Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης: Οι προτεραιότητες, οι υποσχέσεις και το σχέδιο σωτηρίας με... γεμιστά


Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκε νωρίτερα σήμερα η νέα κυβέρνηση, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου



Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης, που ανέδειξαν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Δώδεκα μέλη της κυβέρνησης έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού σχήματος ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.
Ακολουθούν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει μετά την επιστροφή του Αλ.Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.
Πρώτοι ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο οι Πάνος Καμμένος, Π.Κουρουμπλής, Τρ.Αλεξιάδης, Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Γ.Αμανατίδης, Θ.Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Δημ.Καμμένος, Χρ.Σπίρτζης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Δημ.Παπαγγελόπουλος. Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.
Δύο μέλη της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας δεν ορκίστηκαν σήμερα, ο μεν κ. Μουζάλας διότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο δε κ. Μάρδας διότι εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση της θέσης του υφυπουργού Εξωτερικών.
Πολλά υπήρξαν τα «πηγαδάκια» μεταξύ των νέων υπουργών κατά τη διάρκεια της αναμονής τους για την υπογραφή του διορισμού τους, αλλά και αργότερα, μετά το πέρας της ορκωμοσίας. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη φωτογραφία του νέου κυβερνητικού σχήματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.
Οι δηλώσεις των νέων στελεχών της κυβέρνησης, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο:
«Την Κυριακή ο λαός μας έδωσε μια ισχυρή εντολή και ισχυρή δύναμη για να ισχυροποιήσουμε το μέλλον της χώρας και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε σκληρά, με ευθύνη. Ευθύνη, όση αναλογεί στη δύσκολη συγκυρία» δήλωσε, μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Οι προτεραιότητες είναι πρώτα οι πολίτες, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια έχουν φθάσει στα όριά τους. Ήλθε η ώρα να γίνει σκληρή δουλειά, να βγούμε πια από την κρίση, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να μπορέσουμε και στην άμυνα να αποκαταστήσουμε άμεσα τις αποδοχές και των εν ενεργεία και των εν αποστρατεία αξιωματικών, να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό, να ανοίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αρχίσει η ανάπτυξη, να έλθει το χαμόγελο στην χώρα», δήλωσε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Την ίδια στιγμή, μια φοβερή συμβουλή, έδωσε η Θεανώ Φωτίου, λίγο πριν την ορκωμοσία. Προσπαθώντας να εξηγήσει πως ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρει έστω και με τη λιτότητα, είπε πως «άλλωστε τα γεμιστά είναι ελληνική επινόηση. Με το τίποτα όπως είναι τα γεμιστά χορταίνει ολόκληρη οικογένεια. Έτσι θα τα καταφέρουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τέρενς Κουίκ, ο οποίος πριν την ορκωμοσία υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο».
«Ο κόσμος να έχει και ελπίδα αλλά και απαιτήσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ στο ερώτημα εάν θα χαλαρώσει λίγο η θηλιά του κόσμου, απάντησε: «Βέβαια, αυτός είναι ο στόχος». «Να σκεφτούμε λιγο και το μέλλον», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει: «Έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και έχουμε τις προϋποθέσεις να υπερβούμε τις δυσκολίες μας. Αυτά είναι στόχοι προς κατάκτηση».

«Όλοι μάς είχαν για παρένθεση και τελικά είμαστε κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, για να τονίσει ότι «αυτό που θα κάνουμε, απελευθερωμένοι από τον βραχνά που είχαμε και τη θηλιά, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας, μια πολιτική που εμπεριέχει μέσα τη συμφωνία αλλά ταυτόχρονα δίνει απεριόριστες δυνατότητες να παράξουμε έργο το οποίο θα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας».
«Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γοργά», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ερωτηθείς για τους στόχους της κυβέρνησης και ειδικότερα όσον αφορά τους τομείς της φοροδιαφυγής, της επιστροφής καταθέσεων, για τα κόκκινα δάνεια, της ανάπτυξης.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε: «Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της χώρας και του λαού».
«Σημασία έχει να υπάρχει συνέχεια, αριστερή συνέχεια, όπως θέλουμε μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, συμπληρώνοντας πως «τα δεδομένα είναι σκληρά και γι' αυτό πεισμώνουμε περισσότερο».
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τώρα ο κόσμος μάς επιδοκίμασε σαν μια δύναμη αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό, τον παλαιοκομματισμό και τη διαπλοκή, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε και δύναμη μεταρρύθμισης».
«Έμαθα στη ζωή μου να δικαιώνω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μου επιδεικνύουν, άρα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού, με δουλειά θα τη δικαιώσω», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Ο τουρισμός είναι από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Είχαμε το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκ τουριστών και 15,5 περίπου δισ. έσοδα, σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε σκληρά να πάνε καλύτερα τα πράγματα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.
Για την προτεραιότητα να δοθεί ένα τέλος στην αποβιομηχάνιση που υπάρχει στη χώρα μας, έκανε λόγο η υφυπουργός αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.


Πηγή: sooc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: