Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ανεβαίνουν οι τόνοι: Διάβημα Αθήνας για τις προσβολές Σόιμπλε προς Βαρουφάκη

Ανεβαίνουν οι τόνοι: Διάβημα Αθήνας για τις προσβολές Σόιμπλε προς ΒαρουφάκηΕντονο διάβημα απέστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το γερμανικό υπουργείο με το οποίο εκφράζει την αποδοκιμασία της Αθήνας για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη. Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών εδράζει στην εκτίμηση ότι οι χαρακτηρισμοί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τον Ελληνα ομόλογό του, ότι είναι «ανόητα αφελής» συνιστούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά, που καθιστά επιβεβλημένη την αντίδραση της Αθήνας.

«Σε θέματα επικοινωνίας μας έδωσες την εντύπωση του τέλειου. Μας έκανες ισχυρότερη εντύπωση απ' ότι στην ουσία, αλλά μπορεί να ήταν λάθος εντύπωση και μου λέει μη γελάτε» είπε ο κ. Σόιμπλε αποκαλύπτοντας διάλογο που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου και την απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη. «Το να είναι λοιπόν τόσο ανόητα αφελής σε θέματα επικοινωνίας του είπα ότι δεν θα το πίστευα» συνέχισε ο κ. Σόιμπλε.

Τόσο το διάβημα όσο και η ομοβροντία επικριτικών δηλώσεων κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από μέλη της κυβέρνησης εντάχθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ένα ενιαίο σχέδιο αντίδρασης, το οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στο εξής «καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη».

Το Ελληνικό υπουργείο εκφράζει επίσης την ενόχλησή του για τις δηλώσεις εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης ότι για το Βερολίνο δεν υπάρχει θέμα πολεμικών αποζημιώσεων. Ενόχληση υπάρχει επίσης για τη δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ ότι ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς δεν έθεσε το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του. Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει το θέμα των αποζημιώσεων ετέθη στη συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: