Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Τουρκία: Θέλει ζώνη ασφαλείας 10 χλμ. μέσα στη Συρία


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

 

Τουρκία: Θέλει ζώνη ασφαλείας 10 χλμ. μέσα στη Συρία

Τουρκία: Θέλει ζώνη ασφαλείας 10 χλμ. μέσα στη ΣυρίαΜαχητές κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίοι για την Άγκυρα είναι εχθρικοί στασιαστές, έχουν επωφεληθεί από τη βία προκειμένου να καταλάβουν εδάφη από σύρους αντάρτες

Mία ασφαλή ζώνη δέκα χιλιομέτρων μέσα στη Συρία θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογκάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα, Τούρκος αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα ζητήσει από τους εταίρους στη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να λάβουν μέρος σε χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

H ασφαλής ζώνη στη Συρία θα περιλαμβάνει την συριακή πόλη Αζάζ, που βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Στη ζώνη αυτή δεν θα διεξάγονται συγκρούσεις.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αποτρέψει προσπάθειες να «αλλάξει η δημογραφική δομή» της περιοχής, πρόσθεσε.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία σφυροκοπά θέσεις κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία επί τέσσερις συνεχείς ημέρες.

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, έχουν προωθηθεί προς τα τουρκικά σύνορα στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες.

Μαχητές κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίοι για την Άγκυρα είναι εχθρικοί στασιαστές, έχουν επωφεληθεί από τη βία προκειμένου να καταλάβουν εδάφη από σύρους αντάρτες.

Η Τουρκία , από την πλευρά της έχει κατηγορήσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές ότι επιδιώκουν την «αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης» της βόρειας Συρίας με τον αναγκαστικό εκτοπισμό τουρκμενικών και αραβικών κοινοτήτων.


Εκείνο που φοβάται η Άγκυρα είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει γειτονικές περιοχές οι οποίες ανήκουν τώρα στο Ιράκ, στη Συρία και στην Τουρκία. «Υπάρχει ένα παιγνίδι που παίζεται με σκοπό να αλλάξει η δημογραφική δομή. Η Τουρκία δεν πρέπει να είναι μέρος αυτού του παιγνιδιού», δήλωσε ο Ακντογάν σε συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό «AHaber».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Αζάζ είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών πριν από τα σύνορα με την Τουρκία βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι.

Η Αζάζ δέχεται σφοδρή επίθεση τις τελευταίες ημέρες, αλλά η Τουρκία έχει πει ότι δεν θα αφήσει την πόλη να πέσει στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η πρόταση αυτή, πάντως, δεν έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση στην Ουάσινγκτον ή από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που φοβούνται ότι θα απαιτούσε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων υπό διεθνή επιτήρηση, η οποία θα τις έφερνε σε άμεση αντιπαράθεση με τον Άσαντ και τους συμμάχους του.

Δύο ημέρες νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε  ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Συρία. Η καγκελάριος της Γερμανίας βλέπει θετικά τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, όπως ζητά εδώ και πολύ καιρό η Τουρκία.


Αντιθέτως,  η Ρωσία έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στη δημιουργία μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, επικαλούμενη τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας.

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: