Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Χόνδρος: Εννοείται ότι θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες


Μέχρι τώρα οι δανειστές ζητούν μόνο περικοπές και λιτότητα. Έτσι όμως η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει, τονίζει ο Γ. Χόνδρος στην γερμανική ραδιοφωνία και εμφανίζεται βέβαιος ότι τη Δευτέρα οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά

«Οι θεσμοί ζητούν περικοπές στους συνταξιούχους και στην οικονομία που δεν αντέχουν άλλα μέτρα», δηλώνει ο Γιώργος Χόνδρος μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk (DLF) αναφερόμενος στις προτάσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές των συνάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ. Στο ερώτημα για το αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες απαντά με τον πλέον σαφή τρόπο.
«Εννοείται ότι θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, και εννοείται ότι οι καταθέσεις των ελλήνων πολιτών είναι ασφαλείς. Θα σας παρακαλέσω να με καλέσετε τη Δευτέρα το μεσημέρι για να ξαναμιλήσουμε. Διότι ξέρετε πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη συζήτηση; Ότι εκείνη την μέρα ή την άλλη μέρα θα έχουμε μια καταστροφή. Φανταστείτε να ακούγατε κάθε μέρα ότι την Δευτέρα οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν, ότι τη Δευτέρα η χώρα θα χρεοκοπήσει. Φυσικά και θα προσπαθούσατε να σηκώσετε όσο χρήματα έχουν απομείνει στον τραπεζικό σας λογαριασμό».

Ένα Graccident θέτει σε κίνδυνο και την ΕΕ

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει προτάσεις, ο Γιώργος Χόνδρος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει λεπτομερές έγγραφο για σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις. Αν οι εταίροι δεν το αποδέχονται «δεν είναι δικό μας πρόβλημα», υπογραμμίζει. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η Αθήνα δεν «παίζει» με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αλλά από την άλλη πλευρά όμως «δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς». Την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τίθεται σε κίνδυνο και το όραμα της ενωμένης Ευρώπης:
«Οι ηγέτες της ΕΕ από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ευθύνη όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει και βγει λόγω ατυχήματος από το ευρώ (Graccident) τότε για την Ελλάδα και τον πληθυσμό αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Συνιστά ωστόσο μεγάλο πρόβλημα και για την ίδια την ευρωζώνη. Το κοινό πρότζεκτ Ευρώπη θα κλονιστεί, θα αποσταθεροποιηθεί και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς πλευράς».
πηγή: deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: