Στοιχεία που αποκαλύπτουν με αριθμούς το φαινόμενο του επισιτισμού μικρών μαθητών από έρευνα σε 16.000 οικογένειες
Πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης αποτυπώνεται σε νούμερα αυτό που κάποιοι κατά καιρούς έχουν αποκαλέσει φθηνή προπαγάνδα: οι νηστικοί μαθητές.
Χιλιάδες παιδιά πηγαινοέρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι καθώς οι γονείς τους δεν είχαν να τους δώσουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί.
Το 60% 16.000 οικογενειών -συνολικά 32.358 μαθητές- αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% εξ αυτών (περίπου 8.000) επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα κατά το έτος 2012.
Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης του προγράμματος "Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής" που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, και φέτος είναι η δεύτερη σχολική χρονιά που υλοποιείται σε 206 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και αφορά καθημερινή διανομή μικρογευμάτων (πρωινό) σε 206 σχολεία όπου φοιτούν 32.358 μαθητές.
Οι δύο φορείς ανακοίνωσαν την επέκταση του προγράμματος σε 300 σχολεία, δηλαδή 50 χιλιάδες μαθητές συνολικά. Απ' ότι φαίνεται όμως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς οι αιτήσεις που έχουν δεχτεί φτάνουν τις 774.
Τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των οικογενειών προέκυψαν από ερωτηματολόγιο που διένειμαν στις οικογένειες των μαθητών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση "τα τρόφιμα που αγοράσατε τελείωσαν και δεν είχατε χρήματα να αγοράσετε άλλα", το 38% απάντησε "μερικές φορές" και το 15% "συχνά".
Αρκετοί ωστόσο παραδέχτηκαν ότι "στρογγύλεψαν" κάπως την ενδοοικογενειακή ένδεια, φοβούμενοι μην προδοθούν για την οικονομική τους κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου