Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ποιος καπηλεύεται το έργο του Διονυσίου Σολωμού; Άγρια κόντρα στη Βουλή για τον εθνικό ύμνο

Ιδιωτική εταιρεία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του εθνικού ύμνου; Μοιάζει απίστευτο για να είναι αληθινό, ωστόσο αυτό ισχυρίζονται σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Γιάννης Δημαράς και ο Τέρενς Κουίκ. 

Ποιος καπηλεύεται το έργο του Διονυσίου Σολωμού; Άγρια κόντρα στη Βουλή για τον εθνικό ύμνοΗ ερώτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού. «Ο εθνικός ύμνος έχει εμβληματικό χαρακτήρα και αξία για κάθε έλληνα, όχι πολιτική εκμετάλλευση του» απαντά ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστηρίζουν στην ερώτηση τους πως όποιος ανεβάζει τον εθνικό ύμνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό σε ιδιωτική εταιρία η οποία ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα. Παράλληλα καλούν τον Π. Παναγιωτόπουλο να δώσει εξηγήσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται κοινοτική οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία, τους καταλόγισε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. Όπως σημείωσε, ο εθνικός ύμνος έχει εμβληματικό χαρακτήρα…. «ανήκει στην εθνική ολότητα μας, στο έθνος μας», και δήλωσε κατηγορηματικά ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη προστασία του ώστε να αποτραπούν γεγονότα που ενοχλούν τους έλληνες.

«Εμείς έχουμε παρέμβει και ήδη οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αναγνωρίσει ότι είναι δικό τους λάθος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο εθνικός ύμνος να τύχει πλήρους προστασίας και να μην έχομε τέτοια γεγονότα που ενοχλούν το σύνολο των ελλήνων, ανεξάρτητα του τι ψηφίζουν» τόνισε με έμφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: