Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Πρώτο «έμφραγμα» από τα μπλόκα

Στον Προμαχώνα οι αγρότες κρατούν κλειστό το τελωνείο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ουρά πάνω από 10 χιλιόμετρα. Φωτογραφία από τον κόμβο του Δερβενίου«Διάλογος, διάλογος, διάλογος» λέει η κυβέρνηση στους αγρότες, προτείνοντας κάποιες βελτιωτικές προτάσεις και ζητώντας απομόνωση των ακραίων στοιχείων που «επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αναταραχής», αλλά οι αγροτοσυνδικαλιστές στα μπλόκα δείχνουν να είναι ανυποχώρητοι, αν και παραδέχονται ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρεισφρήσει ακραία στοιχεία τα οποία όμως επιχειρούν να απομονώσουν.

Στον Προμαχώνα οι αγρότες κρατούν κλειστό το τελωνείο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ουρά πάνω από 10 χιλιόμετρα. Φωτογραφία από τον κόμβο του Δερβενίου
Κι όλα αυτά ενώ χτες υπήρξε γενικευμένο «έμφραγμα» με αποκλεισμούς τόσο στα σύνορα όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές προϊόντων και τις μετακινήσεις.
«Απόσυρση του προσχεδίου νόμου για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό και διάλογος από μηδενική βάση» είναι η απάντηση που δίνουν γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές στο χτεσινό κάλεσμα όπως το διατύπωσε η Ολγα Γεροβασίλη.
«Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι σε όλα τα μπλόκα υπάρχουν ακραία στοιχεία. Μπορεί να έχουν διεισδύσει σε κάποια -70 μπλόκα είναι σε όλη τη χώρα- και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε όλα. Αλλά δεν είναι τα ακραία στοιχεία αυτά που κινούν τις κινητοποιήσεις, ας πάψουμε να βλέπουμε φαντάσματα», είπε στο «Εθνος» ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, Μελισσοκόμων.
Αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις, σχολίασε ότι «εδώ και έναν χρόνο συζητάμε, αλλά στο τέλος η κυβέρνηση μας αιφνιδίασε με ένα προσχέδιο νόμου, που αποτελεί ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο».
Κάποια ακραία στοιχεία και στα μπλόκα του Θεσσαλικού Κάμπου βλέπει και ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, από τους επικεφαλής του μπλόκου των Τεμπών, Χρήστος Σιδερόπουλος. «Δυστυχώς υπάρχουν ακραίοι στα μπλόκα, άλλωστε είναι και αυτοί στοιχείο της κοινωνίας.
Το πλέον ανησυχητικό είναι πως πρόκειται για νέους ανθρώπους, τους οποίους εμείς πλησιάζουμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε στην άκρη. Φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, τα ακραία στοιχεία θα γιγαντωθούν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο διάλογος της κυβέρνησης είναι «προσχηματικός» και οι βελτιωτικές προτάσεις «έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση».
Αναδίπλωση
«Τρόμαξε η κυβέρνηση και αναδιπλώνεται», σχολίασε ο αγροτοσυνδικαλιστής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, και συμπλήρωσε: «Αδυνατώ να πιστέψω ότι οι ακραίες φωνές είναι τόσες πολλές και τόσο ισχυρές που μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αναταραχής». «Ας δούμε τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης, εμείς εδώ είμαστε», απάντησε ο Κώστας Ανεστίδης, από το μπλόκο των Μαλγάρων, προτείνοντας μάλιστα η απόσυρση του προσχεδίου νόμου να γίνει από τη Βουλή, «για να μην πάρει μόνη της η κυβέρνηση την ευθύνη και έχει πρόβλημα έναντι των θεσμών».
Το πρώτο γενικευμένο «έμφραγμα» στα σύνορα και στο εθνικό οδικό δίκτυο έγινε χθες από τους αγρότες. Στον Προμαχώνα οι αγρότες κρατούν κλειστό το τελωνείο για τα φορτηγά και τις νταλίκες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ουρά πάνω από 10 χιλιόμετρα, ενώ επέτρεψαν χτες το πρωί τη διέλευση του Βούλγαρου ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Βούλγαροι οδηγοί διαμαρτύρονται γιατί βρίσκονται μέρες στον δρόμο και ζητούν παρέμβαση της αστυνομίας για να συνεχίσουν το ταξίδι τους απρόσκοπτα.
Πάντως κάποιοι ακραίοι του μπλόκου του Προμαχώνα πρωταγωνίστησαν χτες και σε μια ανύπαρκτη? συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας της Βουλγαρίας, όπως μεταδόθηκε και από κάποια κανάλια, ζητώντας να τους επισκεφτεί και ο... πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Αγροτοσυνδικαλιστές έλεγαν ότι «είδαν» το απόγευμα της Δευτέρας τον Βούλγαρο (;) υπουργό Γεωργίας, ο οποίος πέρασε από το μπλόκο, κάθισε μαζί τους και του είπαν τα αιτήματά τους. Μόνο που υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας είναι η Ντεσιλβάνα Ζέκοβα Τάνεβα, η οποία ουδέποτε πέρασε από τον Προμαχώνα, ούτε όμως και κανένα άλλο στέλεχος του υπουργείου. «Ηρθε ένας κύριος, μιλήσαμε, μας συστήθηκε ως υπουργός και έδειξε μεγάλη κατανόηση. Αν ήταν απατεώνας, δεν ξέρω, αλλά δεν είδαμε κάτι περίεργο», δήλωσε στο «Εθνος» ο Γιάννης Τουρτούρας από το μπλόκο του Προμαχώνα, που μάλιστα ήταν? παρών στην περίεργη συνάντηση.
Αποκλεισμοί
Επικοινωνία Τσίπρα με Μπορίσοφ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε χτες ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, κατά την οποία του έθεσε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα-Κούλατα. Οπως ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Βούλγαρου πρωθυπουργού, ο τελευταίος μετέφερε ότι στις δύο πλευρές έχουν ακινητοποιηθεί περί τα 1.800 φορτηγά με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αλλά και κυρώσεις.
Ο Μπ. Μπορίσοφ φέρεται να είπε ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας δεν πρέπει να αποτελούν ευκαιρία για παράβαση των κανόνων της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών και παρότρυνε τον πρωθυπουργό να ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τη διαμετακόμιση ανάμεσα στις δύο χώρες.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: