Μετά το πολιτικό “δώρο” της εξόδου στις αγορές, η κυβέρνηση ελπίζει σήμερα να ανοίξει έστω και ανεπίσημα με μία δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, το θέμα του χρέους.
Η έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν τις ευρωεκλογές, έστω και με την απλή προαναγγελία στο Eurogroup της 5ης Μαϊου αποτελεί άλλωστε το τελευταίο από τα βήματα του προεκλογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές. Η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα και η έξοδος στις αγορές πραγματοποιήθηκαν, με την πολιτική ανοχή στην πραγματικότητα των εταίρων, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα και κυρίως το ποσοστό που θα δοθεί σε προεκλογικές παροχές έχουν συμφωνηθεί, έστω κι αν η κυβέρνηση θα μοιράσει μόλις το 17% αντί του 70% που είχε υποσχεθεί.
Το τελευταίο κομμάτι λοιπόν για να συμπληρωθεί το παζλ της επικοινωνιακής στρατηγικής του Μαξίμου περί απαλλαγής από τα μνημόνια, είναι η διευθέτηση του θέματος του χρέους.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο ελπίζει συνεπώς η κ.Μέρκελ σήμερα να μην περιοριστεί στα θετικά λόγια για την πρόοδο της Ελλάδας και την υποδοχή από τις αγορές του πενταετούς ομολόγου, αλλά να κάνει έστω ένα νεύμα για το χρέος. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι η έξοδος στις αγορές συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους, λόγω της μείωσης των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια, αλλά και ως δείγμα εμπιστοσύνης των αγορών.
Βέβαια, όπως η Αθήνα δε θέλει ούτε να ακούει για τρίτο μνημόνιο παρόλο που οι εταίροι επιθυμούν με κάποιο τρόπο να διασφαλίσουν πως η Ελλάδα θα δεσμευτεί να συνεχίσει στη σημερινή πολιτική, έτσι και για το Βερολίνο αποτελεί “κόκκινο πανί” η φράση “κούρεμα του χρέους”. Ο τρόπος όμως με τον οποίο θα επιλυθεί το θέμα δεν απασχολεί στην παρούσα φάση το Μαξίμου, που ξέρει από τη συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο πως απαντήσεις δεν πρέπει να περιμένει πριν το φθινόπωρο, θέλει όμως πάση θυσία να εντάξει και το ζήτημα αυτό στην προεκλογική του φαρέτρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει όμως και τη δική της ατζέντα. Δεν έρχεται στην Αθήνα ξανά μόνο για να τείνει χείρα βοηθείας στη δικομματική, αλλά και για να στείλει ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές ένα μήνυμα στο δικό της ακροατήριο: Πως η πολιτική της λειτουργεί και οι “απείθαρχοι 'Ελληνες” μπαίνουν στον καλό δρόμο. Θέλει όμως επίσης να δείξει πως η μεταρρυθμιστική πολιτική δεν έχει εγκαταλειφθεί και σε αυτό τον τομέα σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, Βερολίνο και τρόικα διαπιστώνουν (προεκλογικές) καθυστερήσεις.
Ο κ.Σαμαράς σε κάθε επαφή που έχει με Γερμανούς αξιωματούχους δηλώνει ότι όχι μόνο δεν θα σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά “μόλις τώρα ξεκινάμε για τα καλά” . Στη συνέχεια βέβαια ζητά κατανόηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα συνήθη κοινοβουλευτικά αντάρτικα, εκ των οποίων το τελευταίο έχει αφήσει μία εκκρεμότητα με το γάλα, τη ρύθμιση για το οποίο πρέπει να εγκρίνει και η Κομισιόν.
Η κ.Μέρκελ φτάνει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι. Θα συμμετάσχει σε δύο φόρουμ στο Χίλτον στις τρεις και τέταρτο (με νέους επιχειρηματίες και με μικρομεσαίες και start up επιχειρήσεις) και στις πεντέμιση το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, μετά την οποία θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου και αφού ο κ.Σαμαράς της παραθέσει δείπνο στην Πλάκα θα αναχωρήσει στις δέκα για Βερολίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου