Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Όταν το Facebook υποχωρεί στη λογοκρισία για να κατακτήσει την Κίνα


Όταν το Facebook υποχωρεί στη λογοκρισία για να κατακτήσει την ΚίναΑποκλεισμένο στην Κίνα από το 2009, το Facebook είναι διατεθειμένο να κάνει πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να πάρει το πράσινο φως από τις Αρχές του Πεκίνου, ακόμη και να επιτρέψει τη λογοκρισία. Σύμφωνα με τους New York Times, ο στόχος για τους δημιουργούς του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου είναι μία δυναμική είσοδος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Και γι’ αυτό εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ειδικά στην Κίνα ένα εργαλείο λογοκρισίας που επιτρέπει τη διαγραφή συζητήσεων. 

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στους New York Times, απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη καθώς δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος προσέγγισης της Κίνας. Το λογισμικό ωστόσο, το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση αναρτήσεων στις ειδησεογραφικές ροές (feeds) συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών, έχει δημιουργηθεί με την υποστήριξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Οι επαφές με την Κίνα ξεκίνησαν το περασμένο Μάρτιο, όταν ο Ζούκερμπεργκ είχε συναντήσει τον επικεφαλής της προπαγάνδας της Κίνας Λίου Γιουνσάν, ο οποίος ήλπιζε ότι το Facebook θα μπορέσει να ενδυναμώσει τις ανταλλαγές μεταξύ των διαδικτυακών εταιρειών της Κίνας και να βελτιώσει την αμοιβαία κατανόησή τους.

«Έχουμε από παλιά πει ότι μας ενδιαφέρει η Κίνα, και ξοδεύουμε χρόνο για να καταλάβουμε και να μάθουμε καλύτερα τη χώρα», επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Facebook Αριέλ Αρία στο Reuters. «Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τον τρόπο προσέγγισής μας της Κίνας. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε κινεζικές επιχειρήσεις και επενδυτές να επεκταθούν σε νέες αγορές εκτός Κίνας χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα διαφημίσεών μας», πρόσθεσε.

Οι ξένες εταιρείες στην ασιατική χώρα, ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, αντιμετωπίζουν πολιτική πίεση από μια σειρά κανονισμών. Η στρατιωτική εφημερίδα της χώρας περιγράφει το Διαδίκτυο ως το σημαντικότερο μέτωπο σε μια ιδεολογική μάχη εναντίον των «δυτικών αντικινεζικών δυνάμεων».

Η Κίνα, με τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου στον κόσμο, ύψωσε τείχος στο Facebook μετά τις ταραχές στη βορειοδυτική πόλη Ορούμκι με την εθνοτική ομάδα των Ουιγούρων τον Ιούλιο του 2009, σε μια προσπάθεια να αποκόψει τη ροή πληροφοριών για τα επεισόδια, στα οποία σκοτώθηκαν 140 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στους New York Times, παρότι το Facebook έχει ήδη δημιουργήσει τον νέο μηχανισμό, δεν προτίθεται να επιβάλλει τη λογοκρισία το ίδιο. Θα προσφέρει ωστόσο το λογισμικό ώστε να επιτρέψει σε μια άλλη οντότητα να παρακολουθεί δημοφιλή άρθρα και θέματα τα οποία αναδεικνύονται περισσότερο καθώς τα μοιράζονται οι χρήστες στο δίκτυο. Η οντότητα που χειρίζεται το λογισμικό θα έχει τον πλήρη έλεγχο και θα αποφασίζει εάν αυτές οι αναρτήσεις θα πρέπει να εμφανίζονται στις ροές των χρηστών.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: