Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο Κολινδρός τίμησε τους Ήρωες – Επαναστάτες του 1878


Με πρωτεργάτη τον Επίσκοπο Κίτρους Ν. Λούση





Η  135η Επέτειο από την Επανάσταση των κατοίκων του Κολινδρού κατά του τούρκικου ζυγού, με πρωτεργάτη τον Επίσκοπο Κίτρους Νικόλαο Λούση, τιμήθηκε την Κυριακή στον Κολινδρό. Αν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε Δοξολογία, και στη  συνέχεια ακολούθησε  ομιλία από τον  κ.  Βασίλη Τραούδα, Υποστράτηγος Αστυνομίας (Ε.Α.),  με θέμα: «Κολινδρός: Το προπύργιο της επανάστασης του 1878 στη Μακεδονία».

Να σημειωθεί πως, για πρώτη φορά στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για την Επανάσταση του 1878 συμμετείχαν μαθητές και εκπρόσωποι συλλόγων από όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δ. Πύδνας Κολινδρού.



Κατάθεση στεφάνων


Στην προτομή του Επισκόπου Ν. Λούση που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κολινδρού  τελέσθηκε   επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο  της Κυβέρνησης, Ειδικό Γραμματέα Εθνικού Τυπογραφείου Γιώργο Αποστολίνα, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τον Δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλη Πολύζο, τον Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, Υποδιοικητή της 24ης ΤΘ Ταξιαρχίας Λιτοχώρου Θεοδόση Ζαδέ, τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας Θανάση Μαντζούκα,  τον Εκπρόσωπο  της Πυροσβεστικής, Διοικητή Π.Υ. Κολινδρού Δημήτρη Κραγιόπουλο, από μαθητές ως εκπρόσωποι της Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπαίδευσης, τον Πρόεδρο  του Πολιτ .Συλλόγου «Ν.Λούσης» Νίκο Καπέρδα, καθώς και τον εκπρόσωπο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Γιαννιτσών «Φίλλιπος» Γιάννης Χριστάκης. Ακολούθησε  Σιγή ενός λεπτού και η ανάκρουση του Εθνικού  Ύμνου. Οι υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις αναβλήθηκαν λόγω βροχής.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι Βουλετές του Νομού Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Άννα Μάνη, ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και εκπρόσωποι φορέων.

Δηλώσεις

Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινρού Βαγγέλης Πολύζος σε δηλώσεις του επεσήμανε τη σημασία της Επανάστασης των κατοίκων του Κολινδρού τον Φεβρουάριο του 1878, καθώς λίγους μήνες αργότερα ακυρώθηκε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που δημιουργούσε τη «Μεγάλη Βουλγαρία». Τους αγώνες και τη θυσία των κατοίκων του Κολινδρού τόνισε και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα αυτού του ιστορικού γεγονότος.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κολινδρού, που φέρει το όνομα του πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1878 Επίσκοπο Ν. Λούση, σημείωσε πως η νέες γενιές θα πρέπει να διδάσκονται από την ιστορία και να ακολουθούν ήθη έθιμα και παραδόσεις, τόνισε ο κ. Ν. Καπέρδας.



Η Επανάσταση του 1878

Το 1878 σχηματίσθηκε η ανεξάρτητη Μακεδονική Επιτροπή Αγώνα, η οποία οργάνωσε επαναστατικό κίνημα και ενίσχυσε τις κινήσεις ανταρσίας στην περιοχή του Ολύμπου και των Πιερίων.   Στις 22 Φεβρουαρίου, και στη θέση «Φούντα» του Κολινδρού, ο επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης, κηρύσσει την επανάσταση. Η τουρκική επίθεση ανάγκασε τους επαναστάτες να εγκαταλείψουν τη θέση και να φυγαδευθούν με τα γυναικόπαιδα στη Μονή των Αγίων Πάντων. Ο Ασάφ Πασάς, αφού κατέλαβε τον Κολινδρό, κινήθηκε προς την Κατερίνη και στη συνέχεια πυρπόλησε το Λιτόχωρο.

Ο επίλογος της ανταρσίας γράφηκε στη Μονή Αγίων Πάντων, δίπλα στη Βεργίνα, όπου γυναίκες ρίχτηκαν στον γκρεμό για να μην πέσουν στους Τούρκους. Ο Νικόλαος Λούσης, πικραμένος από την αποτυχία της επανάστασης, μετέβη στη Θεσσαλία, όπου συνεργάστηκε με τους επαναστάτες και στη συνέχεια στη Λαμία, όπου οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Ύστερα από τις ενέργειες αυτές, ο Νικόλαος δεν γύρισε στον Κολινδρό, όπου ήταν η έδρα του, αλλά πήγε στον Πειραιά, όπου πέθανε από φυματίωση το 1882, σε ηλικία μόλις 42 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: