Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Προσκλήσεις για να παραστούν στην κρίσμη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης

Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ προσκλήθηκαν στη σύνοδο της ΔευτέραςΠροσκλήσεις για να παραστούν στην κρίσμη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το ελληνικό ζήτημα έστειλε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup, λίγη ώρα αφότου απηύθυνε το αυστηρό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, λέγοντας «συμβιβασμός ή χρεοκοπία».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ.Τουσκ γνωστοποίησε ότι είχε ήδη από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, με σκοπό την προετοιμασία της συνόδου. Λίγη ώρα αργότερα, με νεώτερο tweet, επιβεβαίωσε ότι τους έστειλε τις προσκλήσεις για να παραστούν στη σύνοδο που θα ξεκινήσει στις 7 ώρα Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Με το μήνυμά του αυτό, άφησε να εννοηθεί ότι τους είχε επιπλέον ενημερώσει για το τελεσίγραφο που απηύθυνε στη χώρα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού συμβουλίου, μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Στο αυστηρό του μήνυμα ο κ.Τουσκ τόνισε τα εξής:
«Ο σκοπός της Συνόδου είναι να σιγουρευτούμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τις θέσεις των άλλων και τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια μαγική λύση στο επίπεδο των ηγετών. Η Σύνοδος δεν θα είναι το τελικό βήμα. Δεν θα γίνουν τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό παραμένει δουλειά των υπουργών Οικονομικών».
Ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και επισήμανε πως ούτε μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, ούτε μετά το τελευταίο Eurogroup υπήρξε αποτέλεσμα. Ζήτησε μάλιστα να τελειώσει το παιχνίδι (chicken game) για το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος από τις θέσεις του, αλλά και το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για οποιαδήποτε παιχνίδια».
«Είμαστε κοντά στο σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει την αποδοχή μιας, όπως εγώ πιστεύω, καλής προσφοράς για συνέχιση της στήριξης ή την πορεία προς τη χρεοκοπία. Στο τέλος η απόφαση εναπόκειται μόνο στην Ελλάδα όπως και η ευθύνη υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγες μέρες. Ας τις αξιοποιήσουμε με σύνεση» κατέληξε.
Πηγή: ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: