Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

«Κόντρα» Μπαλτά - Ανθιμου για τη Ροτόντα

«Κόντρα» Μπαλτά - Ανθιμου για τη Ροτόντα H Ροτόντα είναι μνημείο πολυθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό υπό την εποπτεία της UNESCO, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει υπογράψει καμία απόφαση για τοποθέτηση σταυρού στην οροφή του μνημείου.

Με τη σαφή αυτή θέση του, ο υπουργός «άδειασε» ουσιαστικά τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτη Χονδρογιάννη, ο οποίος είναι εκείνος που έθεσε το τελευταίο διάστημα θέμα τοποθέτησης του σταυρού, αναθέτοντας και σχετική μελέτη.

Το όλο θέμα είχε αποκαλύψει το «Εθνος», με τον προϊστάμενο της Εφορείας να υποστηρίζει ότι «είναι απολύτως φυσιολογικό να μπει ο σταυρός και να αποκατασταθεί η εικόνα του μνημείου» και ότι «ο σταυρός είναι συμβολικό θέμα και δίνει αναγνωρισιμότητα απέξω στο μνημείο».
Στη θέση του υπουργού αναφορικά με την τοποθέτηση σταυρού αντέδρασε έντονα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος στο χτεσινό κήρυγμά του είπε ότι «ο σταυρός θα μπει, και αν θέλουν να ρωτήσουμε και τον κόσμο και να κάνουμε δημοψήφισμα». Επίσης επέκρινε τον υπουργό γιατί κατά την επίσκεψή του στη Ροτόντα δεν κλήθηκε η Μητρόπολη, για να προσθέσει: «Γιατί; Μάλλον δεν ήθελαν το ράσο...».
«Προσωπικά δεν έχω υπογράψει καμία απόφαση περί σταυρού» είπε ο υπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψή του στη Ροτόντα, στην οποία συνοδευόταν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, και έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
«Η απόφαση για τη χρήση του μνημείου για θρησκευτικούς λόγους είναι απόφαση του Ευ. Βενιζέλου το ‘99» είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι λάθος να δίνεται το μνημείο 12 φορές τον χρόνο για θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά όλες τις υπόλοιπες μέρες να είναι ανοιχτό για όλες τις εκδηλώσεις που θα κάνουν οι φορείς της πόλης με δικές τους πρωτοβουλίες και δυνάμεις, με σύμφωνη γνώμη πάντα του ΚΑΣ.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: