Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Λαμπτήρας 50 δολαρίων διαρκεί 20 χρόνια



Είναι ο λαμπτήρας που ανεβάζει τον πήχυ σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα... και την τιμή. Ο L Prize LED της Philips άρχισε να πωλείται από χθες, με αφορμή την Ημέρα της Γης, με την τιμή του να φτάνει τα 50 ή ακόμα και τα 60 δολάρια. Βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας για την ανάπτυξη λαμπτήρων LED που διαρκούν πολύ, είναι αποδοτικοί και σχετικά φθηνοί.
Η ολλανδική εταιρία υποστηρίζει ότι ο λαμπτήρας με την κωδική ονομασία EnduraLED 10W A19 είναι το αποδοτικότερο ισοδύναμο ενός λαμπτήρα πυράκτωσης 60 βατ, ενώ περιλαμβάνει
πολλές βελτιώσεις σε σχέση με παλαιότερους LED της Philips Δίνει φωτισμό 940 lumen, καταναλώνει 9,7 βατ και έχει δείκτη απόδοσης χρωμάτων, ο οποίος μετρά την ποιότητα του φωτός, 93.
Ο όμιλος υπόσχεται ότι η διάρκεια του νέου - μεταβαλλόμενου φωτισμού- λαμπτήρα φθάνει τις 30.000 ώρες, δηλαδή έως και 20 χρόνια, εάν χρησιμοποιείται τέσσερις ώρες τη μέρα. Με θερμοκρασία χρώματός 2700, όπως των λαμπτήρων πυράκτωσης, παράγει ένα «ζεστό» λευκό χρώμα.
Αυτό ακριβώς ήταν και το ζητούμενο στο διαγωνισμό Bright Tomorrow του αμερικανικού υπουργείου: μια εναλλακτική στο λαμπτήρα πυράκτωσης των 60 βατ, η οποία θα παράγει το ίδιο χρώμα, όμως θα είναι αποδοτικότερη. Η Philips ήταν η μόνη εταιρία που συμμετείχε. Πρωτού βραβευτεί, το σχέδιό της μπήκε στο «μικροσκόπιο» περνώντας από πολλές δοκιμασίες που διήρκεσαν 18 μήνες.
Σύμφωνα με τον όμιλο, εάν όλα τα αμερικανικά νοικοκυριά αντικαθιστούσαν τους λαμπτήρες πυράκτωσης των 60 βατ με το νέο προϊόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξοικονομούσαν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε ενεργειακές δαπάνες. Κατά την ίδια πηγή, η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα περιοριζόταν κατά 20 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.
Αν και όλα αυτά ακούγονται πολύ δελεαστικά, η τιμή του λαμπτήρα καθιστά την αγορά του απαγορευτική για πολλούς. Η Philips ωστόσο κατέληξε σε συμφωνία με εκατοντάδες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και καταστήματα ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα πωλούν τον EnduraLED 10W A19 ακόμη και στο εν τρίτο της κανονικής του τιμής. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, κυκλοφορεί ήδη μια φθηνότερη, αλλά και λιγότερο αποδοτική, εκδοχή του λαμπτήρα της Philips

Δεν υπάρχουν σχόλια: