Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Survivor: Οι Διάσημοι έμειναν... «Εκείνος κι Εκείνη» - Σπίτι του και ο Χρανιώτης


Survivor: Οι Διάσημοι έμειναν... «Εκείνος κι Εκείνη» - Σπίτι του και ο ΧρανιώτηςΚατώτεροι των περιστάσεων ως σύνολο οι Κόκκινοι, την ώρα που οι Μαχητές παρέδωσαν μαθήματα ομαδικότητας και αλληλεγγύης - Έσπασε το δάκτυλό του ο Αναγνωστόπουλος - Μόνος εναντίον όλων θα παίζει πλέον ο Αγγελόπουλος και η Βαλαβάνη κόντρα στην Σάρα


Λύτρωση ήταν για τον Χρανιώτη η αποχώρηση από το Survivor, έτσι όπως ταλαιπωρούνταν τελευταία. Τον είχαμε έγνοια όλοι οι τηλεθεατές έτσι όπως πηγαινοέφερνε το σαρκίο του στις παραλίες της Δομινικανής Δημοκρατίας και τους απαιτητικούς στίβους των αγωνισμάτων. Με μέτρια αγωνιστική απόδοση, με συνεχείς και ανεξέλεγκτους εκνευρισμούς όταν έχανε, χωρίς την παρέα του Μπο με τον οποίο σκαρώνανε στιχάκια συνοδεία κιθάρας και με φανερό κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στο… ίνδαλμά του, τον Αγγελόπουλο, αλλά και την Ευρυδίκη, την οποία παραδεχόταν (άγνωστο γιατί), ως μεγάλη αθλήτρια, έδειχνε να έχει φτάσει στα όριά του.

Μόλις οι Διάσημοι ηττήθηκαν στον αγώνα της ομαδικής ασυλίας από τους Μαχητές (με 10-6) και ο ίδιος έχασε την ατομική ασυλία (την οποία κέρδισε η Ευρυδίκη) και βγήκε υποψήφιος για αποχώρηση απέναντι στον Αγγελόπουλο, αποδέχθηκε σχεδόν μοιρολατρικά τις εξελίξεις, προετοιμαζόμενος για την έξοδο, πριν ακούσει - όπως ομολόγησε - τα δυσάρεστα νέα από τον Σάκη Τανιμανίδη!

Ο Χρανιώτης ήταν έτσι κι αλλιώς ο αδύναμος κρίκος των Διάσημων. Και αγωνιστικά ήταν ο πιο ασταθής, αλλά και στην ψηφοφορία ήταν κάτω από Αγγελόπουλο και Ευρυδίκη. Άρα ήταν ο πιο πιθανός για να φύγει σε περίπτωση ήττας της ομάδας του, εκτός κι αν κέρδιζε την ατομική ασυλία. Συγκριτικά δε, ίσως (λέμε ίσως) να είναι η πιο δίκαιη εξέλιξη η αποχώρησή του.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο έχασαν οι Διάσημοι δεν τιμά καθόλου την ομάδα τους. Στον πιο κρίσιμο αγώνα που έδωσαν μέχρι τώρα εμφάνισαν μία θλιβερή εικόνα. Και εντάξει, ο Χρανιώτης ο ίδιος έχει δείξει ότι αγωνιστικά δεν είναι και ο υπεραθλητής. Αλλά οι άλλοι δύο συμπαίκτες του, που υποτίθεται είναι δυνατοί και ατρόμητοι, τελικά κλάταραν μπροστά στην πρόκληση και το καθήκον να τα δώσουν όλα για να κρατήσουν αλώβητη την ομάδα τους. Η οποία έχει γίνει ο περίγελος της Καραϊβικής και θα καταντήσει ανέκδοτο στα στόματα των ντόπιων, του κάθε Χοσέ και του κάθε Σεμπαστιάν.

Ο Χρανιώτης είναι ο τρίτος στη σειρά παίκτης που φεύγει από τους Διάσημους! Και μόνο ότι οι Μαχητές τους πιάνουν κορόιδα στους αγώνες ασυλίας τώρα τελευταία θα έπρεπε να τους κεντρίσει τον εγωισμό και τουλάχιστον να τα δώσουν όλα. Έχασαν όμως με κατεβασμένα χέρια, εμφανίζοντας ένα θλιβερό σύνολο και μία εικόνα για λύπηση!

Σε κάτι τέτοια ξεχωρίζουν οι ηγέτες, οι προσωπικότητες, οι δυνατοί χαρακτήρες. Και ο Αγγελόπουλος με την Ευρυδίκη ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς! Την ώρα που όφειλαν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, να φτύσουν αίμα και να ποτίσουν με ιδρώτα την αμμουδερή γη, έχαναν χαλαρά κι ωραία, αφήνοντας τον αδύναμο συμπαίκτη τους βορά στις διαθέσεις των… πολεμοχαρών αντιπάλων. Έδειχναν σαν να εγκαταλείπουν τον «συμπολεμιστή» τους καταμεσής του ναρκοπεδίου και να οπισθοχωρούν τρέχοντας για να σωθούν οι ίδιοι! Το 10-6 με το οποίο έχασαν είναι ένα σκορ σχεδόν ντροπιαστικό για αγώνα ασυλίας, ειδικά όταν στην ομάδα υπάρχει ο παίκτης με τα καλύτερα ποσοστά νικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αγγελόπουλος είχε αρνητικό σκορ, χάνοντας τρία ματς και κερδίζοντας μόνο δύο – ίδιο σκορ με τον Χρανιώτη. Μάλιστα έχασε ακόμα κι από τον Αναγνωστόπουλο, όταν ο τελευταίος έπαιζε με σπασμένο δάκτυλο! Η δε Ευρυδίκη δεν περιορίστηκε στις μέτριες εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος. Χθες έκανε ακόμα χειρότερη επίδοση: έχασε τέσσερις φορές από τη Σάρα, η οποία αρχίζει πια να της κάνει πλάκα! Σε λίγο θα την στέλνει η Εσκενάζυ τη Βαλαβάνη να της φέρνει εφημερίδες και τσίχλες από το περίπτερο και θα της ζητάει να της κουνάει και την ουρά της!

Η Ευρυδίκη μάλιστα το έριξε αμέσως μετά στη φιλοσοφία και στο… Κισμέτ, λέγοντας ότι «όλα γίνονται για κάποιο λόγο» - σιγά μην είναι γραμμένο κι απ’ τις νεράιδες! Με αυτό το… απόσταγμα σοφίας, δεν συμφώνησε ο έρμος ο Χρανιώτης, που το έβλεπε να έρχεται το κακό, ομολογώντας ότι από την πλευρά δεν… βλέπει κανένα λόγο!

Ο δε Αγγελόπουλος έκανε μετά τον… πολιτικό: Στα λόγια, ανέλαβε μερίδιο της ήττας. Όπως και οι πολιτικοί όμως, το ανέλαβε ρητορικά. Μόνος του το είπε, μόνος του το ξέχασε.

Ο Χρανιώτης πάντως μόλις κατάλαβε μετά την ατομική ασυλία, ότι τέλειωσαν τα ψωμιά του και πρέπει να φορτώνει για την πατρίδα, φόρεσε τη σαλιάρα και άρχισε τα σιρόπια προς τους συμπαίκτες του. Φοβερούς τους ανέβαζε, καταπληκτικούς τους κατέβαζε. Ή πρόκειται για ρεσιτάλ, αντάξιο για τη σκηνή του Εθνικού ή όντως ο άνθρωπος από τον ιδρυματισμό θαύμαζε στο τέλος αυτούς που τον άφησαν έρμαιο στις διαθέσεις των Μαχητών. Κάπως σαν σύνδρομο της Στοκχόλμης. Και οι άλλοι βέβαια τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν σαν τον χασάπη που χαϊδεύει το αρνί. Αφού τον είχαν αδειάσει με την κακή απόδοσή τους, του συμπαραστέκονταν μετά!




Δυνατοί ναι, ηγέτες όχι
Και οι δύο εναπομείναντες Διάσημοι είναι καλοί παίκτες. Όταν μάλιστα το έπαθλο είναι κάνα χλαπάκιασμα, καμιά διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή τίποτα βόλτες με αεροπλάνα, σκάφη, αερόστατα και τα ρέστα, λυσσάνε. Αν είναι όμως να δώσουν μάχη για συμπαίκτες, το πάνε κομσί κομσά! Ο Αγγελόπουλος ομολόγησε στα ίσια μάλιστα στο συμβούλιο του νησιού ότι ήταν σίγουρος πως θα μείνει στο παιχνίδι – προφανώς επειδή εκτιμά (ή γνωρίζει με κάποιο τρόπο;) ότι η ψήφος του κοινού τον ευνοεί! Και άρα ίσως να μην αγχώθηκε ιδιαίτερα για το πού θα πάει η ομαδική νίκη – αυτός την είχε καλύψει την ουρά του!

Ο Αγγελόπουλος είναι πολύ δυνατός παίκτης, δεν χωρά αμφιβολία – ειδικά όταν θα βρει, με κάθε δυνατό τρόπο, να φάει. Και μπορεί να πάει μέχρι το τέλος του Survivor, πιθανόν να κερδίσει κιόλας! Χθες όμως φάνηκε ότι παίζει πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά για τον εαυτό του – το ίδιο ισχύει και για την Ευρυδίκη. Ο Ντάνος δεν πείθει ότι έχει το ηγετικό εκτόπισμα, ότι μπορεί να εμπνεύσει, να μεταδώσει τη σπίθα, να καθοδηγήσει μία ομάδα, μία συλλογικότητα. Για παράδειγμα χθες όλο μπαρούφες έλεγε στις οδηγίες προς την Ευρυδίκη, σχετικά με το πώς θα βρει τον στόχο. Τελικά την εκνεύρισε, όπως εκνεύρισε και τον Χρανιώτη, με τον οποίο διαφωνούσαν μονίμως για την τεχνική των βολών. Ήταν μάλιστα περίεργη η εμμονή του σε μία τεχνική, όταν ούτε ο ίδιος είχε βρει τον τρόπο! Πιθανόν επρόκειτο για κλασικό δείγμα της ξεροκεφαλιάς του. Πάντως αντί να βοηθήσει σμπαράλιασε ψυχολογικά την ομάδα του, ενώ υποτίθεται ήταν ο φυσικός ηγέτης τους – κολοκύθια με τη ρίγανη!

Μάλιστα η δικαιολογία που επικαλέστηκε στο συμβούλιο του νησιού για την μέτρια απόδοσή του ήταν αστεία. Μίλησε για κούραση και ότι δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του! Την ώρα, που τα κορίτσια, τα οποία παίζουν τα ίδια ή και περισσότερα παιχνίδια από τον ίδιο συνήθως, «πετάνε» στο στίβο – μόνο στις βολές έχουν πρόβλημα – και πάντως δεν δείχνουν κουρασμένα. Αν έχει σημάδια υπερκόπωσης τότε ας μην πηγαίνει για ψαροτούφεκο! Ας ρίξει κάνα υπνάκο παραπάνω να συνέλθει!



Ο αποδεκατισμός των Διάσημων είναι και «έργο» και ευθύνη των δυνατών παικτών της ομάδας, πέρα ασφαλώς από την προφανή αδυναμία που είχαν οι περισσότεροι των αποχωρησάντων – ασφαλώς αυτοί φέρουν τη δική τους ευθύνη, που βρίσκονται εκτός, δεν υπάρχει θέμα επ’ αυτού για να μην παρεξηγηθούμε!

Η αναγκαστική μετάθεση του Ντάνου από την ομάδα των Μαχητών σε εκείνη των Διάσημων, στην αρχή του παιχνιδιού, αποδείχθηκε τελικά καταστροφική για τους Κόκκινους. Ο Αγγελόπουλος τους έφαγε όλους – χωρίς να φταίει για όλους εκείνος πάντως – και τη γλίτωσε μόνο η Ευρυδίκη, που κινήθηκε τακτικά άριστα, μετακινούμενη από την «κλίκα» Χανταμπάκη σε σειρά άλλων συμμαχιών, τις οποίες βέβαια εκμεταλλεύτηκε για να επιβιώσει μόνο η ίδια!









Παράδειγμα ομαδικότητας οι Μαχητές
Η εικόνα των Διάσημων έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με εκείνη των Μαχητών και αυτό εκθέτει ακόμα περισσότερο τους Κόκκινους. Στους οποίους Μαχητές μπορεί κανείς να προσάψει τα μύρια όσα – καλά παιδάκια είναι και τούτοι μερικές φορές – όμως μετά τα όσα έγιναν χθες, για ένα πράγμα δεν μπορεί να τους κατηγορήσουμε: ότι παίζουν με πονηρές σκέψεις για την ατομική προστασία ή ότι δεν δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για την ομάδα. Κατ’ αρχάς είχαν σκεφτεί από προχθές τη στρατηγική για να κερδίσουν, θυσιάζοντας εγωισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες – ποιος θα πάρει τη δόξα και τέτοια! Κατά δεύτερον, θα μπορούσαν κάποιοι, όπως ο Κύπριος να είναι αδιάφοροι, αφού μάλλον έχουν την αίσθηση ότι είναι αρκετά δυνατοί στην ψηφοφορία του κοινού – πέρα από την αγωνιστική τους ικανότητα.



Παρότι μάλιστα έχουν επιλέξει έναν μόνιμο υποψήφιο για αποχώρηση (τον Σπαλιάρα, τον οποίο συχνά δεν θέλουν να βλέπουν μπροστά τους, όπως άλλωστε και οι Διάσημοι παλαιότερα), δεν άφησαν το παιχνίδι να κυλήσει κι όπου τους βγάλει! Μία ήττα δηλαδή ίσως να ήταν «βολική», αφού θα αποτελούσε ευκαιρία για να ξεφορτωθούν τον Σπαλιάρα.

Αντιθέτως δεν άφησαν περιθώρια τέτοιο. Επέδειξαν εξαίρετη αγωνιστική συμπεριφορά, αρνήθηκαν να «παραδώσουν» ή να «προδώσουν» συμπαίκτες τους και λύσσαξαν να νικήσουν, ως όφειλαν σε εαυτούς και συνοδοιπόρους. Ο Αναγνωστόπουλος μάλιστα το παράκανε, αφού στα μέσα του παιχνιδιού περίπου και αφού είχε ήδη απίστευτο θυμό όταν έχανε, εκνευρίστηκε τόσο πολύ που ηττήθηκε από τον Χρανιώτη, που έριξε γροθιά σε ένα πάσσαλο (!!!), με αποτέλεσμα να φτάσει αργότερα στο νοσοκομείο για να του βάλουν σε νάρθηκα το μεσαίο δάκτυλο!

Ο Μάριος στη διάρκεια του παιχνιδιού, αν και δεν έπαιζε, δεν είχε βάλει γλώσσα μέσα του στον πάγκο – ζούσε τον αγώνα πολύ έντονα και θα έσκαγε σαν μπαλόνι εάν έχαναν. Για τον Βασάλο δεν υπάρχει θέμα: το παιδί τρελαίνεται για να νικάει, κινδυνεύει με αποπληξία όταν χάνει. Και μάλιστα παρότι είχε δηλώσει από πριν ότι μία αποχώρηση του Σπαλιάρα μπορεί να κάνει πιο δυνατή την ομάδα του. Αν σκεφτόταν πονηρά δηλαδή, θα συμπεριφερόταν σαν εκδρομέας και δεν θα σκιζόταν να κερδίσει. Ο ίδιος ο Σπαλιάρας επίσης ήταν σε αναμμένα κάρβουνα, έστω κι αν δεν έπαιζε ούτε κείνος. Αυτός, είναι σαν να έχει καταπιεί στους αγώνες δονητή σε λειτουργία, αφού είναι σε μόνιμη υπερδιέγερση!

Οι Μαχητές απέδειξαν ότι είναι ομάδα σε αυτή την κρίσιμη στροφή και ότι βάζουν το σύνολο πάνω από τα άτομα, έστω κι αν στη συνέχεια το παιχνίδι θα απαιτήσει προσωπικές στρατηγικές. Πάντως σε αυτή τη φάση δεν άφησαν περιθώρια στη στενή ιδιοτέλεια. Πάνε σαν μια γροθιά και γι’ αυτό κατάφεραν να μείνουν πέντε και να διαλύσουν τους υπόλοιπους. Ακόμη κι αν στο τέλος δεν έλθει η ατομική νίκη, τουλάχιστον έδωσαν δείγματα γραφής σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού!


Πέντε εναντίον δύο και ο Ντάνος απέναντι σε όλους
Η ανατροπή που είχε προαναγγείλει ο Τανομανίδης στο τρέιλερ του επεισοδίου αποτέλεσε έκπληξη για όλους και πάντως δεν δικαίωσε όσους έλεγαν διάφορα, σχετικά με διπλή αποχώρηση και τέτοια. Οι φήμες για την εξέλιξη του παιχνιδιού, που κυκλοφορούν συνήθως σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ άλλων σταθμών και όχι του ΣΚΑΙ φυσικά, είναι πολλές φορές σαν τις διαγνώσεις που κάνουν κάποιοι για το φύλλο των εμβρύων, όχι με τον υπέρηχο, αλλά με το… μάτι! Αν είναι μυτερή η κοιλιά φεύγει ο… Σπαλιάρας κι αν είναι πιο στρογγυλή ξεκουμπίζεται η… Σάρα! Εντελώς στην τύχη δηλαδή, για να ‘χουμε να λέμε και να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας! Ή αλλιώς… αηδίες για ευρεία κατανάλωση.

Σημειωτέον ότι το μόνο που θα γίνει λίγο εκτός… ρυθμού και επειδή δεν φτάνουν οι Τετάρτες, ώστε να μείνουν μέχρι τον τελικό (5 Ιουλίου) τέσσερις παίκτες, σε κάποια από τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα έχουμε δύο αποχωρήσεις, αντί μίας που συμβαίνει εβδομαδιαίως μέχρι τώρα! Τόσο απλά.

Παρότι λοιπόν οι ομάδες έχουν μεγάλη αριθμητική ανισορροπία (5 vs 2), θα συνεχίζουν ως έχουν να συγκρούονται! Το παιχνίδι θα αλλάξει μόνο εάν την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη χάσουν οι Διάσημοι τον αγώνα ασυλίας και τότε θα μείνει μόνος ένας παίκτης τους. Τότε θα γίνουν όλοι μία ομάδα και θα επιδίδονται σε ατομικές κόντρες. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να μείνουν τέσσερις παίκτες, που θα πάνε στον τελικό της Αθήνας.

Το καινούργιο, για το οποίο μας είχε προϊδεάσει ο Τανιμανίδης είναι το εξής: Στα παιχνίδια θα αγωνίζονται φυσικά τα δύο κορίτσια μεταξύ τους (Σάρα εναντίον Ευρυδίκης), ενώ ο Αγγελόπουλος θα κοντράρεται διαδοχικά με όλους τους Μαχητές. Θα τους αντιμετωπίζει με τη σειρά όλους μέσα στο ίδιο παιχνίδι και κανείς δεν θα εξαιρείται από κανένα αγώνα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν ο Ντάνος θα καταφέρει να ξεπεράσει την κούραση (αφού αυτός θα δίνει συνεχώς αγώνες και οι άλλοι θα παίζουν ανά τέσσερις γύρους ο καθένας) και να αποδείξει και σε αυτές τις συνθήκες τις εγνωσμένες ικανότητές του στον στίβο.



Έτσι όπως το κατάφεραν οι Διάσημοι, έχουν μείνει «Εκείνος κι Εκείνη», θυμίζοντας την ομότιτλη παλαιά ελληνική ταινία με τον Φαίδωνα Γεωργίτση και την Τζένη Καρέζη! «Στην ειδυλλιακή ερημιά ενός νησιού με φοινικόδεντρα ζει Εκείνος (Φαίδων Γεωργίτσης), ένας νέος που κλείνει μέσα του τον πρωτογονισμό και την αγνότητα της φύσης. Εκείνη (Τζένη Καρέζη) είναι η σύζυγος του γενικού αρχηγού του Προγράμματος Εκσυγχρονισμού κι έρχεται από την αμαρτωλή πολιτεία, μπαίνει ξαφνικά στη ζωή του και ζητά να αναγεννηθεί μέσα από έναν παράφορο έρωτα» λέει η υπόθεση, αφήνοντας στον αέρα κάποιους συνειρμούς - όχι για το τελευταίο σημείο πάντως!



Όπως πάει το παιχνίδι, εφόσον (ή μόλις) χάσουν οι Διάσημοι αγώνα ασυλίας, τότε φεύγει σίγουρα η Ευρυδίκη, αφού ο Αγγελόπουλος είναι πιο πάνω στις προτιμήσεις του κοινού, σύμφωνα με εκείνη την 24ωρη ψηφοφορία. Εάν γίνει μία ομάδα όλα θα επανεκτιμηθούν. Εάν χάσουν οι Μαχητές και εφόσον συμπληρώσουν τρεις τέτοιες ήττες, τότε θα πάμε στην τετράδα με δύο Μπλε (Μάριο, που προηγείται στην ψηφοφορία κι έναν ακόμη, οποιονδήποτε, ανάλογα με τις ατομικές ασυλίες και τα ζευγάρια των υποψηφίων προς αποχώρηση) και δύο Κόκκινους (Ντάνο και Ευρυδίκη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: