Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Μουζάλας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει απέραντο στρατόπεδο για τους πρόσφυγες


Ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα θα είναι ίσος με αυτούς που μετεγκαθίστανται στην ΕΕ διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιάννης Μουζάλας. Πότε θα λειτουργήσουν τα Hot Spots 

υστηρός προς τον ΕΕ αλλά συναινετικός προς τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» εμφανίστηκε στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας διαμηνύοντας στους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δέχεται στις δομές φιλοξενίας της περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες.
ADVERTISEMENT
«Δεν θα κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης» για τους πρόσφυγες είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι η στάση της Ελλάδας προς την ΕΕ συνίσταται στην εξής λογική: «παίρνεις πρόσφυγες, φτιάχνω θέσεις φιλοξενίας». 

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε, πάντως, θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη αναγνώρισε το μεταναστευτικό ως ευρωπαϊκό ζήτημα. «Η Ευρώπη αναγνώρισε ότι η προσφυγιά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που συμβαίνει στην Ελλάδα και το οποίο η Ευρώπη οφείλει να το θεραπεύσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρώπη αναγνώρισε την ανάγκη για 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών. «Μπορεί να ακούγεται λίγο όταν μιλάμε για 1 εκατομμύριο πρόσφυγες αλλά είναι πρόοδος σε σύγκριση με την προηγούμενη θέση της ΕΕ που προέβλεπε 200.000 θέσεις φυλάκισης» διευκρίνισε.
Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε, πάντως, ότι η Ελλάδα αιφνιδιάστηκε από το τεράστιο κύμα προσφύγων και δεν κατόρθωσε να λειτουργήσει άμεσα τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων (hot spots. «Είμαστε πίσω γιατί αιφνιδιαστήκαμε» είπε αλλά δεσμεύτηκε ότι το πολύ σε ένα ή δύο μήνες θα λειτουργούν πλήρως τα hot spots. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν σκοπεύει να ασκήσει κριτική στο έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων για το μεταναστευτικό.
«Δεν πρέπει να μπλέξουμε σε ένα blame game, ένα παιχνίδι ευθυνών για το τι  έκανε ο ένας πριν ο άλλος μετά» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε «Θα είμαστε ανοιχτοί στην επικοινωνία» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «το πρόβλημα είναι εθνικό και τεράστιο». Ζήτησε, πάντως, εμμέσως να συνειδητοποιήσουν όλα τα κόμματα ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους για το προσφυγικό. «Πρέπει να επιλέξουν είτε αυτό που προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ή αυτό που προτείνουν άλλα κράτη της Ευρώπης με δακρυγόνα, σκυλιά και φράχτες» δήλωσε.

(Πηγή φωτογραφίας: sooc)
 news247.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: