Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από το «δεκανίκι» Καμμένο και κοιτά προς το ΠΑΣΟΚ


Ο Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από το «δεκανίκι» Καμμένο και κοιτά προς το ΠΑΣΟΚΚαμία αναφορά από τον πρώην πρωθυπουργό στον «έντιμο» εταίρο, όπως έλεγε, των ΑΝΕΛ - Μπορεί να μιλά για αυτοδυναμία αλλά σχεδιάζει τις συνεργασίες - Επιλέγει να επιτίθεται μόνο στη ΝΔ Στη ρητορική της αυτοδυναμίας επανήλθε από τα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τους πολίτες να του δώσουν μία δεύτερη «ολόκληρη» ευκαιρία να κυβερνήσει, καθώς το προηγούμενο επτάμηνο η προσπάθεια ήταν σχεδόν αποκλειστικά εστιασμένη στη διαπραγμάτευση.


Ωστόσο τα «μηνύματα» από τις τελευταίες κινήσεις του, δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανασχεδιάσει την στρατηγική των συμμαχιών του. Φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί και αποδεχθεί πως ο προηγούμενος κυβερνητικός εταίρος του, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν πρόκειται να μπουν στη Βουλή – όπως καταγράφουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις – και παίρνει σιγά σιγά αποστάσεις. Η φράση ότι «δώστε μας δύο βουλευτές ακόμη – σ.σ. από 149 να πάει 151 και στην αυτοδυναμία – για να μην χρειαζόμαστε δεκανίκια» είναι ενδεικτική της θεώρησης που έχει πλέον για το ρόλο και τη χρησιμότητα του Πάνου Καμμένου. Ο κ. Τσίπρας αποφεύγει συστηματικά να μιλά τις τελευταίες ημέρες για την θετική εμπειρία της συνεργασίας του με τους ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να στρέφει όλη την προσοχή του στη σύγκρουση με τη ΝΔ και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ενόψει μάλιστα και του ντιμπέιτ της Δευτέρας. Η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του από τα Γιάννενα ήταν πιο σφοδρή από ποτέ.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Μεϊμαράκης και το κόμμα του, είναι μόνο εκπρόσωποι του πιο σκληρού ευρωπαϊκού συντηρητικού λόμπι, αλλά είναι εκπρόσωποι της καθυστέρησης, του παλιού, της φθοράς, της διαπλοκής και των σκανδάλων». Σημείωσε δε ότι «η ΝΔ εκπροσωπεί το οργανωμένο συμφέρον, τις αντικοινωνικές δυνάμεις, που βυσσοδομούν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για λόγους ιδεολογίας και ταξικών συμφερόντων, αλλά γιατί απειλούνται, το μέτωπο της φθοράς, οι δεξιοτέχνες της μίζας, οι εθνικοί εργολάβοι και οι βαρόνοι των ΜΜΕ που θα χάσουν τα προνόμια τους».

Το γεγονός όμως ότι εξαιρεί από τη σκληρή επίθεση τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Ποτάμι διαμορφώνει την αίσθηση ότι πρόκειται για μονομέτωπο και ενισχύει την εκτίμηση ότι εφόσον δεν λάβει αυτοδυναμία η πρώτη του επιλογή για κυβερνητική συνεργασία θα είναι η Φώφη Γεννηματά, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το παρασκήνιο.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: