Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Συσπείρωση δυνάμεων από την Αριστερή Πλατφόρμα


Συσπείρωση δυνάμεων από την Αριστερή ΠλατφόρμαΤην οριστική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου σχήματος δρομολογούν οι περιοδείες στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στην περιφέρεια, με στόχο τη συσπείρωση δυνάμεων.

Μετά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που από τη Θεσσαλονίκη διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία με τους θεσμούς, σειρά είχαν οι δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος απηύθυνε από τον Βόλο κάλεσμα για «συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του 'όχι'».


Ο πρώην υπουργός, αν και επανέλαβε ότι στηρίζει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ξανά υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «πολιτική ταφόπετρα για την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά αλλά κυρίως για το λαό, την πατρίδα και την ίδια τη δημοκρατία».

Επανέλαβε, επίσης, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα, με την έκδοση εθνικού νομίσματος.

Περιγράφοντας το εναλλακτικό σχέδιο, ο κ. Στρατούλης ανέφερε «την αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, τον έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τη μη ιδιωτικοποίηση αλλά θωράκιση και αξιοποίηση ως μοχλού ανάπτυξης των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας, τον ενεργειακό πλουραλισμό, τις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις, οικονομικές συμφωνίες εντός και εκτός ΕΕ, την χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως τον τερματισμό της λιτότητας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτά, εξάλλου, αποτελούν και προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι θα δώσει τη μάχη στην ευρωζώνη, αλλά ότι δεν προτίθεται να εξοντώσει το λαό μέσα σε αυτή, εάν εκβιαστεί να συνεχίσει τα μνημόνια».

Πάντως, η δημιουργία ή όχι νέου κόμματος εκτιμάται πως θα κριθεί από το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα συμπεριλάβει στις εκλογικές λίστες τους σημερινούς βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Η συζήτηση αναμένεται να αναζωπυρωθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: