Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Λονδίνο: Ο «Πύργος της Κολάσεως» έγινε παγίδα θανάτου σε 15 λεπτά


Δώδεκα οι νεκροί, 78 οι τραυματίες - Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι - Βρετανικά ΜΜΕ «δείχνουν» την επένδυση που χρησιμοποιήθηκε στην ανακαίνιση του 2016 - Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Ακόμη μια τραγωδία έμελλε να ζήσει η πολύπαθη τον τελευταίο καιρό Βρετανία. Αυτή τη φορά ευθύνεται μια πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία στον Grenfell Tower, ή τον «Πύργο της Κολάσεως», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται πλέον, στο δυτικό Λονδίνο. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τις αρχές να υποστηρίζουν πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, δεν αναμένεται να βρεθούν άλλοι επιζώντες, ενώ πολλοί είναι αγνοούμενοι.



Αυτόπτες μάρτυρες και ένοικοι του κτηρίου των 24 ορόφων λένε ότι το κτήριο έγινε παγίδα θανάτου μέσα σε μόλις 15 λεπτά καθώς τόσος ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε προκειμένου η πυρκαγιά να εξαπλωθεί και να πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την Πέμπτη ότι η τόσο γρήγορη επέκταση της φωτιάς σε μεγάλο βαθμό πιθανότατα οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτηρίου το 2016.

Πρόκειται για πάνελ από αλουμίνιο που έχουν έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτηρίων. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την κάλυψη μεγάλων κτηρίων όπως ο Πύργος Γκρένφελ.

Η επένδυση που χρησιμοποιήθηκε στον πύργο



Ωστόσο το υλικό αυτό έχει κριθεί υπεύθυνο για μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτήριο στη Μελβούρνη το Νοέμβριο του 2014 όταν ξέσπασε πυρκαγιά από αναμένο τσιγάρο σε ογδόο όροφο με τις φλόγες να φτάνουν μέσα σε 11 λεπτά στον 21ο όροφο του κτηρίου Λακρός.

Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν για φωτιές σε κτήρια που έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια επένδυση σε Γαλλία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.









Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν 78 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 34 νοσηλεύονται με 18 εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο διευθυντής ασφαλείας του London Fire Brigade, ανέφερε πως οι πυροσβέστες «έψαξαν σχεδόν όλο το κτίριο», καταφέροντας να φτάσουν μέχρι τον τελευταίο όροφο, ενώ οι προσπάθειες κατάσβεσης εστιών πυρκαγιάς σε δύσκολα σημεία συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.



Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η κατάσβεση της φωτιάς και η καταμέτρηση των ανθρώπινων απωλειών μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες, ενώ πάνω από 200 πυροσβέστες και δεκάδες οχήματα επιχειρούν στο σημείο.

Όπως δήλωσε ένας υπεύθυνος, κανείς από τους κατοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να γλιτώσει, καθώς άπαντες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

Στο μεταξύ έκδηλη είναι η αγωνία των συγγενών για τους ανθρώπους τους που βρίσκονταν στο κτήριο. Η κατάσταση γύρω από το κτήριο ήταν τεταμένη, καθώς εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι αγνοουμένων ήταν συγκεντρωμένοι, περιμένοντας ενημέρωση από τους αρμοδίους.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky, το συνεργείο του δέχθηκε επίθεση από συγκεντρωμένους πολίτες στο σημείο, ενώ προπηλακίστηκαν και άλλα δημοσιογραφικά συνεργεία, καθώς βρίσκονταν στον χώρο που δέχονταν οι συγγενείς τα νεώτερα για τους ανθρώπους τους, καταγράφοντας το δράμα που ζούσαν και τις αντιδράσεις τους.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν αποτύπωναν με το μέγεθος της τραγωδίας, με την πυρκαγιά να θεωρείται μια από τις χειρότερες  στην ιστορία της Βρετανίας.

Δώδεκα ολόκληρες ώρες μετά το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας στον Πύργο της Κολάσεως, ένας 50χρονος Ασιάτης κατάφερε να βγει ζωντανός και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Ο άνδρας βρήκε τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του, βγαίνοντας σε ένα από τα παράθυρα του ορόφου στον οποίο βρισκόταν, κουνώντας μία βρεγμένη πετσέτα, την οποία χρησιμοποιούσε και για να προφυλάσσεται από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις του φλεγόμενου κτιρίου.





Την ίδια στιγμή, οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και από άτομα που κατάφεραν να βγουν ζωντανά από την πύρινη λαίλαπα του 24ώροφου κτιρίου στο Λονδίνο, είναι συγκλονιστικές.

Η αναφορά για αποπνικτική ατμόσφαιρα και για άτομα που δεν γνώριζαν μέσα στον πανικό τους σε ποια κατεύθυνση να τρέξουν, ωχριά μπροστά στις ομολογίες για απεγνωσμένους γονείς, οι οποίοι πετούσαν τα παιδιά τους από το παράθυρο προκειμένου να τα γλιτώσουν, ή έστω να βρουν έναν λιγότερο μαρτυρικό θάνατο.



 Ένας άνδρας που περίμενε με αγωνία την αρραβωνιαστικιά του να βγει από το φλεγόμενο κτίριο, περιγράφει σε δραματικό τόνο όσα είδε με τα μάτια του: «Άνθρωποι ούρλιαζαν και φώναζαν σε κατάσταση αμόκ, ζητώντας από τους αστυνομικούς να τους αφήσουν να επιστρέψουν στο φλεγόμενο κτίριο, προκειμένου να σώσουν τις οικογένειές τους. Είδα άλλους να πηδούν από τα παράθυρα, να βγάζουν τις μπλούζες τους και να φωνάζουν για βοήθεια από τα παράθυρα και την ίδια στιγμή να περικυκλώνονται και να τυλίγονται στις φλόγες».



 Άνθρωποι που κατάφεραν να γλιτώσουν και να περιγράψουν όσα έζησαν τις φρικιαστικές εκείνες στιγμές, έκαναν λόγο για τον απόλυτο πανικό που επικράτησε, για γονείς που πετούσαν παιδιά από τα παράθυρα, για ανθρώπους που βουτούσαν από τα παράθυρα δίχως να τους ενδιαφέρει το ύψος, για δεκάδες εγκλωβισμένους,  μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.



Βίντεο μέσα από το φλεγόμενο κτήριο - Η απελπισία ενός εγκλωβισμένου

Σαν από ταινία τρόμου μοιάζει ένα βίντεο που μεταφέρει όλη τη φρίκη που έζησαν οι Λονδρέζοι. Στα πλάνα, δύο άντρες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με έναν ένοικο του κτηρίου, προκειμένου να προσδιορίσουν την ακριβή του θέση και να φθάσουν σε αυτόν.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο, ο άντρας που μαγνητοσκοπεί το περιστατικό και ένας ακόμα προσπαθούν να ακούσουν τα λόγια του εγκλωβισμένου ανθρώπου, ενώ τον προτρέπουν να κρατήσει το πρόσωπο του κοντά στο παράθυρο, ώστε να μπορεί να αναπνέει. Ο ένας από τους δύο μάλιστα προσπαθεί να εμψυχώσει τον ένοικο «να μην τα παρατήσει» και στη συνέχεια ενημερώνουν τους πυροσβέστες για τον όροφο στον οποίο βρίσκεται.

Ο άντρας που μαγνητοσκοπεί, εξηγεί στη συνέχεια πως είναι κάτοικος της περιοχής και προσπαθεί να βοηθήσει τους πυροσβέστες να σώσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί διασώστες. Μαζί με άλλους, προσπαθεί να εντοπίσει παγιδευμένα άτομα μέσα στο κτήριο, τα οποία κουνώντας πετσέτες και σεντόνια ζητούν βοήθεια.

Με κραυγές απόγνωσης να ακούγονται, ο αυτόπτης μάρτυρας εξηγεί πως το νερό δεν μπορεί να φτάσει στους υψηλότερους ορόφους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σβήσει η φωτιά. Ο άντρας σπεύδει να ενημερώσει τους πυροσβέστες διασώστες κάθε φορά που εντοπίζει κάποιον, ενημερώνοντας τους για τον όροφο και το διαμέρισμα στο οποίο τους βλέπει, ενώ παρηγορεί τους παγιδευμένους ενοίκους.

Ο ίδιος εξηγεί πως το κτήριο είναι τυλιγμένο στις φλόγες από τον δεύτερο όροφο και επάνω.

Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει πλάνα μέσα από το κτήριο και συγκεκριμένα από σκάλες και από το ισόγειο όπου βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα!

Στο τέλος του βίντεο, ο αυτόπτης μάρτυρας προσπαθεί να βοηθήσει πιο ενεργά, ανεβαίνοντας σε υψηλότερο όροφο, με τους πυροσβέστες να τον απομακρύνουν, προκειμένου να τον κρατήσουν ασφαλή.



Η αγρυπνία των μουσουλμάνων για το Ραμαζάνι έσωσε ζωές

ως από μηχανής θεός για τα θύματα της πυρκαγιάς φαίνεται πως λειτούργησε το Ραμαζάνι, όπως αποκαλύπτει μια κάτοικος της περιοχής. Οπως εξήγησε, οι μουσουλμάνοι δεν κοιμούνται μέχρι αργά τη νύχτα και το τελευταίο τους γεύμα και την τελευταία τους προσευχή.

Έτσι, πολλές οικογένειες ήταν ξυπνητές, όταν μέσα στη νύχτα ξέσπασε η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να σπεύσουν σε βοήθεια. Όπως τονίζει η κάτοικος, στην περιοχή συμβιώνουν αρμονικά άτομα από πολλές διαφορετικές εθνικότητες και θρησκείες.


Παραλείφθηκαν μέτρα πυροπροστασίας στην τελευταία ανακαίνιση;

Σύμφωνα με την άποψη ειδικών, μία επένδυση που είχε προστεθεί σε πρόσφατη ανακαίνιση εξωτερικά του κτιρίου, ενδέχεται να συνέβαλε στην ταχύτερη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, είναι εξαιρετικά νωρίς για να ανακοινωθούν τα όποια συμπεράσματα και όσα λέγονται ή ακούγονται, αποτελούν εκτιμήσεις και δεν στηρίζονται σε απτά στοιχεία.

Τα έγγραφα της ανακαίνισης του πύργου δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση "ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια" του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Από την άλλη πλευρά, όπως αποκάλυψε στον Guardian ειδικός που είχε επιθεωρήσει το κτήριο: «Βρήκαμε πολλές παραλείψεις στα μέτρα πυροπροστασίας και ασφάλειας, όμως μας είπαν ότι τίποτα δεν μπορούσε να ίνει γιατί πολλοί άνθρωποι θα έμεναν άστεγοι».

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: