Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ο Τσίπρας ομολογεί τον εγκλωβισμό των μεταναστών και ζητά ανθρωπιστική βοήθεια


Ζήτησε όμως... χρήματα για προσλήψεις κατά τη συνάντηση με τον Τουσκ - Μίλησε για «δραστικό περιορισμό ροών στη βαλκανική οδό» - Υποσχέσεις άνευ αντικρύσματος από Τουσκ: Επανενεργοποιούμε τη Σένγκεν, η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα - Προκαλούν εκ  νέου οι Αυστριακοί- Σε εξέλιξη υπουργικό συμβούλιο για το προσφυγικό


Σε εξέλιξη είναι το μεσημέρι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με βασικό αντικειμένο το προσφυγικό.

Νωρίτερα. στην έμμεση ομολογία ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση όσον αφορά το προσφυγικό προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι η χώρα «χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό» και «χρηματοδότηση για υποδομές και προσλήψεις».

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση για κατασκευή υποδομών και πρόσληψη απαραίτητων στελεχών. Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια και η χρηματοδότηση θα δίνονται σε ταχύς ρυθμού επί τη βάσει αξιολόγησης από τις ελληνικές αρχές» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει κυρώσεις για όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν τηρούν την αρχή της αλληλεγγύης για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και ότι η Ελλάδα δεν θα αναλάβει ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους πρόσφυγες από όσους αντιστοιχούν στον πληθυσμό της.

«Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος από μόνη της. Είναι μέλος ένωσης με ιδρυτική αρχή αυτή της αλληλεγγύης που σημαίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Θα ζητησούμε να υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν τη σεβαστούν. Εφόσον με ευθύνη άλλων στα σύνορα της Ειδομένης έχουν περιοριστεί δραστικά οι ροές πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα οι συνθήκες για να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία προσφύγων που δικαιούνται άσυλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει χώρους προσωρινής διαμονής αλλά «δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών». Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους από αυτούς που της αναλογούν ανάλογα με τον πληθυσμό της» συμπλήρωσε.

Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα όπως είπε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει χρηματοδότηση απαραίτητων υποδομών αλλά και προσλήψεων.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας τη ζωή παιδιών.

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» τη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας ανακοινώνοντας ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Σμύρνη για το 4ο ανώτατο συμβούλιο με την Τουρκία λέγοντας ότι «στο επίκεντρο των συνομιλιών μας θα βρίσκεται μια σημαντική συμφωνία ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής».

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως απέφυγε χαρακτηριστικά να μιλήσει για κλειστά σύνορα όσον αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη μιλώντας για «μονομερείς ενέργειες χωρίς πρότερο συντονισμό που αντιβαίνουν τόσο τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου όσο και στη συμφωνία στο περιθώριό του και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών στη βαλκανική οδό με συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ότι «η Ελλάδα ως προς την προσφυγική κρίση έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας όμως ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ, αφορά κυρίως το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και τον πολιτισμό μας. Έτσι έχουμε μάθει, όταν έχουμε στη χώρα ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια ο πολιτισμός μας επιβάλει να τον προστατεύσουμε και όχι να ασκούμε βια σε βάρος της. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός άλλων είναι διαφορετικός».


Τουσκ: Επανενεργοποιούμε τη Σένγκεν, η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, παραδέχθηκε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τουσκ. Το να βγει όμως από τη Σένγκεν δεν θα λύσει το πρόβλημα, Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει, τόνισε και συνέστησε οι χώρες - μέλη να αποφεύγουν τις μεταξύ τους διαφωνίες που δεν λύνουν τα προβλήματα: «Μονομερείς ενέργειες, αν και ίσως να μπορούν να γίνουν κατανοητές σε εσωτερικό επίπεδο, κάνουν πολύ κακό στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε.

Ο σεβασμός των κανόνων δεν αρκεί για να λύσει την κρίση, όμως χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ελπίδα, επισήμανε και απευθυνόμενος προς τους οικονομικούς μετανάστες που σκέφτονται να ξεκινήσουν για την Ευρώπη, όπως σημείωσε, είπε: «Για το λόγο αυτό από εδώ, από την Αθήνα, κάνω έκκληση προς όλους τους μετανάστες: Μην έρθετε στην Ελλάδα, μην πιστέψετε τους διακινητές, θα χάσετε τα χρήματά σας, οι κανόνες θα επανενεργοποιηθούν».

Παράλληλα, είπε ο κύριος Τουσκ, αυξάνουμε την υποστήριξή μας στους πρόσφυγες, που χρειάζονται την βοήθειά μας.

Κλείνοντας επισήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι πιο πολύπλοκη με τη συνεχή ροή από την Τουρκία κάθε μέρα και για το λόγο αυτό ταξιδεύω άμεσα στην Τουρκία, καθώς το κοινό σχέδιο δράσης παραμένει προτεραιότητα, τα υψηλά νούμερα εισροών πρέπει να πέσουν και πρέπει να πέσουν γρήγορα». Πρόσθεσε πως ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι και με το να αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών προς την Τουρκία και επισήμανε πως μόνο χθες επεστράφησαν πάνω από 300 μετανάστες «κι αυτό είναι θετικό».

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πληρώνουν ένα πολύ υψηλό τίμημα για ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησαν και η Ευρώπη δεν θα τους εγκαταλείψει, θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας», είπε κλείνοντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στόχος μας μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμο στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει και επίσημα η συνάντηση.



Ο κύριος Τουσκ χθες βρέθηκε στη Βιέννη και το απόγευμα θα μεταβεί σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Εχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία έχει κληθεί και θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.










.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: