Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ «ΜΠΑΜΠΩΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΟΥ.

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ «ΜΠΑΜΠΩΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΟΥ.
Πλήθος κόσμου τίμησαν με την μαζική παρουσία τους, την Αναβίωση του Εθίμου της «Μπάμπως», το Σάββατο 8 Ιανουαρίου στο Κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού και το βράδυ στο Κέντρο Δεξιώσεων Γυαλός.Το έθιμο αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα της Ανατολικής Ρωμυλίας όπου η προγονοί μας τιμούσαν τη Μπάμπω, τη γηραιότερη και πιο έμπειρη γυναίκα του χωρίου, που στα παλιά χρόνια εκτελούσε και χρέη μαμής. Στο πρόσωπο της γενικά τιμούσαν τη ζωή, τη γονιμότητα και τη γυναίκα ως μάννα.

Με αφορμή το σημερινό έθιμο, οφείλουμε να αναδείξουμε στην πράξη όλα εκείνα που συνθέτουν τη σύγχρονη γυναικεία παρουσία. Τη θέση και το ρόλο της στην κοινωνικοοικονομική ζωή της
παγκοσμοποιημένης κοινωνίας. Η μέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες για την πολύπλευρη και πολύτιμη προσφορά τους στη στήριξη της κοινωνίας.

Από το 2008 έτος ιδρύσεως του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού και μέχρι σήμερα το έθιμο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη, οργάνωση και εποπτεία του Συλλόγου, καθώς και την καθοριστική συμμετοχή των μελών του, των ανθρώπων δηλαδή, που κάθε χρόνο δραστηριοποιούνται και προσφέρουν την εθελοντική εργασία και το μεράκι τους για την πραγματοποίηση του. Είναι μια ιδιαιτερότητα, μια κοινωνία ανθρώπων, δεμένη, που με τον δικό τους τρόπο συμμετέχουν στην αναβίωση του εθίμου. Τους ευχαριστούμε όλους και τον καθένα προσωπικά.Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Κατερίνης κ. Χιονίδης Σ., ο Βουλευτής Πιερίας κ. Παπαγεωργίου Θ., η Βουλευτής Πιερίας κ. Μίχου Μ. η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου Σ., η Αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης κ. Μπατάλα – Τζουμέρκα Καλλιόπη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης κ. Λιακόπουλος Θ., ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παπαιωάνου Λ., ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού κ. Μορθανάσης Γ., ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού κ. Καλτσίδης Α., ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Πιερίας κ. Παπαπετριδης Α., ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας κ. Κουκοδήμου Κ., καθώς και οι εκπρόσωποι του Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Κορινού, του Συλλόγου Κουμπαγιωτών «Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης», του ποδοσφαιρικού τμήματος του Θερμαικού Κορινού, της Καλαθοσφαίρισης του Γυμναστικού Αγωνιστικού Συλλόγου Κορίνου και του Ποντιακού Συλλόγου «Ο Εύξεινος Πόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: