιά και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.



Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην αποψινή εναρκτήρια εκδήλωσή μας φιλοξενούμε έναν σημαντικό εικαστικό καλλιτέχνη, που κατάγεται από την Πιερία, έναν άνθρωπο με σπουδαίο δημιουργικό έργο, τον Χαράλαμπο Τερζόπουλο. Αποτελεί τιμή για τα «Αικατερίνεια», που σε Πανελλήνια Πρώτη ο ακούραστος «μάστορας» που βοηθά τον αδερφό του Θόδωρο Τερζόπουλο, στην κατασκευή ορισμένων σκηνικών των θεατρικών του παραστάσεων, καταθέτει το μεράκι του, εδώ, στους χώρους της Αστικής Σχολής».



Χαράλαμπος Τερζόπουλος: «Επιθυμώ να προκύψουν εικαστικοί διάλογοι»



Ο Χαράλαμπος Τερζόπουλος εκθέτει έργα του σε είκοσι ενότητες, ενότητες οι οποίες αναπτύσσονται σε οκτώ αίθουσες της Αστικής Σχολής. Το μεγάλο μεράκι και η αγάπη του για τις κατασκευές από ξύλο, μέταλλο και άλλα υλικά γίνεται πλέον προσιτό στο κοινό της Πιερίας και της Μακεδονίας από όπου και κατάγεται. «Επιθυμία μου είναι να προκύψουν μέσα από αυτή την έκθεση οι εικαστικοί διάλογοι, που αναφέρονται και στον τίτλο της. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Οργανισμού για την δυνατότητά που μου έδωσαν να εκθέσω τα έργα μου σε αυτό τον όμορφο πραγματικά χώρο» επισήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δημιουργός.





Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ



Η έκθεση χωρίζεται σε δυο τμήματα. Η πρώτη περιλαμβάνει έργα παρμένα από διάφορους χώρους που συγκίνησαν τον καλλιτέχνη μέσω της φόρμας τους. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει αυτόνομες, καθαρές γλυπτικές συνθέσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 10:30 έως τις 13:30 και από τις 17:30 έως τις 20:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια: