Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην τελετή Θεοφανίων στο Λιτόχωρο

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην τελετή Θεοφανίων στο Λιτόχωρο


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΨΩΜΙΑΔΗ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Μ.ΜΙΧΟΥ ΚΑΙ ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ


Με την παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γιώργου Παπαθανασίου, της βουλευτού Μαρίας Μίχου, του προέδρου του επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μ. Λαλούμη, του αντιδημάρχου Γιώργου Φαρμάκη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων, τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης 6/1 Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο ενώ στη συνέχεια έγινε ο αγιασμός των υδάτων στον Λάκκο, δίπλα στα νερά του Ενιπέα ποταμού.



Το έθιμο των σίχνων



Μετά τη Θεία Λειτουργία αναβίωσε, για μια ακόμη φορά, το βυζαντινό έθιμο των Σίχνων και της πορτοκαλιάς. Τα Σίχνα είναι λάβαρα με ψηλούς ιστούς, αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί στους ναούς και τα εξωκλήσια των δύο ενοριών.

Την παραμονή της γιορτής, Τετάρτη 5/1, στα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας «έδεσαν τους σταυρούς», δηλαδή ετοίμασαν τα σίχνα για τη σιχνοφορία, την πομπή προς τους δύο
κεντρικούς ναούς. Και χθες, ημέρα εορτής των Θεοφανίων οι σιχνοφόροι μετέφεραν σε πομπή τα σίχνα στους ναούς του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου, ψάλλοντας το «Κύριε ελέησον» σε ένα μακρόσυρτο και ιδιόρρυθμο μέλος.

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία σε μια μεγάλη πομπή οι Ιερείς, οι ψάλτες, οι σιχνοφόροι, οι αρχές και το πλήθος των πιστών και κατέβηκαν στον Ενιπέα, στο «Λάκκο» κατά τους ντόπιους, όπου εψάλη ο Μέγας Αγιασμός και έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Οι βουτηχτάδες, συνεταιρισμένοι σε συντροφιές, έπεσαν στα παγωμένα νερά του Ενιπέα και ο τυχερός επισκέφθηκε και φέτος όλα τα σπίτια του χωριού για να ασπαστούν οι κάτοικοι το σταυρό και να πάρει το σχετικό φιλοδώρημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο κατά τη διέλευση των σίχνων όσο και λίγο πριν από τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του σταυρού, κάτοικοι της περιοχής που διαθέτουν κυνηγετικά όπλα, έριχναν στον αέρα.

Μετά το τέλος του εθίμου, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, η βουλευτής Μ. Μίχου καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Λ. Παπαϊωάννου παραχώρησαν δηλώσεις και απηύθυναν ευχές.



Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης



Μιλώντας ο περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης για την παρουσία του στην έδρα του δήμου Δίου – Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, ανέφερε: «Έδωσα μια υπόσχεση ότι η Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, είναι και η υπόλοιπη περιοχή μας. Και σήμερα εδώ στο Λιτόχωρο, στον Όλυμπο, έναν Όλυμπο που θα τον αναδείξουμε παγκόσμια για μια ακόμη φορά. Καλή φώτιση σ’ όλους μας, στον ελληνικό λαό, στους πολιτικούς μας. Ενότητα, αγάπη, χαμόγελο, αισιοδοξία. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε».



Ο Γιώργος Παπαθανασίου



Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στο έθιμο, που, όπως είπε, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα: «Χρόνια πολλά σε όλους. Γιορτάζουμε εδώ στο Λιτόχωρο τα Θεοφάνια, γιορτάζουμε εδώ ένα έθιμο που δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα.

Μέχρι το 400 μ.Χ. αυτή τη μέρα γιορτάζαμε τη γέννηση του Χριστού, την πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Γι αυτό, αν πρόσεξε κάποιος, η Θεία Λειτουργία που έγινε σήμερα συνδύαζε και τη Λειτουργία των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων.

Είχαμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή, βοήθησε όμως και η ημέρα για να βουτήξουν τα παιδιά και να βρουν το σταυρό.

Τέλος, θέλω να ευχηθώ σ’ όλο τον κόσμο «χρόνια πολλά» και «του χρόνου με υγεία».



Η Μ. Μίχου



Ευχές έδωσε και η βουλευτής Μ. Μίχου: «Είμαστε στο Λιτόχωρο, στη γιορτή των Θεοφανίων, μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, χρόνια πολλά σε όλους, ιδιαίτερα όμως στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.

Θα έλεγα ότι συμβολική σημασία της σημερινής κάθαρσης των υδάτων στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ας αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους».



Ο Λ. Παπαϊωάννου



Δηλώσεις, τέλος, παραχώρησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας, Λάκης Παπαϊωάννου: «Αυτό το έθιμο που αναβίωσε σήμερα είναι κάτι ξεχωριστό που το ένιωσα κι εγώ μετά από τόσα χρόνια, που παραβρέθηκα εδώ. Ήταν ένα πολύ ωραίο συναίσθημα αυτά που είδα από τα παιδιά που βουτήξαν. Σήμερα είναι ο αγιασμός των υδάτων. Χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρονιά και υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: