Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ κατά Τσίπρα: Κέρδισε με υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προεκλογικές του δεσμεύσεις... στρώνει το χαλί για το Eurogroup της Δευτέρας ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του στην ολλανδική τηλεόραση. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας σε ισπανική εφημερίδα τονίζει πως οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες.

Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ κατά Τσίπρα: Κέρδισε με υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει
Μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTZL, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την προστατευτική ομπρέλα του προγράμματος, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. «Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πολλά. Θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε.
«Υπάρχει πολλή ρητορική στο εσωτερικό. Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε απολύτως αναληθή τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30-50 δισ. ευρώ. «Αυτό που έχουμε πει είναι πως όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρωθεί με μια καλή συνεργασία Ελλάδας-Ευρωζώνης και εάν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να το κοιτάξουμε. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρα δεν γνωρίζω κάτι για τα ποσά», είπε.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πιο ευέλικτη προσέγγιση στην ελληνική κρίση χρέους άφησε όμως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει ότι ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του δεν θα τηρηθούν, καθώς, όπως λέει, οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα θεμελιώδες βήμα: αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όμως έχει ένα πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσει πως ορισμένες από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα τηρηθούν» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.
«Έθεσε τα σωστά ερωτήματα, όμως δεν έδωσε ποτέ απαντήσεις» συνεχίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής και επισημαίνει: «Και, όσον αφορά την Ελλάδα και το πρόγραμμά του, υπάρχουν 19 κοινές γνώμες που μετρούν στην ευρωζώνη. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες: είναι σαφές ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική κρίση με άλλο τρόπο. Μπορούμε να επιδείξουμε περισσότερη ευελιξία, αλλά η νίκη του Τσίπρα δεν δίνει το δικαίωμα να αλλάξουν όλα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω γερμανικής εφημερίδας, είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον Έλληνα ομόλογό του να μην αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. «Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος», διεμήνυε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: