Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: "Μην με ρωτάτε τι έλεγα για το μνημόνιο το 2012"


Τσίπρας: "Μην με ρωτάτε τι έλεγα για το μνημόνιο το 2012"Να ξεχάσει θέλει ο πρωθυπουργός όσα είχε πεί για την κατάργηση του μνημονίου - "Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος"- Οι ισχυροί εφάρμοσαν την ισχύ τους και διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα - "Δεν είχα άλλη επιλογή από το δημοψήφισμα" - Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έκλειναν οι τράπεζες


Την άποψη ότι πολλά πράγματα το τελευταίο εξάμηνο έχουν αποδώσει και ότι πρέπει να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση «χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας» εξέφρασε ο Αλεξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχωρεί «Στο Κόκκινο».


«Επιχειρήσαμε σε πολύ δυσμενείς συσχετσισμούς για να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού. Στο τέλος της ημέρας ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς που ήταν ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, αν οι ισχυριοί εφάρμοσαν την ισχύ τους, η εξέλιξη διαμορφώνει τελείως διαφορετικό τοπίο στην ευρώπη. Δεν είναι ίδια η Ευρώπη μετά τη 12η Ιουλίου» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «το κόμμα γνώριζε την διαπραγμάτευση αλλά άλλο η κυβέρνηση και άλλο το κόμμα. Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τις εξελίξεις».

«Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι το κατά πόσο το κόμμα ενεργούσε για να υπάρξει μια λύση ή απλά παρακολουθούσε. Και το κόμμα και την κυβέρνηση η κοινωνία και ο λαός την ξεπέρασε. Υπήρχε μια διαπραγμάτευση που πολλοί την παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας ενώ ο λαός τη στήριζε».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για την κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο απάντησε ότι «πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί τα Μνημόνια να σκιστούν με ένα νόμο, μην παραπέμπετε σε μια ομιλία μου του 2012, ας αφήσουμε το πλαίσιο αυτό της λαϊκίστικης προσέγγισης» .

«Δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο στο δάσος».

Σε ερώτηση γιατι ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα απάντησε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή». «Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου και τι είναι αυτό. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των πιστωτών αλλά κόντρα στο διεθνές σύστημα και το εγχώριο μιντιακό σύστημα. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες καθώς οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες. Ήταν, όμως, μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα σαν αυτά που έχουμε τώρα και ίσως λίγο πιο δύσκολα αλλά δεν είχε καμία έξοδο επιβίωσης. Γιατί έδιναν 10,6 δισ. για 5 μήνες» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ήταν δεδομένο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες» σημείωσε σχετικά με την απόφαση για το δημοψήφισμα.
 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: