Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σκουρλέτης: Εντός του 2015 η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό



Εντός του 2015 θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Σκουρλέτης: Εντός του 2015 η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθόΜιλώντας στο Mega, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε δύο φάσεις και η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί το 2016.
Υποστήριξε, επίσης, ότι όταν έθεσε το θέμα στους εταίρους δεν εισέπραξε αντιδράσεις.
Οι αναλογιστικές μελέτες
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο θέμα των αναλογιστικών μελετών των Ταμείων, στηρίζοντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά.
«Ο κ. Ρωμανιάς αποκάλυψε έναν εντελώς λάθος τρόπο πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι αναλογιστικές μελέτες και προφανώς αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε στη βάση μιας σκοπιμότητας: να διογκωθεί το θέμα της βιωσιμότητας των Ταμείων, άρα να υπάρξει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα για περικοπές και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» είπε, υπογραμμίζοντας:

«Δεν μπορείς να κάνεις μία αναλογιστική μελέτη, να εξετάζεις τη βιωσιμότητα ενός Ταμείου, και να μην κοιτάς την περιουσία του».
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι πρωτίστως η ευθύνη είναι πολιτική, καθώς «υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα που δεν προσμετρήθηκαν αυτά τα στοιχεία», ενώ σημείωσε ότι αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι «να κάνουμε με πραγματικούς όρους και δεδομένα αναλογιστική μελέτη και να δούμε τι χρειάζεται ώστε να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο».
Οι δηλώσεις του κ. Ρωμανιά, την Τετάρτη, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Αντίδραση υπήρξε και από τον Άδ.Γεωργιάδη, ο οποίος την Πέμπτη κάλεσε τον Γ.Ρωμανιά να αποδείξει τα όσα υποστηρίζει, ειδάλλως να παραιτηθεί.
Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό την επέκταση του θεσμού σε όλη τη χώρα μετά τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε στους δήμους 13 περιφερειών.

Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε από τους Δήμους για την εφαρμογή του μπορεί να αποδειχθεί κατάλληλος για τον εντοπισμό των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: