Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Όλες οι αλλαγές στα capital controls - Κίνητρα επιστροφής καταθέσεων


Σημαντικά βήματα μπροστά, για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, κάνουν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ. 


Με στόχο την επιστροφή καταθέσεων από τα "στρώματα" στις τράπεζες και τη διευκόλυνση συναλλαγών πολιτών και επιχειρήσεων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ της νέας υπουργικής απόφασης που υπογράφεται από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και προβλέπει σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των capital controls. 
1. Μια από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται είναι η δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν μετρητά στους καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τρεχούμενων ή όψεως τα οποία θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα "σηκώσουν". Στην ουσία πρόκειται για κίνητρο επιστροφής καταθέσεων που έχουν "κρυφτεί" σε στρώματα και σεντούκια, καθώς κατ' εξαίρεση των capital controls τα χρήματα αυτά θα εξαιρούνται των περιορισμών ανάληψης. Για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση έχει δοθεί έγκριση από την ΕΚΤ. Τα χρήματα θα κατατίθενται στους υφιστάμενους λογαριασμούς των καταθετών και προκειμένου να είναι εφικτός ο διαχωρισμός από τις υφιστάμενες καταθέσεις που θα συνεχίσουν να τελούν υπό καθεστώς capital controls, έχει ετοιμαστεί ειδικό λογισμικό στις τράπεζες.
2. Για πρώτη φορά από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να "σπάσουν" οι προθεσμιακές καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων. Προϋπόθεση είναι ότι τα κεφάλαια πρόκειται να δαπανηθούν για αγορά ακινήτου. Αντίστοιχη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης δίνεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης με ανώτατο όριο τα 1800-2000  ευρώ το μήνα. Προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι να μην υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό του δικαιούχου.   
3. Σημαντικές διευκολύνσεις προβλέπονται επίσης και για τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, τους φοιτητές καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. 
Στο πλαίσιο αυτό:
- Δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να ανοίγουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων όψεως ή να προσθέτουν συνδικαιούχους σε υφιστάμενους λογαριασμούς. Αφορά πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. 
- Οι πολίτες επίσης, θα μπορούν να παίρνουν πλέον απευθείας και με λιγότερο γραφειοκρατικές προϋποθέσεις από τα γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων μέχρι 2.000 ευρώ το μήνα για να τα χρησιμοποιήσουν για ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, έξοδα διαμονής κλπ.
- Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, δίνεται  η δυνατότητα ανάληψης έως και 5.000 ευρώ ανά μήνα με ταχύτερες διαδικασίες απευθείας από τις τράπεζες και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισης του αιτήματος από τις επιτροπές. 
- Δίνεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων μέχρι 500 ευρώ ανά μήνα και ανά πελάτη στο εξωτερικό χωρίς παραστατικά μέσω των τραπεζών και των εταιρειών μεταφοράς κεφαλαίων. 
- Παρέχεται δυνατότητα ανοίγματος νέων λογαριασμών σε επιχειρήσεις για την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου, καθώς και για την εξυπηρέτηση νεοιδρυθέντων νομικών προσώπων, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έκαναν έναρξη μετά την 1η Μαΐου 2015. 
- Επιτρέπεται επίσης το άνοιγμα αποκλειστικά ενός λογαριασμού χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών για την εξυπηρέτηση δανείου ακόμη και αν υπάρχει άλλος λογαριασμός σε άλλη τράπεζα. 
Διπλασιάζεται το όριο για τις επιχειρήσεις 
Από χθες ξεκίνησαν σύμφωνα με πληροφορίες να ισχύουν τα νέα διευρυμένα όρια συναλλαγών για τις επιχειρήσεις. 
Το ημερήσιο όριο ανά τράπεζα διπλασιάστηκε από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ και σε εβδομαδιαία βάση θα διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ το οποίο ως επί το πλείστον θα διατίθεται για εισαγωγές. 
Επιπλέον τις προηγούμενες ημέρες "απελευθερώθηκαν" περίπου 150 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν οι συσσωρευμένες αιτήσεις συναλλαγών μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου. Στο εξής κάθε Πέμπτη οι υποεπιτροπές των τραπεζών θα ενημερώνουν την Επιτροπή Εγκρίσεων για τις τυχόν υπερκαλύψεις ποσών στα ζητούμενα κεφάλαια  προκειμένου να διεκπεραιώνονται γρήγορα. 


http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: