Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Συναίνεση για το Ασφαλιστικό επιζητούν οι Ευρωπαίοι


Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη πως σε χώρες όπου υπήρξαν ευρείες πολιτικές συμμαχίες τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής έφεραν καλύτερα αποτελέσματα


Συναίνεση για το Ασφαλιστικό επιζητούν οι ΕυρωπαίοιΤην ανάγκη να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος υπογραμμίζουν, όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, τα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών. Και αυτό διότι, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινή είναι πλέον η πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι τα προγράμματα οικονομικών προσαρμογών απέφεραν καλύτερα αποτελέσματα στις χώρες όπου υπήρχε ευρεία πολιτική στήριξη ως προς την εφαρμογή τους. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι η ουσιώδης διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία είναι ότι στις τρεις τελευταίες χώρες υπήρξε μεγαλύτερος βαθμός πολιτικής συναίνεσης σε σχέση με την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που συμφώνησαν με τις χώρες της ευρωζώνης.
Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες ελπίζουν πως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού θα υπάρξει στη Βουλή των Ελλήνων μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αναμόρφωσής του, ανάλογη προς αυτήν που υπήρξε το 2015 σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, αρχής γενομένης από την έγκριση της νέας συμφωνίας που συνήφθη τον Αύγουστο ανάμεσα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Τα μηνύματα αυτά αποστέλλονται κυρίως προς τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι. Ως προς τα δύο τελευταία, παρά τις όποιες αναστολές υπάρχουν στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε σχέση με τις πολιτικές λιτότητας των Μνημονίων, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες δεν είναι βιώσιμα και συνεπώς η ανάγκη μεταρρύθμισής τους είναι επιτακτική.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΚ. Οσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, δίαυλος για την άσκηση πιέσεων είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), του οποίου είναι μέλος. Οι πιέσεις αυτές έγιναν ιδιαίτερα αισθητές κατά το τελευταίο συνέδριο του ΕΛΚ όταν η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να εκλέξει αντιπρόεδρο, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και σχετικώς ισχυρότερα κόμματα του ευρωπαϊκού συντηρητικού χώρου. Σύμφωνα με τους παροικούντες το ΕΛΚ, ο βασικός λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό ήταν η ενόχληση που έχει προκαλέσει στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά η πολιτική απροθυμία της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει το νέο Μνημόνιο της Ελλάδας με την ευρωζώνη. Στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την ευρωζώνη ήταν μια ήττα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αλλά και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικώς και συνεπώς θα πρέπει για λόγους προφανών πολιτικών σκοπιμοτήτων να υποστηριχθεί από το σύνολο του χώρου της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.
Εκ παραλλήλου νωπές εξακολουθούν να παραμένουν οι μνήμες από την πρώτη, αντιμνημονιακή περίοδο της προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, η οποία ως γνωστόν έληξε με την παροχή έγγραφων διαβεβαιώσεων του τότε προέδρου της κόμματος προς την ηγεσία του ΕΛΚ ότι δεν προτίθεται να εμποδίσει την εφαρμογή του Μνημονίου. 
 
tanea.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: