Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΕΣΡ: Αδιέξοδο στη Βουλή


ΕΣΡ: Αδιέξοδο στη Βουλή Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η ευρύτατη συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο Πρόεδρος της Βουλής και η δικομματική πλειοψηφία απέρριψαν το αίτημα της αξιωματικής και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναβολή της λήψης απόφασης επί των προσώπων τα οποία συμπεριέλαβε ο κ. Ν.Βούτσης στην νέα πρότασή του, έως να υπάρξει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά».

Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν μόνο επτά από τα 25 μέλη της Διάσκεψης. Στην δε ψηφοφορία επί της προτάσεως Βούτση, ψήφισαν υπέρ 12 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ),, κατά 4 (της ΝΔ και της ΧΑ), ενώ κατεγράφησαν επτά «παρών», και υπήρξε και μία απουσία (Μεϊμαράκης, ο οποίος διεμήνυσε πως συντάσσεται με στάση του κόμματός του). Τούτου δοθέντος, δεν εκπληρώθηκε η πρόβλεψη του Συντάγματος για πλειοψηφία 4/5 –χρειάζονταν 20 θετικές ψήφοι, τουλάχιστον- , προκειμένου να καταστεί δυνατόν να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τόσο οι βουλευτές της ΝΔ, όσο και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής) κατέστησαν σαφές πως επί των ονομάτων που εμπεριέχονται στην πρόταση του Προέδρου της Βουλής, θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να υπάρξει σχεδόν ομοφωνία.


Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής, είχε εισηγηθεί για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για την θέση του αντιπροέδρου, τον καθηγητή, Γιώργο Πλειό.

Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:
- Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
- Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
- Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
- Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
- Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
- Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης


Συγκέντρωση στη Βουλή


Από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες τεχνικοί και δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών έξω από τη Βουλή ενώ εντός του Κοινοβουλίου η κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση με αφορμή «τις μεθοδεύσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Ταυτόχρονα, ανοιχτός μένει ο χρόνος που θα τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, νέα πολιτικά δεδομένα προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει κατ΄ αρχήν αποδεκτές τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών.

Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε αν τον ΣτΕ κρίνει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό «γυρίζουμε σε ένα καθεστώς με τηλεοπτικούς σταθμούς μη αδειοδοτημένους».

Κατά τον κ. Παππά, είναι προφανές ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι πιέσεων προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Μάλιστα τόνισε ότι η Ν.Δ. καλεί συστηματικά τους δικαστές «να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να τα επιστρέψουν στους καναλάρχες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ


Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τη δικαιοσύνη μίλησε για κυβερνητικές μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε κράτος ανομίας, διαπιστώνοντας πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό.

Ο υπουργός Εργασίας


Παίρνοντας το λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τη ΝΔ για γενεσιουργό αιτία της Διαπλοκής «Εσείς είστε η αιτία της διαπλοκής. Διαβάσατε καλά την ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων. Πού τα αποδίδει τα όσα καταγγέλλει στη διαπλοκή. Ποιοι έφτιαξαν αυτό το σύστημα διαπλοκής; Πώς τολμάτε να μιλάτε για παρακράτος; Πότε έφτιαξε η Αριστερά παρακράτος και διαπλοκή;» ρώτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε: «Αλλά η βαθύτατη υποκρισία σας φαίνεται ακόμα και τώρα ενώ μιλάτε για Σύνταγμα δεν ανταποκρίνεστε να συγκροτήσετε το ΕΣΡ. Εμείς ήλθαμε για να διαλύσουμε το σύστημα διαπλοκής και να υπηρετήσουμε το κράτος δικαίου».
Επειδή μιλήσατε για ενότητα του λαού. Τώρα που ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, είστε ως κόμμα υπέρ της επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή είστε με το ΔΝΤ; Το παρελθόν σας σάς χαρακτηρίζει», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε:

«Η κυβέρνησή μας και ο κ. Παππάς, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όχι σαν και εσάς τους παλαιοκομματικούς- εκεί πού είχατε φέρει στη χώρα και είναι ο λόγος που εσείς είστε στην αντιπολίτευση και εμείς εδώ».

Ο πρόεδρος της Βουλής

Την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

«Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, «ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε».

Ο Νίκος Δένδιας

«Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες, είπε ο Νίκος Δένδιας.
Λίγο νωρίτερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε στον Νίκο Βούτση λέγοντας: «Μου κάνατε μια πρόταση την οποία βρήκα μετριοπαθή και την μετέφερα στον αντιπρόεδρο του κόμματός μου, γιατί ο πρόεδρος ήταν στην Αμερική. Και ενώ αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί-το πρόσωπο του προέδρου δεν το αναφέρω γιατί δεσμεύομαι και πιστεύω ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής- και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές και φέρνουν σε δύσκολη θέση φωνές που ενδεχομένως να είχαν μια πιο μετριοπαθή στάση». Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε τις εργασίες της ενώ ομιλούσε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στην τελευταία εξέλιξη με το ΣτΕ. «Σήμερα υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης και μάλιστα με διακριτή διαφορά 16-9, είναι διαφορά που δεν αφήνει αμφιβολίες. Ξέρουμε ότι συνεχίστηκε η κουβέντα και ο κ. Παπαγεωργίου μπήκε επί της ουσίας. Άρα σήμερα, η πιο σώφρων ενέργεια θα ήταν να αναβληθεί αυτή η συνεδρίαση και να δεσμευτούμε πως όποια απόφαση και να βγει από το ΣτΕ, να βγάλουμε αμέσως μετά ΕΣΡ. Αυτή θα ήταν η πιο σωστή θέση κατά την άποψή μου. Την πρόταση θα την κάνει ο κ. Δένδιας αλλά η ΝΔ με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται δεν πρόκειται να συμφωνήσει σήμερα», είπε.

Εισαγγελέας για τις διαρροές

Κατεπείγουσα έρευνα για τη διαρροή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανώτατου δικαστικού λειτουργού ο οποίος μετέχει και στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του ΣτΕ. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σπύρο Παππά.

Και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ζητά έρευνα για τη διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν στην προσωπική ζωή του ανώτατου δικαστή του ΣτΕ.

Όπως έγινε γνωστό ο Υπουργός διαβίβασε την Τετάρτη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου δειγματοληπτικά ορισμένα από τα πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου, για ενδεχόμενες δικές της ενέργειες.

Προτροπές...


Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν προδικάζει κάτι επί της ουσίας, σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει την προτροπή να αφεθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας απερίσπαστο στη δουλειά του.

«Επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν για το αποτέλεσμα του ΣτΕ, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, συνεπώς η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας. Και θα σημείωνα, επίσης, ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί τυπικά απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση, να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα» αναφέρει το κυβερνητικό στέλεχος.




πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: