Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Παυλόπουλος: «Καμία έκπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο


Παυλόπουλος: «Καμία έκπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο»Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την ώρα που Βερολίνο και Κομισιόν επιμένουν στη διεξαγωγή κοινών περιπολιών με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, το πρωί της Πέμπτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «είναι αυτός ο συνδυασμός ακριβώς τους ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου των κρατών-μελών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που καθιστά την προεδρία σας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια εμβληματική προεδρία και ένα παράδειγμα για το μέλλον και έως ότου λήξει αυτή η κρίση, η οποία πρέπει να λήξει με την εμπέδωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».


Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Άσελμπορν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν «καθόρισαν και τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη-μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ΄αυτά».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ελληνική Πολιτεία τού απονέμει το παράσημο, «επειδή έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου, με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει όσο είναι δυνατόν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της, αλλά και με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον σεβασμό του ανθρώπου και της αξίας του και ιδίως, των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Από την πλευρά του, ο κ. Άσελμπορν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική Πολιτεία γι' αυτή την τιμητική διάκριση, τόνισε ότι η βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια προσπάθεια να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτήρηση, αλλά είναι βοήθεια που βγαίνει από την καρδιά μας, έτσι ώστε να συντελέσουμε στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο, ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να την λύσουμε -όπως είπε- με ορθολογικά και ευρωπαϊκά μέσα, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα-κλειδί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία των hot spots, δηλαδή των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση, η οποία έχει αποφασιστεί θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν σωστά και κέντρα καταγραφής. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αν τα  «hot spots» δεν λειτουργήσουν υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το σύστημα Σένγκεν.


Αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του κ. Άσελμπορν ότι για πρώτη φορά εδώ και έντεκα χρόνια, που είναι υπουργός Εξωτερικών και δυο χρόνια που είναι υπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, του τηλεφώνησε μετά από ένα Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιας τόσο σημαντικής χώρας, της Ελλάδας, για να ευχαριστήσει τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και τους συναδέλφους του για τη βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: