Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ "Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε κλείσει όλα τα θέματα"

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστώνΕνα ακόμη βήμα προσέγγισης για το κλείσιμο της συμφωνίας έκαναν κυβέρνηση και δανειστές, επιδιώκοντας να γεφυρώσουν την απόσταση στα θέματα των πλειστηριασμών και των «κόκκινων» δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών
Χθες οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης για περισσότερες από πέντε ώρες διαπραγματεύτηκαν με το κουαρτέτο των θεσμών. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Πιστεύω ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε κλείσει όλα τα εκκρεμή θέματα ώστε να δοθεί θετικό σήμα». Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, το προγραμματισμένο Eurogroup, αν υπάρξει συμφωνία, θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για «θετική στάση και από τις δύο μεριές» και μάλιστα, όπως τόνιζε, μπορεί να υπάρχει απόσταση και διαφορετικές γνώμες, ωστόσο γίνονται προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σάββατο θα έχει επιτευχθεί συμφωνία ώστε την Κυριακή ή νωρίς τη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί το προπαρασκευαστικό Euroworking Group.
Πληροφορίες θέλουν εκτός από το θέμα της προστασίας από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών που προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη να άνοιξε και εκείνο της στρατηγικής αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Θέμα που έρχεται νωρίτερα στην ατζέντα καθώς επείγει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η ελληνική πλευρά φέρεται να κατέβηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα επαναληφθούν και σήμερα το απόγευμα, με τη γαλλική συμβιβαστική πρόταση για τους πλειστηριασμούς. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ανώτατο όριο αντικειμενικής αξίας για μία τετραμελή οικογένεια τις 280.000 ευρώ και εισόδημα το οποίο θα κινείται κοντά στις 28.000 με 30.000 ευρώ. Επίσης τα όρια αυτά θα επανεξετάζονται ανά τριετία, ώστε ανάλογα με τις συνθήκες της οικονομίας να αναπροσαρμόζονται.
Για τα «κόκκινα» δάνεια, το επόμενο βήμα φαίνεται ότι είναι η ίδρυση της δημόσιας Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, που θα αξιολογεί τη δανειοδοτική ικανότητα των δανειοληπτών προκειμένου εκείνοι να ρυθμίζουν τα δάνειά τους στις τράπεζες.
Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η επίσπευση της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, που περιγράφει τους τρόπους διευθέτησης των δανείων.
Παράλληλα συνεχίζεται το «παζάρι» για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν λύση μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο με θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών σε αυτήν.
«Γραμμή άμυνας»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα αλλάξει, με την κυβέρνηση να εμμένει στη «γραμμή άμυνας» των 30 ημερών. Ωστόσο φέρεται να έχει προτείνει να μειώνεται το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 20 ημέρες εντός του επόμενου εξαμήνου και σε 10 ημέρες ύστερα από ένα έτος.
Αλλο ένα θέμα που είναι προς επίλυση και συζητιέται αφορά τη λήψη ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση προκρίνεται η λύση της επιβολής ειδικού τέλους στον ηλεκτρονικό τζόγο και σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: