Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Εγκαινιάσθηκε «παιδικό επισκεπτήριο» στις φυλακές Γρεβενών

Ειδικά διαμορφωμένο χώρο προκειμένου να μπορούν οι κρατούμενοι - γονείς των φυλακών Γρεβενών να συναντώνται με τα παιδιά τους, εγκαινίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε παράλληλα τη δημιουργία χώρου συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων εντός της φυλακής, κατά τα διεθνή πρότυπα. Επιχειρώντας να προσδώσει στις φυλακές «ανθρώπινο πρόσωπο», ο υπουργός Δικαιοσύνης εγκαινίασε στις φυλακές Γρεβενών «παιδικό επισκεπτήριο». Πρόκειται για τη δημιουργία ενός χώρου ο οποίος μοιάζει με παιδικό δωμάτιο, όπου οι κρατούμενοι - γονείς θα μπορούν να συναντώνται με τα παιδιά τους. Η είσοδος για τα παιδιά στο δωμάτιο θα γίνεται χωρίς να μπαίνουν στο εσωτερικό της φυλακής, ενώ οι συναντήσεις θα γίνονται υπό τη διακριτική παρουσία σωφρονιστικού υπαλλήλου.


Την εποπτεία του «παιδικού επισκεπτηρίου», το οποίο προσεχώς θα επεκταθεί και σε άλλες φυλακές, με πρώτη τη φυλακή Γυναικών Θήβας, έχει ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης.

Στόχος της δράσης είναι η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων.

Η κατασκευή του ειδικού χώρου στις φυλακές Γρεβενών έγινε χωρίς να υπάρξει πρόσθετη δημόσια επιβάρυνση, με τη συνδρομή του προσωπικού και των κρατουμένων. Τα έπιπλα προήλθαν από δωρεά, ενώ τον χώρο ζωγράφισε κρατούμενος ο οποίος έλαβε από τον υπουργό έπαινο και χρηματικό βραβείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φυλακές Γρεβενών λειτουργούν σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, συμβουλευτικός σταθμός του ΚΕΘΕΑ, αλλά και το καινούργιο αναγνωστήριο των κρατουμένων. Ο υπουργός ενημερώθηκε και για την πιλοτική λειτουργία του «ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου», που γίνεται μέσω skype παρουσία ψυχολόγων.

Ως προς τον ειδικό χώρο συζυγικών συναντήσεων, πέραν του ότι αποτελεί διεθνή πρακτική, προβλέπεται και στο σχέδιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα.



kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: