Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

3.300 εποχικές θέσεις σε μουσεία - αρχαιολογικούς χώρους


Η επιλογή προσωπικού θα γίνεται με βάση κοινωνικά κριτήρια, όπως η ανεργία

3.300 εποχικές θέσεις σε μουσεία - αρχαιολογικούς χώρουςΞεκινάει μέσα στον Οκτώβριο διαγωνισμός-εξπρές για την πρόσληψη 3.300 εποχικών υπαλλήλων σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της <<Ε>>, μέχρι το τέλος του 2012 θα προκηρυχθούν 1.650 θέσεις επτάμηνης απασχόλησης και άλλες τόσες στις αρχές του 2013 που θα αφορούν τις ειδικότητες ΠΕ Αρχαιολόγων, ΤΕ Συντηρητών, ΔΕ Φυλάκων-Νυχτοφυλάκων και ΥΕ Εργατών. Τις προκηρύξεις θα «τρέξουν» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (στα πρότυπα της κοινωφελούς εργασίας) που έχουν επιλεγεί ήδη από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Εργασίας, ενώ κριτήρια πρόσληψης θα θεωρούνται τα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια, όπως η ανεργία.
Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία υλοποίησης των προσλήψεων θα διαδραματίσει το ΑΣΕΠ, που θα κάνει τον έλεγχο των προκηρύξεων και τη δημοσιοποίησή τους στο ευρύ κοινό, ενώ παράλληλα θα δέχεται και τις ενστάσεις που τυχόν υποβληθούν. Οι νέες προσλήψεις χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και γίνονται προς την κατεύθυνση της άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της τουριστικής περιόδου.

Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις
Η νέα δράση του υπουργείου Εργασίας, που είναι συναφής με αυτήν της κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες με δικαιούχους τους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως σωματεία, σύλλογοι, ιδρύματα και εταιρείες αστικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, οι παραπάνω φορείς θα συνεργάζονται με τις περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων, μουσεία) καθώς και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα, για την απασχόληση ανέργων σε έργα ή δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στον πολιτιστικό τομέα.
Οι επιλεγέντες θα καλύψουν τις ανάγκες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ θα απασχοληθούν επίσης σε εργασίες ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων στο ευρύ κοινό, καθώς και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ). Ακόμη θα καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες ασφάλειας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διενεργούνται νόμιμα και κατόπιν άδειας εντός των χώρων αυτών και οι οποίες επίσης αποτελούν έκτακτο γεγονός.
Οι άνεργοι θα απασχολούνται για επτά μήνες, θα λαμβάνουν για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης το ποσό των 25 ευρώ, ενώ ο μισθός τους θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 625 ευρώ μηνιαίως. Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει να είναι νέοι άνεργοι έως 35 ετών οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία δύο έτη), Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Οι προϋποθέσεις
Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται από τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, ενώ, όπως ισχύει στην πλειονότητα των προγραμμάτων, προτεραιότητα δίνεται σε μακροχρόνια ανέργους. Οι δικαιούχοι φορείς θα πρέπει:
  • Να διαθέτουν νομική προσωπικότητα.
  • Στο καταστατικό τους πρέπει να προβλέπεται η υλοποίηση δραστηριοτήτων κοινωφελούς - κοινωνικού χαρακτήρα -μεταξύ άλλων- και στον τομέα του πολιτισμού.
  • Να λειτουργούν αποδεδειγμένα τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την υποβολή της υποψηφιότητάς τους στη σχετική πρόσκληση.
  • Η λειτουργία τους να μην έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
  • Να είναι φορολογικά ενήμεροι.
  • Να διαθέτουν πραγματική έδρα και οργανωμένο χώρο εργασίας στην περιφέρεια που προτείνουν την υλοποίηση του έργου, που πληροί βασικές υλικοτεχνικές προδιαγραφές σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας.
  • Σε περίπτωση απασχόλησης ατόμου με αναπηρία ή/και υποβολής πρότασης που αφορά σε άτομα με αναπηρία, πρέπει να ικανοποιούνται πλήρως οι σχετικοί κανόνες προσβασιμότητας.
  • Να διαθέτουν ή να λάβουν διαχειριστική επάρκεια (τύπου Γ').
  • Να μη συμμετέχουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 49% στην εταιρική σύνθεσή τους, ΟΤΑ, φορείς του Δημοσίου.
Αντιθέτως, στο πρόγραμμα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής: πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, κυβερνητικοί οργανισμοί και νομικά πρόσωπα (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) εποπτευόμενα από το κράτος, εμπορικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, αναπτυξιακές εταιρείες), αθλητικά σωματεία και σύλλογοι, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και, τέλος, συνδικαλιστικές οργανώσεις - επαγγελματικές ενώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: