Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Συμφωνία ή Grexit. Αντίστροφη μέτρηση προς τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή


Αποτέλεσμα εικόνας για tsiprasΤο τελεσίγραφο των εταίρων μετά τη Σύνοδο της Ευρωζώνης την Τρίτη ήταν σαφές: Συμφωνία ή Grexit, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να περιγράφουν με μελανά χρώματα τις επόμενες 5 ημέρες για την Ελλάδα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για το νέο πρόγραμμα μέσω του ESM- και τον κ. Γιούνκερ να αναφέρει ότι η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα, ακόμη και για το σενάριο Grexit. Από πλευράς της, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να γίνει κάτι που θα έχει βάθος χρόνου, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση 19 κρατών.


Στις Βρυξέλλες περιμένουν από την ελληνική πλευρά να καταθέσει το αργότερο ως την Πέμπτη τις οριστικές και λεπτομερείς προτάσεις της για το νέο πολυετές πρόγραμμα, το οποίο θα συνοδεύεται με ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο έως και 70 δισ ευρώ.
Έως τότε θα έχει προηγηθεί μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα Τετάρτη όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Ελλάδας, ενώ ίσως ακολουθήσει ακόμα μια σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη στην οποία η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτάσεις της. Για το Σάββατο ήδη έχει προγραμματιστεί μια εκ του σύνεγγυς συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών προκειμένου να προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής των χωρών κρατών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί. Εάν όλα έχουν πάει καλά το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έτσι ώστε να επικυρώσει τη συμφωνία.
Σε αντίθετη περίπτωση οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ξεκάθαρες. Υπάρχει έτοιμο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενδεχόμενο που θα εξετάσουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή το βράδυ εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: