Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Σε επαγρύπνηση για το ασφαλιστικό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Εν αναμονή των παρατηρήσεων από την πλευρά των δανειστών, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκινούν τις επαφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις πρώτες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 


Μπορεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποδέχονται πως το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση έχει ως βάση τη δημιουργία ενός βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος χωρίς οριζόντιες μειώσεις, όμως σε συνομιλίες που είχε το NEWS 247, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ξεκαθάριζαν πως «υπάρχουν κόκκινες γραμμές» από τις οποίες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.
AdTech Ad
Είναι σαφές ότι υπάρχουν βουλευτές που περιμένουν να δουν αν θα υπάρξουν αλλαγές στο ελληνικό κείμενο προς τους θεσμούς (σε αρνητική κατεύθυνση) προκειμένου να τοποθετηθούν θεσμικά στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην ενημέρωση που θα έχουν τις επόμενες ημέρες.

«Οι μειώσεις στις συντάξεις δεν οδηγούν πουθενά» τόνιζε χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο NEWS 247 επισημαίνοντας παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τρίτης έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως θα αναλάβει ο ίδιος να λύσει όποιες αρρυθμίες παρουσιαστούν, ενώ οι εντολές που έχουν δοθεί είναι τόσο το κόμμα όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα να έχουν συνεχώς εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Εκστρατεία ενημέρωσης «μέσα» και «έξω»

Να «οχυρώσει» την διαπραγμάτευση θα επιχειρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα με μια σειρά επαφών προκειμένου να μετριάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και να ζητήσει τη συναίνεση των φορέων.
ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ θα περάσουν στις 11 το πρωί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις να δουν με «καλό μάτι» το θέμα της αύξησης των εισφορών. Αυτό το ζήτημα, άλλωστε αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ να εξακολουθεί να βλέπει αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ξεκινήσει την περιοδεία του σε 6 Ευρωπαϊκές πόλεις με ιδιαίτερο σταθμό το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ερχόμενη Τετάρτη. Τόσο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και το ζήτημα του χρέους αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Κομβικής σημασίας θεωρείται από την ελληνική πλευρά και η συνάντηση που θα έχει με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 12 Ιανουαρίου λίγες ώρες πριν το προκαθορισμένο Eurogroup.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να επικοινωνήσει με ομολόγους του στο εξωτερικό πριν από τις συναντήσεις που θα έχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός στις 21-22 Ιανουαρίου.
 
 
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: